Усе про 14 загадкових смертей у Великій Британії з "російським слідом"

Анастасія Пашинська
16 березня, 2018 п'ятниця
09:30

Колишнього агента ГРУ Скрипаля намагалися отруїти в Солсбері, а в Лондоні помер черговий соратник Березовського - Микола Глушков. Це не єдині випадки раптової смерті з російським "душком". Британія стала вже звичним місцем для вбивства ворогів Путіна

Кілька днів тому прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова порадила британському уряду "перш ніж вигадувати нові казки, з'ясувати, чим закінчилися попередні". Захарова мала на увазі таємничі випадки смертей людей, що мали зв'язки з Росією. Однак, якщо з боку Захарової подібна заява звучить як спроба взяти "на слабо", то багато британських громадяни всерйоз стурбовані лояльністю влади до безчинств російських спецслужб.

Високопоставлений співробітник американської розвідки на умовах анонімності розповів ресурсу BuzzFeed, що британці "роками закривали очі на "розборки" росіян у Сполученому Королівстві". Також він додав: "Багато років тому британці уклали з росіянами угоду: вони [росіяни] можуть приїжджати, витрачати гроші на нерухомість і піднімати економіку, а самі вони [британці] делікатно відвернуться".

Читайте також: Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників

Члени британського парламенту зараз і справді розглядають якийсь документ, про загадкові смерті 14 осіб на території Сполученого Королівства, наданий американською розвідкою. Швидше за все, йдеться про досьє щодо 14 смертей, за яким ресурс BuzzFeed ще минулого року опублікував розслідування. За підозрами американської розвідки, тут не обійшлося без російської мафії, Кремля або їх тандему.

Отруйна рослина

10 листопада 2012 року Олександр Перепеличний вийшов на щоденну пробіжку неподалік свого будинку в графстві Суррей. Однак повернутися з пробіжки Перепеличному не судилося - після рясної блювоти чоловік помер. Хоча прізвище Перепеличного було не дуже відомим, він головний інформатор швейцарського фонду Hermitage Capital, який розслідував справу про відмивання російськими чиновниками грошей з державного бюджету.

null

Олександр Перепеличний загинув у віці 43 років

Експертиза не виявила нічого підозрілого і визнала - смерть сталася через зупинку серця. Однак за три роки по тому, на запит страхової компанії, в якій Перепеличний застрахував життя, довелося провести повторне тестування. У тілі інформатора було знайдено азійську отруйну рослину.

У Росії Перепеличний працював у банківській компанії Baikonur, що спеціалізувалася на роботі з посадовцями, надаючи їм "непрозорі" послуги з відмивання грошей. Однак 2008 року настала криза, і Перепеличний втратив усі гроші вкладників. Побоюючись розправи, банкір переїхав з родиною до Лондона, після чого вийшов на главу Hermitage Capital Вільяма Браудера, який збирав компромат на російських чиновників і розслідував смерть аудитора Сергія Магнітського.

Неможливе ув'язнення

Гарета Вільямса знайшли закритим у спортивній сумці в своїй квартирі в серпні 2010 року. Причини смерті було складно визначити - хтось увімкнув опалення в квартирі на максимум, що допомогло тілу розкладатися швидше.

Проте слідство відразу ж визначило, що Вільямс начебто був шанувальником зв'язувань, садизму і мазохізму. За даними Скотленд-Ярду загиблий постійно заходив на сайти з подібним змістом, а також відвідував травесті-шоу і мав у своєму гардеробі жіночий одяг. Слідство дійшло висновку, що Вільямс закрив себе самотужки в сумці для отримання сексуального задоволення.

nullПоліція не знайшла слідів пальців Вільямса на сумці, хоча ключ лежав під його тілом

Крім іншого, він був співробітником британської розвідки МІ-6 і співпрацював з Агентством національної безпеки США. Головним напрямком роботи Вільямса була Росія. Високопоставлений британський детектив сказав BuzzFeed, що шпигун працював над збором даних про міжнародні маршрути відмивання грошей російських злочинних угруповань. Посилаючись на національну безпеку, британський уряд відмовився обговорювати особливості справи Вільямса, виявлені BuzzFeed.

