Як питання міграції розколює уряд Німеччини і європейську єдність

Максим Вікулов
19 червня, 2018 вiвторок
15:17

На минулому тижні міграційна криза спалахнула з новою силою, поставивши під загрозу як новостворений уряд Ангели Меркель, так і європейську єдність як таку

Після закриття турецько-балканського міграційного маршруту основним шляхом для усіх бажаючих потрапити до Європи стала розколота громадянською війною Лівія. Численні кораблі неурядових організацій зазвичай підбирали нелегалів біля самого лівійського узбережжя та на всіх парах мчали до Італії, де й висаджували шукачів кращої долі. Сусіди Апенінської країни, розмірковуючи про високі гуманітарні ідеали, разом з тим активно укріплювали власні кордони, розвертаючи на них всіх бажаючих потрапити далі – до Франції, Швейцарії або Австрії. Ну, а на спроби Риму якось пояснити, що півмільйона нелегалів – непідйомний для країни тягар, просто не звертали увагу.

Власне, міграційна криза і стала основним фактором, що спричинив тріумф на виборах правих та євроскептичних сил в Італії. Партії, які нещодавно сформували парламентську коаліцію – "Ліга" та "Рух 5 зірок", йшли на вибори, декларуючи серед іншого жорстку боротьбу з неконтрольованою міграцію та депортацію нелегалів назад, до Африки. Прийшовши до влади, вони швидко перейшли від слів до діла.

Читайте також: Тріумф радикалів. Вибори в Італії виграли євроскептики та популісти

Першим серйозним інцидентом, що сколихнув Європу, стало протистояння навколо мігрантів з французького судна Aquarius ("Водолій"), що належить французькій благодійній організації SOS Méditerranée. Назбиравши біля Лівії майже 700 нелегалів, Aquarius звично попрямував до італійських портів. Але цього разу в Римі закрили порти і порадили вести всіх до Франції, що викликало справжній шквал обурення не лише серед правозахисників, але й у сусідніх столицях.

Один із допоміжних човнів доставляє врятованих мігрантів на судно Aquarius

Так, французький лідер Еммануель Макрон звинуватив італійський уряд у "цинізмі та безвідповідальності".

На що прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте дав зрозуміти – оцінки Макрона їх мало цікавлять. МЗС Італії викликала для пояснень посла Франції, а італійський міністр внутрішніх справ Маттео Сальвіні - лідер ультраправої партії Ліга - зажадав вибачень від Макрона. Він нагадав, що Франція не дотримується встановлених ЄС квот на прийом біженців, хоча в 2015 році погодилася прийняти понад 9 тис. мігрантів.

"Тому я прошу президента Макрона перейти від слів до дії і завтра вранці привітати, як і обіцяла Франція, 9 тис. мігрантів на знак особливої ​​гостинності, а не тільки слів", - сказав Сальвіні.

На що "не цинічний та відповідальний" Еммануель Макрон не відповів, власне, нічого. Що і зрозуміло: якщо каравани мігрантів потягнуться замість Італії до Франції, перша президентська каденція стане і останньою. А замість нього до Єлисейського палацу цілком може в’їхати яка-небудь Марін ле Пен.

В результаті нещасний Aquarius відправився до Іспанії, нова соціалістична влада якої погодилися прийняти судно. Цілком можливо, що тепер основні міграційні маршрути потягнуться через порти Барселони та Валенсії.

Розкол у німецькій коаліції

Значно серйозніше події тими ж днями почали розвиватися в Німеччині, де через ставлення до міграційних питань вибухнуло протистояння між Ангелою Меркель та міністром внутрішніх справ і за сумісництвом лідером баварського Християнсько-соціального союзу (ХСС) – сестринської партії ХДС самої Меркель - Горстом Зеєгофером. На відміну від канцлера, її баварські партнери завжди були налаштовані у ставленні до мігрантів значно жорсткіше.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і голова МВС Горст Зеєгофер

12 червня Зеєгофер планував представити новий "генеральний план" міграційної політики - 63 пункти, спрямовані на те, щоб нелегальні мігранти більше не потрапляли до країни. План мав би передбачати створення спеціальних центрів по всій країні, у яких біженці мали б очікувати на розгляд своїх клопотань про надання притулку; негайну депортацію у разі відмови; закриття німецького кордону для значної кількості мігрантів – зокрема, для тих, які вже зареєстровані прохачами притулку в інших державах ЄС; для біженців, яким Німеччина відмовила у притулку раніше; а також для тих, хто прибуває до країни без жодних документів.

