Нацвідбір Євробачення-2020: усе про учасників та їхні пісні

Дар'я Тарасова
6 лютого, 2020 четвер
09:00

16 різних за жанром та манерою виконання українських гуртів та артистів поборються за право представляти Україну на міжнародному пісенному конкурсі в Нідерландах. Розповідаємо детальніше про кожного з них

Цього року популярний серед меломанів Європи та віднедавна і Австралії пісенний конкурс відбудеться у Роттердамі 12, 14 та 16 травня. За перемогу в Євробаченні-2020 змагатимуться представники 41 країни. Якщо Національний відбір в Україні обійдеться без скандалів, конкурсант від нашої країни вийде на сцену в Роттердамі в першому півфіналі.

І на це є великі шанси. Адже цього разу НСТУ (Національна суспільна телерадіокомпанія України) змінила правила Національного відбору для конкурсантів. Так, зокрема, участь у Нацвідборі не можуть брати артисти, які виступали в Росії з 2014 року. Обмеження поширюється і на тих, хто планує або анонсує концерти в країні-агресорі під час конкурсу та до фіналу Євробачення. Представляти Україну на пісенному конкурсі не зможе також той, хто їздив до Криму з порушенням законодавства України.

Перший півфінал Національного відбору відбудеться вже цієї суботи (8 лютого), другий – 15 лютого, а ім'я переможця, який і поїде в Роттердам у травні, оголосять вже 22 лютого. Трансляцію першого півфіналу проведуть телеканали UA: Перший та СТБ о 22:00.

Склад журі цього року змінився. Суддівські крісла зайняли Тіна Кароль, Андрій Данилко та гендиректор "Хіт ФМ" Віталій Дроздов.

Еспресо.TV розповідає, хто виступатиме цього року у Національному відборі Євробачення.

Гурт [О]

Український інді-поп гурт [O] записується на лейблі Masterskaya. Самі музиканти визначають свою музику як futurepop, тобто поп-музика нового часу. Це поєднання електро-індастріалу та синті-попу. 

На рахунку [O] – 2 міні-альбоми "Самий сок" (2017) та "Роби любов" (2018), збірка реміксів від друзів та прихильників команди "Сокожим" (2018), а також один повноформатний альбом "Суперiнтроверт", реліз якого відбувся навесні 2019 року. Оля Чернишова та Саша Каспров вже встигли заявити про себе на понад 20 музичних фестивалях, зокрема на Atlas Weekend та Waves Vienna. А минулого року у Києві відбувся їхній перший сольний концерт. Цікаво, що Оля Чернишова є авторкою пісні "Шаг" Тіни Кароль, яка цього року судитиме Нацвідбір. До [O] співачка була на бек-вокалі Олега Скрипки, Джамали, Pianoboy, Kadnay та інших, а також виступала разом з 10-разовим лауреатом Греммі – Боббі МакФерріном.

Саша Каспров створив аранжування для останнього альбому Джамали, а їхній бас-гітарист Єгор Гавриленко співпрацював з Kadnay, The ВЙО, Ярмаком, Фаготом, Крихіткою Цахес тощо.


Jerry Heil

24-річна відеоблогерка з Василькова "вистрелила" завдяки своїй авторській пісні #ОХРАНА_ОТМЄНА. Композиція зібрала 14 млн переглядів на YouTube та тривалий час трималась в лідерах на iTunes.

Яна починала як кавер-виконавиця, доволі успішно переспівуючи хіти світових та українських виконавців. У 2017 році на лейблі Vidlik Records відбувся реліз її дебютного міні-альбому "Де мій дім", до якого увійшли 4 композиції. А вже у 2019-му Jerry Heil випустила повноцінний студійний альбом "Я, Яна". У жовтні в Києві відбувся її перший сольний концерт.

До речі, у Jerry Heil є спільна пісня з іншим учасником цьогорічного Нацвідбору – гуртом CLOUDLESS "Ми одне", записана для їхнього альбому "Маяк".


Katya Chilly

Катю Chilly презентувати не потрібно. Її ім'я відоме ще з 1996-го: тоді вона стала переможницею престижної тоді "Червоної рути". Її вирізняльна риса – особливий вокал та манера виконання, а її творчість - унікальний фолк, поєднаний з електронікою. Справа в тому, що Катерина Кондратенко – не лише співачка та композиторка, а й етнограф та фольклорист.

За свою кар'єру Катя Chilly випустила 5 альбомів і планує реліз ще 3-х. На її рахунку - трансляції на MTV, BBC, сольники у Великій Британії, виступи в США, Польщі, Німеччині, Швеції та безліч в Україні.

