Вчені виявили найвіддаленішу зірку з нині відомих

Астрономи за допомогою космічного телескопа "Хаббл" відкрили зірку LS1 або Ікар, яка знаходиться на відстані 9 млрд світлових років від Землі

Це найбільш віддалена зірка з виявлених на сьогоднішній день, стверджують вчені в публікації в журналі Nature Astronomy, передає Mashable.

Зірка Ікар або LS1, що знаходиться за скупченням галактик MACS J1149- 2223, була випадково відкрита групою вчених на чолі з Патріком Келлі.

Астрономи намагалися виявити передбачений раніше спалах наднової SN Refsdal, названої на честь норвезького астронома Сьюра Рефсдала.

Читайте також: Геній, який 50 років обдурював смерть. Що треба знати про Стівена Гокінга

Промінь світла від цієї зірки потрапив в скупчення галактик MACS J1149- 2223, трохи поміняв свій кут і напрямок, освітивши і збільшивши світіння у 2 000 разів, що дозволило розглянути раніше невідому зірку. Даний феномен носить назву ефекту гравітаційного лінзування.

LS1 виявився одиночним блакитним надгігантом спектрального класу B. Ця зірка в сотні разів яскравіша за Сонце,  температура на її поверхні - від 10 тис. до 13 тис. градусів Цельсія, а її вік вчені оцінюють у близько 9 мільярдів років.

Читайте також: Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан

Нещодавно астрономи виявили нову галактику, в якій майже немає темної матерії - раніше вважалося, що такого явища існувати просто не може.

Подивіться всю історію Всесвіту за 10 хвилин: режисер і монтажер Джон Бозвелл зібрав в 10-хвилинному ролику все, починаючи з Великого вибуху і до наших днів

Чорні діри можуть "стирати" минуле: математик з Каліфорнійського університету в Берклі довів, що рівняння теорії відносності Альберта Ейнштейна припускають, що всередині деяких чорних дір минуле умовного спостерігача стирається і з'являються різні варіанти майбутнього

Найбільший в історії космічний телескоп Webb планують запустити вже у 2019 році. Він майже втричі більший та потужніший за знаменитий телескоп Hubble.

Дізнайтесь, як це - летіти крізь Туманність Оріона. Астрономи і фахівці з візуалізації NASA скомбінували дані з космічних телескопів Hubble і Spitzer (видимий і інфрачервоний діапазони) і створили відео такого польоту.