Що відбувається у Києві напередодні фіналу Ліги чемпіонів

Дмитро Марценишин
24 травня, 2018 четвер
08:00

До Києва летять 35 тисяч іноземних вболівальників, на Хрещатику відкривається фан-зона та грають футбольні зірки минулого

Матч зірок минулого

Однією із найяскравіших подій, яка відбудеться напередодні фіналу Ліги чемпіонів буде "Турнір чемпіонів" - Ultimate Champions Tournament, у якому візьмуть участь футбольні зірки минулого.

За перемогу змагатимуться чотири команди - "Реал", "Ліверпуль", "Легенди Ліги чемпіонів" та "Друзі Шевченка". Матчі відбуватимуться у форматі 5х5 та триватимуть два тайми по 15 хвилин. Турнір складатиметься із півфіналів, матчу за 3 місце та фіналу.

Достатньо лише подивитися на склади команд, аби зрозуміти, що за кількістю зірок футболу вони перевершать навіть учасників фіналу Ліги чемпіонів між "Реалом" та "Ліверпулем".

За "Реал" у Києві зіграє володар "Золотого м'яча"-2000, славетний португальський півзахисник Луїш Фігу. Разом з ним на поле вийде бразилець Роберто Карлос, який багато років вважався найкращим лівим захисником світу та запам'ятався вболівальникам своїм гарматним ударом. Мадридцям на Хрещатику також допоможе француз Клод Макелеле, який був взірцем надійності на позиції опорного хавбека.

У нападі "Реал" поведуть за собою серб Предраг Міятович, який забив переможний гол у фіналі ЛЧ-1998 та Давор Шукер, якого вважають найкращим хорватським форвардом у історії. Тренером вершкових стане інший видатний нападник - Еміліо Бутрагеньйо на прізвисько "Стерв'ятник", який наводив жах на усіх оборонців світу 1980-х.

Читайте також: До Києва їдуть "Реал" та "Ліверпуль". Чому це буде фінал мрії

До складу "Ліверпулю" увійшли чех Владімір Шміцер та Луїс Гарсія, які брали участь у легендарному стамбульському фіналі ЛЧ-2005, коли англійці здійснили неймовірний "кам-бек" та перемогли "Мілан". А тренуватиме ліверпульців володар Кубка чемпіонів-1984 - валлієць Йен Раш.

За легенд ЛЧ зіграють ще кілька переможців Ліги чемпіонів - французький півзахисник "Марселя" та "Мілану" Марсель Десайї, італійський оборонець "Інтера" Марко Матерацці, відомий ще й тим, що спровокував нинішнього тренера "Реалу" Зінедіна Зідана на вилучення у фіналі ЧС-2006, а також португальський голкіпер "Порту" Вітор Байя. Тренуватиме зіркову команду неперевершений голландець Рууд Гулліт, один із лідерів культового складу "Мілану" 1980-х.

У команді друзів Шевченка відродиться один із найкращих дуетів форвардів у історії ЛЧ - Андрій Шевченко-Сергій Ребров. Ворота захищатиме ще один видатний динамівець - Олександр Шовковський. Найбільший сюрприз організатори підготували із тренерами команди, якою керуватимуть екс-боксери Віталій та Володимир Клички.

Матчі Ultimate Champions Tournament відбуватимуться 25 травня з 16:00 до 20:00.

Фан-зона

Поза НСК "Олімпійським" головною локацією фіналу Ліги чемпіонів у Києві стане офіційна фан-зона, розташована на Хрещатику. Вона відкрилася 24 травня та працюватиме до недільного вечора, 27 травня.

Впродовж чотирьох днів тут відбуватиметься "Фестиваль чемпіонів", вболівальників розважатимуть футбольні фрістайлери, ді-джеї та музичні гурти. Серед інших на сцену вийдуть "Даха Браха", TNMK, Carte Blanche, Indytronics, "Київська камерата". Безпосередньо на "Олімпійському" перед фіналом виступить британська поп-зірка Дуа Ліпа.

Навколо фан-зони у Києві виник скандал. У КМДА перед її відкриттям пообіцяли, що там не буде реклами одного із офіційних спонсорів Ліги чемпіонів - "Газпрому". Проте, коли фан-зону почали облаштовувати, логотипи російської компанії у ній з'явилися. Лише після того, як українці почали обурюватися присутністю газпромівських логотипів на вулицях, проблему вирішили. Представник КМДА з підготовки до фіналу ЛЧ Андрій Мирошниченко повідомив, що УЄФА дозволив прибрати рекламу, яка 22 травня врешті була заклеєна.