Зараз музикантка творить у проєкті "Katya Chilly Group 432 Гц". У Нацвідборі Катя представить композицію "Pitch". За її словами, це пісня про життя та смерть, про шлях двічі народженого. Утім поки саму композицію артистка не представила. 

KRUTЬ

Показати Україну світу через традиційний стародавній інструмент – бандуру. Такою є ідея співачки та бандуристки Марини Круть. Її музика доводить, що бандура може звучати сучасно у джазовій, соул та навіть поп-музиці. KRUTЬ – авторський проєкт Марини Круть. Вона поєднує електронне звучання та старовинний інструмент, посилюючи свою музику самобутнім вокалом. 

Марина Круть стала відома після участі в шоу "Голос країни" та "X-Фактор". Вона вже випустила кілька сольних пісень та живий альбом, записаний під час концерту з оркестром. У 2019-му вийшов її ЕР "Albino", на підтримку якого стартував всеукраїнський тур. Поки співачка не представила композицію, з якою виступить у Нацвідборі.

Gо-A

Суміш електрофолку з автентичним українським вокалом та африканськими барабанами - так можна описати музику Gо-A. Усе це є в їхньому арсеналі: клавішні, семплер, перкусія від Тараса Шевченка, вокал від Катерини Павленко, гітара від Кирила Адамовича та сопілка від Ігоря Діденчука.

Гурт можна було почути на фестивалях "Джаз Коктебель", "Країна мрій", "Гогольфест" та за кордоном - в Ізраїлі, Польщі, Білорусі. Їхній трек "Веснянка" переміг у The Best Track in Ukraine від Kiss FM, а навесні 2019-го  потрапив у топ-10 іTunes Dance chart у Словакії.

CLOUDLESS

Глядачам українського телесеріалу "Школа" вже знайомий цей київський бойзбенд. Їхня пісня "Між світами" стала одним з саундтреків до популярного молодіжного телешоу. Окрім цього, пісні CLOUDLESS звучали в серіалах "Папаньки", "Сидоренки-Сидоренки", фільмі "Зустріч однокласників" та багатьох розважальних телешоу.

Для Євробачення-2020 музиканти створили композицію "Drown Me Down". Пояснюючи сенс композиції, хлопці кажуть, що ця пісня для всіх, хто перебуває в критичній ситуації. Це пісня-заклик ніколи не здаватися.

GIO

GIO – молодий музикант з Грузії. Він сам пише тексти та музику до своїх пісень, а також самостійно просуває себе. Свій перший сольний концерт GIO теж організував сам. У Києві минулого року на сольнику він презентував 12 авторських пісень.

Артист брав участь у шоу "Голос країни" та "Х-фактор". На його рахунку також виступи з оркестром Lords of The Sound. Зараз GIO працює над записом свого першого альбому.


Assol

Про маленьку Assol в українському шоу-бізі заговорили у середині 90-х. Тоді перший кліп 5-річної співачки на пісню "Алые паруса" зробив її доволі впізнаваною. У 2000 році вийшов однойменний студійний альбом, а за рік вже була представлена концертна програма "Зірка Ассоль".

У 2008 році співачка зробила паузу в кар'єрі на користь навчанню. Про Катерину Тараненко знов заговорили у 2016-у, після її участі в шоу "Голос країни". З 2019 року артистка змінила назву свого сольного проєкту на Assol. Під цим сценічним ім'ям співачка і візьме участь у Нацвідборі на Євробачення-2020 з піснею Save it.


MOONZOO feat. F.M.F. Sure

Відкриють другий півфінал Національного відбору львів'яни MOONZOO разом з американським репером F.M.F. Sure. Олександр Васецький (вокал), Олексій Петелько (бас, клавішні), Ігор Стахів (ударні) та Віктор Сторожук (клавішні) об'єднались у 2017 році. Хлопці грають у власному стилі, який самі визначають як sad dance. Це суміш синті-попу, електронної музики та блюзу.

У 2018-му львів'яни MOONZOO випустили дебютний альбом з 9 різних композицій, який так і назвали "Sad Dance". Записуючи свою першу платівку, музиканти почали співпрацювати з американським репером нігерійського походження F.M.F. Sure. У міжнародному творчому тандемі музиканти створили три треки, а четвертою спільною композицією стала "Maze". Її записали в домашніх умовах - просто на кухні. Саме з "Maze" музиканти виступатимуть у Нацвідборі.


FO SHO

FO SHO – це хіп-хоп-тріо сестер Ендале з Харкова – Бетті, Міріам та Сіони. Дівчата мають унікальне культурне походження, що знайшло відображення і в їхній творчості. Їхня музика – це поєднання трепу та хіп-хопу. 