Цікаво, що сумка з тілом стояла у ванній, в якій не було відбитків пальців самого Вільямса. Ключове питання під час слідства полягало в тому, чи міг шпигун потрапити в сумку North Face самотужки. Пітер Фолдінг, який  спеціалізується на порятунку людей із замкнутих просторів, намагався замкнути себе в таку саму сумку 300 разів, але зазнав невдачі. Іншою дивною обставиною стало те, що тіло виявили за 10 днів після смерті - ніхто з колег у МІ-6 не зацікавився відсутністю Вільямса на роботі.

Березовський і 11 мертвих друзів

2001 року Скот Янг приїхав до себе додому в Суррей і з подивом виявив невисокого темноокого чоловіка, який, на велике незадоволення дружини Янга, сидів у їхньому кріслі. "Ласкаво прошу до мене додому! Скільки ви хочете за це? " - сказав незнайомець з сильним російським акцентом.

Янг любив розповідати, що при першій зустрічі з російським мільярдером, він виставив його геть. Однак, за  два тижні віддав Борису Березовському ключі від свого будинку.

nullЯк розповідав Янг, Березовський купив у нього будинок за 20,5 мільйона фунтів

У Росії, тим часом, саме пройшли вибори, на яких головний опонент Березовського - Путін - здобув перемогу. Березовський і всі його схеми потрапили в опалу. Підприємець був змушений втекти до Великобританії. 2003 року Березовський отримав політичний притулок і британське підданство, а Скот Янг став саме тією людиною, яка допомогла перевести гроші мільярдера з Росії до Великої Британії за допомогою численних фінансових схем.

Янг був звичайним роботягою з Данді (Шотландія) і ніколи думки не мав, що відмиватиме гроші російського мільярдера. Янг, Березовський і його близький приятель грузинський мільярдер Бадрі Патаркацишвілі оселилися по сусідству один з одним у Сурреї.

Колишній хрещений батько Кремля, який встиг приватизувати за безцінь у часи пострадянського безладу кілька великих промислових і медіа компаній, продовжував фінансувати численні антикремлівські акції. Саме тому, він залишався ворогом Путіна номер один. Відповідно, друзі Березовського ставали теж персонами нон грата в Росії.

Життя друзів, незважаючи на те, що хмари дедалі густішали, (в Росії тим часом на Березовського "шили" справу за справою) було доволі фривольним: шампанське рікою, дорогі подарунки 18-річним подружкам, обіди з високопосадовцями (наприклад, з Біллом Клінтоном). Янг тихцем (можливо навіть в таємниці від Березовського), вкладав гроші в проект у Москві, але прогорів на ньому і лише привернув увагу ФСБ.

Перший тривожний дзвінок

Стівен Мосс, який працював на Патаркацишвілі і Березовського, раптово помер від серцевого нападу у віці 46 років. Стівен Кертіс, юрист, який також допомагав вивести гроші Березовського з Росії, за що за даними BuzzFeed отримав щедрі комісійні в розмірі 18 мільйонів фунтів, загинув другим. За кілька місяців до нещасного випадку Кертіс почав отримувати погрози.

Пізніше, він попередив свою сім'ю, що якщо найближчим часом з ним щось станеться, то це не буде нещасним випадком. 2004 року приватний гелікоптер Кертіса розбився. Пасажир і пілот згоріли.

Тоді смерті двох знайомих між собою і пов'язаних однією справою юристів не викликали сумнівів у їх випадковості, хоча серцевий напад можна викликати за допомогою нервово-паралітичної речовини.

Чаювання з полонієм

Потім удар завдали в саме серце дисидентської "тусовки". У листопаді 2006 року було отруєно перебіжчика з ФСБ, яким опікувався Березовський - Олександра Литвиненка. Колишній агент потрапив у "немилість" Кремля ще 1999 року. Він написав книгу "ФСБ підриває Росію", в якій звинувачував Путіна в організації 1999 року вибухів будинків  з метою створення приводу для початку другої чеченської війни.

Під час зустрічі в готелі "Міленіум" з іншим колишнім агентом ФСБ - Андрієм Луговим, Литвиненко отримав ударну дозу радіоактивного полонію в чай. За кілька тижнів він помер.

nullЛитвиненко боровся за життя ще 3 тижні, після чого помер

Удар був несподіваним, оскільки той, хто отруїв Литвиненка - Олександр Луговий - раніше працював на Березовського. Спочатку він очолював службу безпеки телеканалу ОРТ, що належав Березовському. Потім навіть нібито допомагав організувати втечу з Росії іншого близького друга Березовського - колишнього глави "Аерофлоту" Миколи Глушкова. Однак після смерті Литвиненка, Луговий заявив, що його намагалася завербувати британська розвідка. А 2011 року Олександр Луговий навіть став депутатом Державної думи РФ від партії ЛДПР.