План викликав шалене несприйняття Ангели Меркель. Переговори між Меркель та Зеєгофером, що відбулися наступного дня, не дали практичних результатів: сторони залишалися на своїх позиціях. У відповідь Горст Зеєгофер оголосив своєму шефу ультиматум: якщо рішення не буде знайдено, то вже в понеділок, 18 червня, глава МВС особисто віддасть міністерський наказ про закриття кордонів. У відповідь канцлер може лише звільнити бунтівного міністра, що буде означати розвал народженої у таких муках коаліції і гарантовані перевибори. Що стане просто таки царським подарунком для пропутінської "Альтернативи для Німеччини": рейтинги радикалів повільно, але невпинно повзуть вгору.

У понеділок Зеєгофер відвів Меркель ще два тижні, щоб бундесканцелерин визначилася: згодна вона з його планом чи ні. Щоправда, шансів на порозуміння відверто небагато – занадто полярні позиції у голів ХДС та ХСС. "Я не можу більше працювати з цією жінкою!" – так, згідно німецькому виданню Die Welt, висловився про Ангелу Меркель Хорст Зеєгофер на закритій зустрічі зі своїми однопартійцями. Схоже, у найближчому майбутньому на найпотужнішу країну об’єднаної Європи чекають серйозні зміни.

Що цікаво – пересічні німці в основному підтримали консервативного міністра внутрішніх справ, а не толерантного до нелегалів канцлера. Так, 62% опитаних виступають за те, щоб розвертати непроханих гостей на кордоні; ще 86% схвалюють прискорену депортацію тих, кому відмовлено у наданні притулку.

Так само розкритикував німецьку міграційну політику президент Сполучених Штатів Дональд Трамп, фактично підтримавши Зеєгофера. "Народ Німеччини виступає проти свого керівництва у той час, як міграція розхитує й так крихку берлінську коаліцію. Злочинність у Німеччині – зростає. Велику помилку допустили по всій Європі, дозволивши пустити мільйони людей, які так сильно і несамовито змінили їхню культуру", - написав американський президент.

Нова "вісь": повернення у 30-ті?

Але найсерйознішу підтримку глава німецького МВС отримав не з-за океану, а від своїх сусідів – Австрії та Італії.

12 червня австрійський канцлер Себастіан Курц, який прийшов до влади минулого року на антиіммігрантській риториці, у Берліні оголосив про формування "вісі добровольців" для боротьби з нелегальною міграцією. А створять цю вісь Відень, Рим і... Берлін - на рівні міністрів внутрішніх справ. Прикметно, що Ангела Меркель дізналася про формування "Вісі" з повідомлень ЗМІ – Зеєгофер не вважав за потрібне не те, що проконсультуватися з головою уряду, а хоча б поставити її до відома.

Австрійський прем'єр Себастьян Курц і міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеєхофер

"Я думаю, що це дуже розумне співробітництво, яке сприятиме скороченню незаконної міграції в Європу", - заявив австрійський канцлер.

Перші результати цієї співпраці вже діють: з 1 червня поліцейські Австрії і Німеччини почали спільне посилене патрулювання спільного кордону. Крім того, вони мають намір ретельніше контролювати вантажне залізничне сполучення: у 2017 році лише в Баварії з вантажних поїздів було знято близько 1 тис. нелегальних мігрантів.

Крім того, Відень активно просуває ідею створення таборів для мігрантів поза межами ЄС. Серед країн, які могли б прихистити шукачів кращої долі, називають Албанію та Косово. Крім того, Австрія хоче збільшити фінансування прикордонного агентства Frontex і розширити штат його співробітників, а також значно скорочує соціальну допомогу біженцям і висилає з країни десятки радикально налаштованих імамів.

З 1 липня Відень перебирає на півроку головування в Раді Євросоюзу – тож у Себастіана Курца будуть досить широкі можливості для формування власного порядку денного в рамках ЄС.

