Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан

Фахівці Університету штату Вашингтон допомагають NASA розробити підводний човен для плавання по морях Титана, найбільшого супутника Сатурна

Про це пише Phys.org.

Космічне агентство планує в найближчі 20 років відправити туди субмарину, а вчені створюють для її випробування штучне море з метану і етану температурою -180 градусів Цельсія.

Титан цікавий вченим зокрема тому, що на ньому є річки, озера і моря. Але, на відміну від земного гідрологічного циклу, на Титані він заснований на метані. NASA почала вивчати Сатурн і його супутники більше 10 років тому, відправивши туди зонд "Кассіні".

Підводний човен, який розробляє агентство, буде діяти автономно, вивчаючи атмосферні і океанічні умови, спускатися на дно і підніматися над поверхнею морів.

Конструкторам доведеться вирішувати нестандартні завдання, оскільки океан Титану, на відміну від земного, не гомогенний, і концентрація етану і метану можуть істотно коливатися, змінюючи щільність рідини.

У кріогенній лабораторії університету Йен Річардсон і його колеги відтворюють атмосферу і океани Титана, щоб зрозуміти, які труднощі можуть чекати на субмарину. З деякими з них вони вже зіткнулися - якщо помістити в дуже холодні води супутника Сатурна машину, що виробляє тепло, виникають бульбашки азоту. Вони ускладнюють маневрування, видимість і збір даних.

Наступна проблема - зйомка відео в таких несприятливих умовах, при тиску в 4,1 бар і майже -180 градусів Цельсія. Річардсон і його колеги вже випробували бороскоп і спеціальну камеру, які дали задовільний результат.

Також вчені визначили температуру замерзання озер з метану і етану, яка, через невеликий обсяг азоту, нижча, ніж передбачалося - 75 кельвінів, а не 90,5. "Це важливо, - каже Річардсон, - тому що тепер можна не турбуватися з приводу айсбергів".

Довідка:

Титан - найбільший супутник Сатурна, і другий (після Ганімеда) за величиною супутник у Сонячній системі. Як показали спостереження астрономів, на його поверхні є гори і численні озера і моря, що робить Титан єдиним, крім Землі, космічним тілом в Сонячній системі, у якого на поверхні є рідина.

Як показали дані апарату "Кассіні", хімічний склад рідини на Титані помітно відрізняється від складу води в земних водоймах: озера і моря супутника складаються, в основному, з етану (76-79%), пропану (7-8%) і метану ( 5-10%).

Незважаючи на таку відмінність, астрономам вдалося виявити і велику схожість морів на Титані і Землі. Проаналізувавши дані, отримані радарних приладом зонда "Кассіні" за кілька місяців до того, як космічний апарат згорів в атмосфері Сатурна, вчені виявили, що три моря на Титані (Лігеі, Кракена і Пунга) мають загальну еквіпотенціальну поверхню.

Це означає, що вони утворюють загальний рівень моря, як це роблять моря і океани Землі. І відбувається це тому, що є рідинне сполучення між ними або через підповерхневий шар, або за допомогою каналів, що з'єднують моря.

Читайте також: NASA спалило апарат, який докорінно змінив знання людства про Сатурн. Що треба знати про легендарний "Кассіні"