Bчені вперше відтворили тканини легенів зі стовбурових клітин. Чому це дійсно науковий прорив

Команда китайських фахівців з Університету Тунцзі зробила прорив в технології регенерації людських легенів - їм вперше вдалося відновити пошкоджені легені, використовуючи власні стовбурні клітини пацієнта

Про це повідомляє EurekAlert.

Перші клінічні випробування почалися в 2016 році - двом пацієнтами, що страждають розширенням бронхів, пересадили власні стовбурні клітини легенів.

Процес регенерації почався через 3 місяці після пересадки. Через рік після операції хворі повідомили про ослаблення множинних респіраторних симптомів - пропав кашель і задишка. КТ показала місцеве відновлення бронхіальних структур.

Почалося все в 2015 році, коли професор Вей Цзо і його колеги ідентифікували дорослі стовбурові клітини p63 + / Krt5 + в легенях мишей, які мали потенціал до відновлення легеневих структур, в тому числі - бронхіол і альвеол.

Дослідники потім виявили, що базальні клітини, помічені маркером SOX9 +, здатні служити стовбуровими клітинами легенів у людини. За допомогою легеневої бронхоскопії вони підготували і виростили їх з крихітних зразків, зберігши генетичну стабільність і молекулярний фенотип цих клітин.

Для того щоб протестувати здатність легеневих стовбурових клітин регенерувати тканини в живому організмі, вчені трансплантували помічені стовбурові клітини легенів людини в пошкоджені легені миші, зараженої вірусом імунодефіциту. Через три тижні після пересадки вони виявили, що стовбурові клітини людини інтегрувалися в легені миші, сформувавши химерний орган.

Подальший гістологічний аналіз показав, що пересадка успішно відновила бронхіальну і альвеолярну структури легень миші. Більш того, навколо людських альвеол виросли капіляри гризуна, що вказує на формування функціональних респіраторних одиниць.

Фіброзну зону в пошкоджених легенів миші після трансплантації замінили нові альвеоли людини. Аналіз кислотно-лужного балансу артеріальної крові показав, що функції легенів у мишей в істотному ступені відновилися.

"Анатомічна структура і процес формування людських легенів значно відрізняються від мишачих. Тільки провівши безпосереднє вивчення пацієнтів, ми можемо наблизитися до істини і, нарешті, вирішити реальні медичні проблеми", - говорить Цзо.

Читайте також: Гірчичники, банки та картопляна пара. Які народні методи не лікують ГРВІ