Угорщина прагнутиме офіційного статусу угорської мови в Україні, - Сійярто

Угорщина опиратиметься новому українському мовному закону, який ухвалять замість скасованого "закону Ківалова-Колесниченка", якщо він унеможливить надання угорській мові статусу офіційної

Про це заявив у інтерв’ю "Європейській правді" міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

"Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців у населеному пункті чи в районі дозволяла визначати мову цієї меншини офіційною, а новий закон підніме цю планку до 33%, звичайно ж, ми будемо опиратися", - сказав Сійярто.

Читайте також: Угорщина "розганяє" тему автономії Закарпаття. Історія "м'якої окупації"

Угорський міністр також висловив враження, що війна з Росією відбивається на відносинах із Угорщиною.

"Ми розуміємо, що у вас є проблеми у відносинах з Росією. Розуміємо, що ваш уряд і президент хочуть знизити російський вплив, який іде в тому числі через російські школи. Але у мене одне питання: якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці? Ми хочемо забратися звідти! Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в кожному разі - чи це "супутні руйнування", чи це так і планувалося - ваші дії б’ють по нас" - сказав дипломат.

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має права Угорщина погрожувати Україні

При цьому Сійярто заперечив закиди про дії Угорщини на користь Росії.

"Нам відомо про таку собі "м’яку дипломатію", коли навмисно поширювали чутки, мовляв, ми діємо під впливом Росії. А це - просто брехня! Ми - незалежна держава, і нас не обходить, що думає Росія про нашу політику щодо меншин. Ми знаємо одне: на Закарпатті є угорці, їх - приблизно 150 тис., і ми прагнемо захищати їхні права. І ми, якщо буде потреба, захищатимемо їх від будь-кого - від США, від Росії, від Нової Зеландії, від кого завгодно. Мені не потрібна ані Росія, ані Україна, ані будь-яка інша держава, щоби визначити нашу стратегію щодо угорськомовної меншини. Ми достатньо дорослі, щоби ухвалювати рішення самостійно. Угорщина - не проросійська і не проамериканська. Вона - проугорська. Наша політика визначає: Угорщина - передусім, "Hungary first". Звичайно ж, деякі наші рішення більше подобаються одній державі, інші - іншій. Але я ніколи не оцінюю наші рішення очима іншої держави. Мене просто не обходить, як вони сприймаються", - сказав голова МЗС Угорщини.

Читайте також: Аспірант НАТО: що означає новий статус України у відносинах з Альянсом