"ЄС": Кого веде на вибори партія Порошенка

Юрій Корогодський
12 липня, 2019 п'ятниця
12:13

За даними різних соціологічних опитувань, партія "Європейська солідарність" впевнено проходить до складу нової Верховної Ради

Солідарність, БПП, ЄС…

Політична партія під назвою "Солідарність" була зареєстрована 5 травня 2000 року. Першим головою партії "Солідарність" був Михайло Антонюк, з 15 листопада 2001 року ним став Петро Порошенко.

У грудні 2001 року партія приєдналася до виборчого блоку "Наша Україна", а Порошенко став керівником виборчого штабу блоку. Партія брала участь у парламентських виборах 2002 року. У складі виборчого блоку "Наша Україна", до Ради потрапили шестеро кандидатів від партії. З них п'ятеро - за списком "Нашої України", а Порошенко за одномандатним округом № 112 у Вінницькій області.

15 листопада 2013 року набрала сили постанова Окружного адміністративного суду Києва від 21 жовтня 2013 року про анулювання реєстраційного свідоцтва партії "Солідарність". 30 грудня 2013 року партію було викреслено з державного реєстру, оскільки упродовж десяти років вона не висувала кандидатів на парламентських або президентських виборах.

Оскільки "Солідарність" було ліквідовано Мін'юстом у 2013 році, для створення БПП "Солідарність" використали іншу формально зареєстровану партію. Нею стала парітя "Національний Альянс свободи та Українського Патріотизму" (НАСТУП). Ця партія була створена Людмилою Янковською у січні 2000 року як "Всеукраїнська партія Миру і Єдності" та зареєстрована Міністерством юстиції під № 1418. У 2013 році співголовами партії стали Максим Іваненко, Руслан Секела та Юрій Хорліков.

З 27 серпня 2014 до 24 травня 2019 року партія мала назву "Блок Петра Порошенка "Солідарність".

На позачергових виборах до Верховної ради 2014 року партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність" посіла друге місце за списками (21,82 %), що дозволило їй у Верховній Раді отримати 63 мандати. З урахуванням підсумків голосування у мажоритарних округах, партія сформувала найбільшу фракцію у Верховній Раді (135 осіб).

28 серпня 2015 року "Блок Петра Порошенка "Солідарність“ і "Український демократичний альянс за реформи (УДАР) Віталія Кличка" об'єдналися в єдину партію для участі у місцевих виборах.

24 травня 2019 року після поразки Порошенка на президентських виборах партія пішла на ребрендиінг і змінила найменування на "Європейська Солідарність" (скорочено – ЄС). Партнером партії стало громадське об'єднання "Солідарна справа громад".

Читайте також: З ким і з чим йде на вибори "Слуга народу"? Хто є хто у списку партії Зеленського

Порошенко, Парубій, Геращенко

Порошенко на з’їзді особисто представив першу десятку партії. П’ятий президент України очолив список "Європейської солідарності".

На другому місці у партійному списку йде голова Верховної Ради Андрій Парубій. У нинішньому складі Верховної Ради він є представником фракції "Народний фронт". Парубій є послідовним прихильником політики декомунізації, впровадження мовного законодавства та виступає проти компромісів у відносинах з країною-агресором Росією.

Третє місце у партійному списку посідає перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко. На цій посаді вона працює з 14 квітня 2016 року. Перша жінка на посаді першого віце-спікера. Уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях (2014—2019).

На четвертому місці - командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ Михайло Забродський. На початку війни з Росією він був командиром легендарної 95-ї бригади десантників. Влітку 2014 року 95-та бригада під командуванням Забродського здійснила рейд в тил супротивника. За два тижні, виконуючи бойові задачі, бригада Забродського пройшла 470 км від Слов'янська до Маріуполя, потім вздовж російсько-українського кордону, і через Луганськ повернулася до Слов'янська. На думку американського експерта Філіпа Карбера це був найдовший рейд збройного формування у новітній історії.

Забродський 10 липня цього року прийняв пропозицію ветеранів АТО очолити парад на День Незалежності України.