Також слід відзначити, що на Хрещатику 26 травня не буде прямої трансляції фіналу Ліги чемпіонів на великому екрані. Показувати у фан-зонах вирішальні матчі традиційно забороняє УЄФА. Проте, вболівальники, які не потраплять на трибуни "Олімпійського" зможуть побачити фінал на Контрактовій площі, де встановлять великий екран, біля якого очікують близько 15 тисяч фанів.

Що стосується квитків на сам стадіон, то їх офіційно можна було придбати лише на сайті УЄФА за ціною від 70 до 450 євро. Тим не менш, у мережі перед фіналом вистачає пропозицій про квитки на матч "Реал" - "Ліверпуль". Ціна на найгірші місця за воротами стартує від 520 євро. За квиток у центральних секторах продавці хочуть 1140 євро. Тобто у 2,5-8 разів дорожче від номіналу.

35 тисяч іноземців

У день фінального матчу на Київ очікує справжня навала іноземних туристів. "Реал" та "Ліверпуль" отримали від УЄФА по 17 тис квитків на гру, тож слід очікувати близько 35 тис англійців та іспанців.

Перед фіналом було багато розмов про логістичні складнощі подорожі до Києва та дорожнечу місцевих готелів. Ціни на житло подекуди злетіли у сто разів та вразили невідповідністю якості та вартості.

Читайте також: Тисячі євро за номер: як київські готелі наживаються на фіналі ЛЧ, - Інфографіка

Британські та іспанські ЗМІ повідомляли, що частина вболівальників, яким дісталися квитки за комп'ютерним жеребкуванням, відмовилися летіти до Києва. Попри прогнози скептиків, шансів на те, що клуби не використають свої квоти мало. Адже попит на квитки на матчі рівня фіналу Ліги чемпіонів завжди перевищує пропозицію і охочі їх придбати завжди знайдуться. У аеропорту "Бориспіль" уже повідомили, що лише 26 травня до Києва прилетять 77 рейсів з англійцями та іспанцями.

У Києві намагатимуться максимально обмежити контакти фанів "Ліверпуля" та "Реалу" та підготували їм різні базові табори. Англійців розташують у парку Шевченка, а іспанців - біля палацу "Україна". Також порядку на столичних вулицях мають посприяти 10 тис. поліцейських, які працюватимуть 26 травня

Затори

Найбільші незручності під час фіналу кияни відчувають через обмеження руху транспорту та затори у центрі міста. Частину Хрещатика, де розташовано фан-зону, перекрили на два тижні. З 25 до 27 травня заблокованим для проїзду буде весь центр міста - на вимогу УЄФА у день фіналу рух зупиняється у радіусі 1,5 км навколо стадіону.

Тож дістатися центру в ці дні буде можливо лише громадським транспортом. У ніч на 27 травня він працюватиме до 3:00. Вболівальники, які мають квитки на фінал користуватимуться комунальними автобусами, тролейбусами, трамваями та метро безкоштовно. УЄФА компенсує за це Києву 100 тис. євро.

Жіноча ЛЧ

Розпочнеться футбольне свято у Києві вже 24 травня, коли відбудеться фінал жіночої Ліги чемпіонів. На стадіоні "Динамо" ім. Лобановського найсильнішого у Європі визначатимуть німецький "Вольфсбург" та французький "Ліон".

Турнір проводиться з 2001 року, а "Ліон" та "Вольфсбург" є одними із найтитулованіших жіночих клубів Європи. Француженки виграли дві попередні Ліги чемпіонів, а загалом перемагали у турнірі чотири рази. Чотири ЛЧ також вигравав німецький "Франкфурт", який разом із "Ліоном" ділить звання найтитулованішого жіночого клубу. Не пасе задніх й "Вольфсбург", на рахунку якого дві перемоги у Лізі чемпіонів та один вихід до фіналу. У 2016 році німкені програли у вирішальному матчі якраз "Ліону".

У Києві фінал жіночої ЛЧ не викликав великого ажіотажу, навіть у день матчу на гру можна вільно придбати квитки за ціною 100 грн.

Конгрес УЄФА

Перед фіналом у Києві 24 травня також відбувається важлива офіційна подія - черговий конгрес УЄФА. На цьому заході обирають міста, у яких у 2020 років відбудуться фінали єврокубків.

За вирішальний матч Ліги чемпіонів сперечаються Лісабон ("Ештадіу да Луш") та Стамбул ("Олімпійський стадіон Ататюрка"). Фінал Ліги Європи прагнуть отримати Гданськ ("Арена Гданськ") та Порту ("Ештадіу ду Драгау").

Крім того, футбольні чиновники затвердять розклад матчів фінальної частини Євро-2020 та розглядають питання фінансового фейр-плей та ліцензування клубів.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
22:03
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" зі сходу та півдня. Ситуація увечері 28 березня
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
Більше новин