З Литвиненком пов'язана ще одна смерть у жовтні 2006 року - представника Росії в Міжнародної морської організації, Ігоря Пономарьова. Постпред помер у лондонській опері. Чиновнику різко погіршало, він випив кілька літрів води. Подібна спрага могла бути викликана отруєнням талієм - отруєння цією речовиною спочатку підозрювали у Литвиненка, поки не виявили полоній. ЗМІ з посиланням на родичів Пономарьова повідомляли, що російський дипломат збирався прийти на зустріч з Литвиненком та італійцем Маріо Скарамеллою 1 листопада 2006 року до лондонського суші-бару. Однак тіло Пономарьова не встигли обстежити, оскільки його в терміновому порядку було вивезено до Росії.

Читайте також: Марина Литвиненко: зараз у будь-якому випадку смерті вихідця з Росії поліція починає перевірку на радіоактивність

За місяць після Литвиненка загинув ще один втікач-росіянин з оточення Березовського - Юрій Голубєв, засновник нафтової компанії ЮКОС. Голубєв до кінця боровся за своє дітище, однак 2007 року компанію ліквідували, а двох інших засновників - Михайла Ходорковського і Платона Лєбєдєва засудили на 10 років позбавлення волі. Голубєв помер у власному будинку в Лондоні. Однією з можливих причин смерті вважають серцевий напад. Скотленд-Ярд тоді визнав смерть природною, хоча генпрокурор Росії Юрій Чайка зробив дивну заяву, що смерть Голубєва могла бути вбивством. Можливо заяву було зроблено спеціально, щоб інші "перебіжчики" занепокоїлися.

За рік по тому журналіст, який розслідував справу Литвиненка і знімав документальний фільм про нього - Деніел МакГрорі - за 5 днів до презентації фільму помер від крововиливу в мозок.

Побічний симптом дружби з Березовським - серцевий напад

Потім пішов з життя нерозлучний друг Березовського - Бадрі Патаркацишвілі. Патаркацишвілі в інтерв'ю для Daily Telegraph сказав, що у нього 120 охоронців, однак він не відчуває себе в безпеці.

null"Боря і Бадрі"

Колишній радник Маргарет Тетчер лорд Тім Белл згадує, що був на вечері 12 лютого 2008 року біля свого старого друга Бадрі. Пізніше він поїхав додому, де йому повідомили про смерть Патаркацишвілі. Як і в попередньому випадку, підприємець помер від серцевого нападу.

Пам'ятаючи про смерть Литвиненка, Скотленд-Ярд провів більш ретельну експертизу тіла Патаркацишвілі, проте коронер (посадова особа, яка розслідує причини смерті за дивних обставин) не виявив слідів насильницької смерті.

Потім загинули торговці нерухомістю мільйонери Пол Касл і Роббі Кертіс та музичний менеджер Джонні Елічаофф, які часто вечеряли з Янгом і Березовським. За чутками, друзі вели справи з російською мафією. Касл помер 2010 року, після того, як до його офісу увірвалася банда російських гангстерів і вкрала колекцію дорогих годинників. Після цього Касл пішов на станцію метро Бонд-стріт, де стрибнув під потяг, що прибував. Тоді кілька друзів Касла на умовах анонімності розповіли, що до самогубства його змусили бандити з російської мафії. Інакше вони погрожували вбити Касла повільно і болісно.

Кертіс загинув за 2 роки після "самогубства" друга. Мільйонер точно так само стрибнув під потяг, що прибував, цього разу на станції Кінгсбері. Ще за 2 роки (2014 року) зістрибнув з даху торгового центру Елічаофф.