Власне, формування "вісі добровольців" у складі Німеччини, Австрії та Італії викликає досить своєрідні історичні паралелі. У 20—40 роках минулого століття була сформована точна така ж "Вісь" - з нацистської Німеччини, анексованої Гітлером Австрії і фашистської Італії. Тодішня "вісь" була відверто вороже налаштована до західних ліберальних демократій і до 1941 року чудово співпрацювала з Радянським Союзом. Тому і формування новітньої платформи – критичної до сучасної Європи і дружньої до путінської Росії – не може не викликати занепокоєння.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
19:53
F-16
Аргентина придбала у Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимусь домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів з РФ: вони були зокрема серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилась з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України за рахунок активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавились 18-річним талантом з "Динамо", - ЗМІ
18:33
Ексклюзив
РФ зруйнувала Трипільську ТЕС
Patriot не може брати таку ціль: авіаційний експерт Криволап розповів, чим РФ знищила Трипільську ТЕС
18:32
відключення електроенергії
"Зима буде викликом": очільник Міненерго Галущенко заявив, що Україна втратила 7 ГВт генерації
18:16
Франція
Франція запросила РФ на 80-ту річницю висадки в Нормандії. Кремль заявив, що не в курсі
18:12
Данило Гетманцев
Гетманцев про петицію щодо спрямування коштів із телемарафону на ЗСУ: "Відверта дичина"
18:11
На фото: Спартак Суббота
Спартак Суббота повідомив про заручини з 24-річною моделлю
18:02
OPINION
Олексій Мустафін
Жандарми й профурсетки
18:01
Євросолідарність
"Євросолідарність" вимагає протягом 48 годин зібрати Раду і викликати урядовців для звіту щодо ситуації в енергетиці
17:59
Бердянськ
Росіяни хочуть створити в одній зі шкіл окупованого Бердянська загін "рятувальників", - очільниця МВА Галіцина
17:58
Ексклюзив
Defense Express: росіяни вважають операцію на Бахмутському напрямку трампліном для літнього наступу
17:57
застосунок Дія
В Україні запустять мультишеринг електронних документів через Дію
17:56
блекаут, вимкнення світла
Енергетики підготували графіки для відключення світла в Києві
17:48
Олег Гладковський
НАБУ оголосило в розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського
17:28
Андрій Юсов
Україні відомо про майже 2 тис. літніх громадян, які стали жертвами насильницьких зникнень, - Юсов
17:25
відключення електроенергії
Влада розробила план відновлення енергосистеми Харківщини: Кубраков розкрив деталі
17:20
Оренбурзька область, Орськ, прорив дамби
У РФ очікують паводок у ще одному регіоні: влада рекомендує евакуацію міста Ішим
17:20
КПІ ім. Ігоря Сікорського
"Студентам КПІ заблокували картки для проходу в гуртожиток - для розблокування треба прийти в ТЦК": росіяни вигадали новий фейк
17:12
Олександр Зінченко, Арсенал, АПЛ
Легенда "Арсеналу" накинувся на Зінченка: "Його помилки всіх дратують"
17:05
Ексклюзив
путін
Запрошення нелогічне: РФ немає чого робити на саміті миру, - політолог Левусь
16:55
пожежа на Волині
Окупанти атакували керованою авіабомбою селище на Харківщині: є поранені
16:49
Литва прапор
У Литві планують заборонити компаніям, які підтримують РФ, брати участь у державних закупівлях
16:47
Війна з Росією ЗСУ
Новим командувачем ОК "Південь" призначили генерала Шаповалова
16:44
мобілізація чеченців
Чеченців відправляють на війну в Україну за вживання алкоголю й наркотиків, - Спротив
16:39
На фото: Джеймс Маккартні та Шон Оно Леннон
Сини Маккартні та Леннона Джеймс та Шон Оно випустили спільну пісню Primrose Hill та пропонують фанам знятися в кліпі
16:39
вогонь, полум'я, пожежа
На ТОТ Запорізької області підірвали псевдодепутата "Єдиної Росії"
16:31
Ганна Маляр
Ексзаступниця Резнікова Маляр задекларувала зарплату на оборонному підприємстві: що відомо
16:24
Анналена Бербок
Очільниця МЗС Німеччини Бербок відвідає Ізраїль: закликатиме до деескалації
16:21
Володимир Путін
Путін провів телефонну розмову з президентом Ірану: говорили про конфлікт на Близькому Сході
16:11
Олександр Прокудін
На Херсонщині будують підземні лікарні, - голова ОВА
Більше новин