Старша з сестер – Бетті – має медичну освіту та працювала стоматологом. Міріам з дитинства грає на скрипці, а Сіона – на фортепіано. Втрьох у 2019 році вони створили гурт FO SHO, але поки учасниці тріо живуть в різних містах: Бетті у Києві, а її сестри – у Харкові. На Євробаченні вони представлять композицію BLCK SQR.


Еліна Іващенко

Еліна Іващенко займається музикою з 5 років. І така наполегливість дала свої плоди. Наразі на рахунку співачки перемога у телевізійному шоу "Голос. Діти" у 2016 році, перемога у проєкті "Х-фактор" у 2019 році, а також гран-прі фестивалю "Чорноморські ігри-2018".

Еліна не просто співачка. Зараз вона здобуває вищу освіту у Київському інституті музики імені Глієра, викладає вокал та працює радіоведучою. За право представляти Україну на Євробаченні-2020 Еліна Іващенко побореться з авторською ліричною композицією Get up.


Олександр Порядинський

21-річний Олександр Порядинський відомий тим, що у 2013-му став наймолодшим переможцем телевізійного проєкту "Х-фактор". Зараз Олександр – співак та композитор. Утім перші кроки у музиці почав робити ще в дитинстві. До закінчення школи він виступав у місцевому клубі в селі Гнідинці, співав у ансамблі "Ровесник", брав участь у районних та міжнародних конкурсах, а також у програмі "Караоке на майдані" в Прилуках.

У Національному відборі артист виступатиме з піснею "Savior". Олександр каже, що сенс пісні, закладений у її назві – спаситель, мотиватор до самореалізації, здатна на самопожертву людина, - кожен побачить свій.


GARNA

Українська співачка Альона Левашева займається музичною кар'єрою з 2011 року. Саме тоді вона почала співпрацювати з музикантом і саундпродюсером Олексієм Хорольським у Magnifika Band. Колектив став одним із найкращих у Харкові, а їхній кавер на "Delicate" увійшов до німецької збірки "The electro swing revolution vol.7".

У 2014-му Левашева стала вокалісткою симфонічного кросовер-оркестру "Prime Orchestra", з яким за 5 років відіграла близько 500 концертів у містах України. Окрім цього, Альона співає у кавер-проєкті Manera, а також пише і виконує власні пісні.

Проєкт GARNA, який і бере участь у Нацвідборі, з'явився у грудні 2019 року із колаборації Альони Левашевої та Олексія Хорольського. З дебютною піснею "Who we are" GARNA і позмагається за право представляти Україну на міжнародному пісенному конкурсі.


KHAYAT

Для Андрія Хайата, який виступає під творчим псевдонімом KHAYAT, участь у цьогорічному Нацвідборі стане другою спробою потрапити на Євробачення. Після минулорічного виступу молодий український артист та автор пісень не зупинився. Він випустив дебютний альбом KHMIL’, що став синтезом електронної музики, українських та східних мотивів. 

KHAYAT каже, що на власну творчість його надихає українська автентична музика. Музикант поєднує старовинні народні пісні з сучасними ритмами. Для Національного відбору цього року він підготував композицію CALL FOR LOVE.


David Axelrod

Девід Аксельрод – справжнє ім'я українського співака та композитора. Свій творчій шлях він розпочав як Володимир Ткаченко, а минулого року – офіційно змінив ім'я та прізвище. 

Дніпрянин брав участь у телепроєктах "Шанс", "Х-фактор", "Танці з зірками", певний час був солістом гурту "Барселона". На Національному відборі Євробачення музикант виступить вже вдруге. Перша спроба відбулась у 2013 році. Тоді співакові не вистачило балів від професійного журі.

У 2017 році David Axelrod відіграв великий сольний концерт у Палаці "Україна", після чого зробив творчу паузу. У Національному відборі відбудеться його повернення на музичну сцену, де артист виконає композицію Horizon.


TVORCHI

TVORCHI – це міжнародний електронний дует з Тернополя, до якого входять українець Андрій Гуцуляк та нігерієць Джеффрі Кенні. Гурт виник у 2018 році, тоді ж хлопці презентували свій дебютний альбом "The parts". А вже наступного року побачила світ платівка "Disco lights".

У творчому арсеналі TVORCHI композиції англійською та українською мовами. Одним з найпопулярніших їхніх треків став "Believe". Він потрапив у Топ-10 чарту Google Play в Україні, а кліп за перші 12 годин набрав майже 100 тис. переглядів.

У Нацвідборі Євробачення хлопці представлять композицію "Bonfire". Зізнаються, що для них це буде перший конкурс такого масштабу.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
Більше новин