Чужа війна: чому Україні не варто забувати "Афган"?

Богдан Буткевич
27 грудня, 2018 четвер
09:03

За навколовиборчим галасом, закінченням гібридного воєнного стану та щоденно-рутинними повідомленнями про бойові зіткнення на Донбасі майже непоміченою в черговий раз пройде дата (25-27 грудня) початку ще однієї війни – війни в Афганістані

На цьому місці деякі недалекоглядні ура-патріотично налаштовані читачі можуть зупинитися й заволати: так як це так, що ж там пам’ятати, це ж була агресія Радянського Союзу проти суверенної держави, така сама яку нині чинить проти України правонаступник СРСР – РФ. Мовляв, тут треба черговий раз пошкодувати, що українці були гарматним м’ясом імперії в її спробах захопити все навколо. І з одного боку, будуть праві. Але тільки з одного. Бо є й інший. Про який ми зараз і поговоримо.

Згідно офіційної статистики, через Афган пройшло 160 тисяч українців. З них 2 378 загинули, 60 й досі вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 тисяч українців, понад половина з них (4 687) стали інвалідами. Здавалось би, україно-російська війна вже перевищила ці цифри в усьому – і в кількості людей, які пройшли крізь фронт, і в кількості загиблих, і поранених. А головне – порівнювати афганську та нинішню війни неможливо. Бо для українців та війна справді є суто колоніальною агресією радянсько-російської імперії, а нинішні наші бойовиська є війною на Незалежність, хай і в гібридній формі.

І все ж давайте спробуємо подивитися на той конфлікт, 40-річчя з початку і 30-річчя з дня закінчення якого ми відзначатимемо наступного, 2019-го, року, з іншого боку. Отже, 160 тисяч – це ж насправді тільки ті, хто безпосередньо воював у складі радянських військ там. Але ж у цих тисяч були близькі – батьки, брати/сестри, чоловіки/дружини, діти, дідусі/бабусі, друзі та знайомі. А в цих людей, в свою чергу, теж були друзі, знайомі та родичі тощо. Тобто, цифру 160 тисяч ми можемо легко збільшити в 5-6 разів. Але навіть й ця цифра в 600-800 тисяч людей не дає реальної картини впливу цієї війни на свідомість цілого покоління українців передовсім 1960-х років народження. Для яких ця війна стала дуже навіть реальною. Якщо ви сумніваєтеся, то просто подивіться на кількість фольклору, який вона породила. Який, до речі, живіше всіх живих навіть зараз, в холодних полях Донбасу. Автор цих рядків чимало разів чув, наприклад, "афганських" пісень навіть від молодих хлопців. Для яких війна асоціювалася донедавна вже не так з легендарними подіями Другої Світової, як із зовсім близькими подіями в Афгані.

Але найбільш травмуючим фактором для цілого покоління українців стали навіть не тільки самі бойові дії та "чорні тюльпани", які нерідко потайки розвозили по всім регіонам України, а той факт, що війна стала для українців забутою чи не з перших днів після її закінчення. "Афган" був і так якнайбільш не популярним в народі, не дивлячись на певні потуги офіційної пропаганди в стилі "воїни-інтернаціоналісти героїчно виконують свій інтернаціональний обов’язок". Відповіді на питання:"А що ми там взагалі робимо?» не було навіть підчас війни. А коли після її закінчення протягом двох років СРСР пішов у небуття, а чиновники в кабінетах завели своє сакраментальне: "Я вас туди не відправляв", ця відповідь стала ще більш гнітюча: "Я марно там воював і губив друзів". І якщо в Росії афганська війна все ж таки вивчалася й сприймалася, в силу імперського мислення, в якості, певною мірою, своєї, то в Україні вона одразу перейшла розряд забутої. Й хай певна частина колишніх "воїнів-інтернаціоналістів" змогла свій бойовий досвід конвертувати у нас в політику та пільги, переважна більшість афганців замовчали свою кривду на довгі десятиліття.

Фактично, величезний прошарок населення отримав моральну травму на все життя. Ось чому всі знайомі афганці автора цих рядків й досі дуже не люблять розповідати про те, як вони воювали в Афгані, навіть якщо вони там проявили себе з максимально героїчної сторони, чи хоча б не чинили нічого дуже поганого. Й ця кривда та нерозуміння в повній мірі проявилася в російсько-українській війні. Величезна кількість афганців взяли й досі беруть участь у цих подіях. Звичайно, ніякої офіційної статистики немає. Однак, можна не сумніватися, що мова йде про тисячі, якщо не десятки тисяч людей.

В незалежності від своїх поглядів, російсько-українську війну афганці сприйняли як можливість нарешті відповісти самим собі на питання, які мучили змолоду. Чимала частина підтримала Україну, винесла на своїх плечах навантаження перших боїв, навчання необстріляних добровольців, поклала свої життя або залишилися в армії в якості інструкторів. Бо сприйняла цю війну як можливість нарешті повоювати за правильну справу і змити з власної душі сумління на кшталт: "За що я вбивав?". Інша чимала частина підтримала російську агресію і поїхала воювати у складі російсько-терористичних військ. Бо вважають, що тепер у них з’явився шанс повоювати за ту країну, за яку їм не дали шансу повоювати в 1991 році. Як бачимо, соціальний ефект від Афганістану для України явно більший, ніж від звичайної колоніальної імперської агресії.

Є й ще один аспект – суто військовий. Якщо в українських військових ВИШах й досі афганська війна майже не вивчається, й, як твердять військові експерти – дуже даремно, то в тій-таки РФ вона вивчалася дуже навіть скрупульозно. Бо українці та військові частини, які в майбутньому складуть ЗСУ, брали дуже активну і ефективну участь в тих бойових діях. Достатньо нагадати, як бійці майбутнього 3-го полку спецназу змогли вперше захопити в результаті блискучої спецоперації у афганців знаменитий американський переносний зенітний комплекс "Стінгер".

Тому висновок простий – афганська війна, не дивлячись на свою антиукраїнську сутність, заслуговує на нашу увагу. Особливо з точки зору того, щоб не повторити помилки зневажливого суспільного ставлення вже до наших нинішніх ветеранів російсько-української війни. Не можна робити відщепенців з цілого прошарку людей.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:23
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 10 людей, які були в електричці
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
18:40
Оновлено
Богдан Львов
Суд переніс розгляд оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
18:37
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
18:08
OPINION
Володимир Єрмоленко
Російські інтелектуали чіплятимуться за "вєлікую Россію" до останнього
18:03
На фото: Гарві Вайнштейн
Апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок Гарві Вайнштейну у справі 2020 року про зґвалтування
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
17:36
Польща
У Польщі до 2,5 року засудили російського шпигуна, який збирав інформацію про військові частини країни
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
Більше новин