В уряді назвали, хто винен у загостренні відносин між Україною та Польщею

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявив, що до руйнування українських пам’ятників у Польщі і до плюндрування польських пам’ятників в Україні причетний не хто інший, як Росія

Про це він сказав в ефірі "5 каналу", передає Урядовий портал.

"Ми чудово розуміємо, хто цим загостренням хоче скористатися, ми чудово розуміємо, що до руйнування українських пам’ятників в Польщі і до плюндрування польських пам’ятників в Україні причетний не хто інший, як Росія", - заявив він.

Віце-прем’єр переконаний, що під час двостороннього діалогу між урядами України та Польщі вдасться вирішити всі спірні питання та знайти порозуміння між двома державами.

За словами Розенка, зустріч президентів України та Польщі, яка відбулася наприкінці минулого року, засвідчила прагнення до порозуміння і вирішення спірних питань між двома державами.

Читайте також: Польща з адвоката України перетворюється на прокурора. Як до цього дійшло

"Зустріч двох президентів - це потужний сигнал, в тому числі і гарячим головам, що розхитати добросусідські відносини між Польщею і Україною нікому не вдасться. Ми зробимо все, щоб не дати третій стороні відкинути взаємини двох держав на століття назад", - наголосив віце-прем’єр.

Також він зазначив, що процес пошуку порозуміння має бути максимально деполітизований.

"Потрібно деполітизувати цей процес, ми повинні відділити внутрішні польські та внутрішні українські процеси від теми двосторонніх відносин, особливо це стосується непростих питань історії. Ми маємо дати можливість дискутувати навколо історичних питань насамперед історикам, ми не повинні накручувати суспільство гаслами чи критикою один одного", - підкреслив він.

Розенко наголошує, що це має бути абсолютно рівноправний спільний діалог - "не монолог, не ультиматуми чи погрози з будь-яких сторін, а саме діалог між двома сторонами".

Читайте також: Чи були українці для Польщі бур'яном