Громадський діяч Софія Федина. Українська співачка і телеведуча, громадський діяч (голова Світової федерації українських лемківських об'єднань, радник голови Львівської обласної ради). Під час подій Революції гідності Федина разом з вокалістом гурту "Хочу ЩЕ!" Юрієм Шивалою були ведучими львівського Євромайдану.

Народний депутат Мустафа Джемілєв є шанованим лідером кримськотатарського національного руху. За свої політичні погляди Джемілєв був сім разів був судимий. Всього він провів п'ятнадцять років у місцях позбавлення волі: був ув'язненим у 1966—1967, 1969—1972, 1974—1975, 1975—1976, 1983—1986 роках та у 1979—1982 роках був у засланні в Якутії. Всесвітньо відомий правозахисник, один з засновників та член Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР.

З 1998 року - народний депутат України III, IV, V, VI, VII та VIII скликань. З 20 серпня 2014 року до 18 травня 2019 року - Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу.

Командир медичного батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич. За період активної фази АТО, починаючи з 2014 року, особисто витягла та врятувала більше двох сотень поранених українських солдатів з передової. Створила та нині керує медичним батальйоном "Госпітальєри", що з часу створення врятував понад 2500 поранених українських воїнів та цивільних осіб з передової. Опісля перенесених операцій та реабілітації пересувається в інвалідному візку.

Колишній голова Львівської обласної держадміністрації Олег Синютка. Голова Львівської ОДА з 26 грудня 2014 до 11 червня 2019 року. Наступного дня після президентських виборів (22 квітня) подав заяву про відставку, які задовольнили у червні. Львівська область стала єдиною в Україні, де перемогу на виборах одержав п’ятий президент Петро Порошенко.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз відчув на собі репресивний характер окупації Криму Росією. 29 січня 2015 року його було затримано представниками російської окупаційної влади. Чийгозу інкримінували частину 1 статті 212 Кримінального кодексу РФ ("організація масових заворушень"), що передбачає позбавлення волі строком на 10 років.

11 вересня 2017 року так званий Верховний суд анексованого Криму засудив Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. 25 жовтня того ж року Чийгоз разом з іншим кримськотатарським політв'язнем Ільмі Умеровим був звільнений від відбування покарання та депортований до Туреччини. З Туреччини Чийгоз та Умеров прибули до Києва.

Замикає першу десятку віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. З 27 листопада 2014 року по 14 квітня 2016 року Климпуш-Циндадзе була депутатом Верховної Ради VIII скликання.14 квітня 2016 року Верховна Рада призначила новий склад Кабінету міністрів, в якому Климпуш-Цинцадзе обійняла посаду віце-прем'єра.

Читайте також: Хто є хто у списку "Опозиційна платформа - "За життя". З ким і з чим йдуть на вибори Медведчук та Рабинович

Заявка до НАТО і ЄС вже у 2023 році

У "Європейській Солідарності" хочуть сприяти досягненню критеріїв, необхідних для подачі заявки на вступ в Євросоюз і отримання Плану дій членства в НАТО в 2023 році. У партії виступають за посилення санкційного тиску на РФ.

Партія виступає за введення миротворців ООН на всю територію окупованого Росією Донбасу.

"ЄС" називає своїм пріоритетом побудову потужної української армії. Партія відзначає потребу розвитку ракетних технологій, протиповітряного щита України, авіації і флоту.

Також "Європейська солідарність" планує провести структурні реформи соціального та грошового забезпечення і збільшити рівень забезпечення військовослужбовців.

В програмі партії Томос і Закон про функціонування державної мови згадуються як два історичних прориви. Члени "ЄС" планують продовжити захист державної мови та культурних надбань.

В "Європейській Солідарності" обіцяють розширити український середній клас."ЄС" збирається наполягати на ухваленні змін у податкове законодавство. Мова йде про імплементацію Плану протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування. У планах партії - створення єдиного органу фінансової безпеки.

Також партія Порошенка обіцяє завершити процес децентралізації та медичну реформу.

Для розвитку економіки політична сила Порошенка хоче спрямовувати бюджетні кошти на інновації. Сільське господарство має зростати за рахунок поглиблення економічної інтеграції з ЄС.

Читайте також: З ким і з чим йде на вибори "Батьківщина", яка збирається "підставити плече Зеленському"

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
Більше новин