Коло звужується

На той момент вже 10 осіб з кола Березовського загинули. Скот Янг тим часом спробував заручитися підтримкою британської мафії, вимагав захисту поліції і намагався сховатись у психлікарні. У той же час він переживав шлюборозлучний процес з дружиною Мішель, яка намагалася знайти його нібито згорілі на невдалих оборудках мільйони.

null

Скот і Мішель Янги почали один з самих довгих шлюборозлучних процесів - юристи не могли знайти гроші Янга

Кілька разів Мішель пропонував співпрацю заступник генпрокурора Росії Вадим Яловицький. Кремль запропонував Мішель інформацію про гроші її чоловіка в обмін на інформацію про бізнес Янга в Росії.

У цей час Борис Березовський зазнає поразки в позові проти іншого російського мільярдера - Романа Абрамовича. Одночасно з цим російські прокурори спільно з владою Франції та Швеції конфісковували майно і заморожували рахунки Березовського. Це означало фінансовий крах.

23 березня 2013 року охоронець Березовського покинув його, щоб зробити деякі покупки в магазині. Повернувшись, він виявив двері в ванну замкненими і телефон боса на столі. На ньому було кілька пропущених дзвінків - це було дивно, оскільки Березовський майже ніколи не залишав без уваги свій телефон.

Охоронець вибив двері і знайшов свого боса на спині на підлозі у ванній. На шиї був пов'язаний його улюблений кашеміровий шарф, інший кінець якого звисав з металевої перекладини душа. До моменту своєї смерті Березовський вже зламався і збанкрутував. Він був змушений перебратися в будинок до своєї колишньої дружини і, як розповіли друзі, брав позички у російської мафії.

Ще самогубства?

Скотленд-Ярд визнав самогубство. Дочка Березовського - Єлизавета і кілька близьких друзів наполягали на тому, що це було вбивством. Єлизаветі навіть вдалося зібрати кілька доказів (дивний слід від задухи, забій на голові, колір обличчя нетиповий для повішеного). У результаті коронер залишив висновок відкритим - не вдалося довести ані вбивство, ані самогубство колишнього мільярдера.

Скота Янга знайшли настромленим на огорожу під вікнами свого будинку в грудні 2014 року. Скотленд Ярд також відразу ж визначив самогубство - нібито Янг вистрибнув з вікна. Однак дочки Янга, які прибули відразу після новини, виявили подряпини від нігтів на підвіконні, а також з'ясували, що вікно не можна було відкрити повністю, а лише на невелику щілину. Судячи з усього, поліція не проводила експертизу і не оглядала місце смерті.

null

При падінні Янг настромився на гострий паркан, який довелося знімати разом з ним

У травні 2016-го британського судово-медичного експерта Метью Панчера було знайдено мертвим у своєму будинку в Дрейтоні (Оксфордшир, Велика Британія) - за п'ять місяців після повернення з Росії. Саме він 2006 року виявив у крові Олександра Литвиненка сліди радіоактивного полонію. 46-річний чоловік помер від втрати крові після численних ножових поранень, завданих двома ножами. Коронер ухвалив, що Панчер наклав на себе руки. Однак один з детективів вважає, що він не зміг би залишатися при свідомості, завдаючи собі ці удари, писало тоді Mirror. Видання також повідомило, що Панчера знайшли з пораненнями рук, шиї і верхнього відділу черевної порожнини. Ознак того, що він чинив опір, немає, так само як і слідів крові інших людей.

Читайте також: Віталій Портников: Лондон стає столицею "чисто російського вбивства"

І нарешті, 13 березня 2018 року за таких само дивних обставин у своїй квартирі в Кінгстоні на Південному Заході Лондона було знайдено мертвим іншого соратника Березовського - Миколу Глушкова. 1999-го він разом з Березовським виступав обвинуваченим у справі про розкрадання коштів "Аерофлоту". 2004 року частину звинувачень з Глушкова було знято, його було засуджено лише за перевищення службових повноважень і відпущено в залі суду в зв'язку з відбуттям покарання під час слідства. 2017 року обставини справи переглянули і Глушкова заочно визнали винним у шахрайстві з коштами "Аерофлоту" в особливо великому розмірі та засудили до 8 років ув'язнення.

Поки причини смерті Глушкова неясні, однак на шиї у нього було знайдено сліди від удушення. "Помер, як Борис", - багатозначно кажуть в оточенні Глушкова. І це стало вже 15-ю сумнівною смертю з російським слідом у Британії, якщо не брати до уваги отруєння Сергія Скрипаля та його дочки.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:09
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
Більше новин