У Константинополі переконані, що екзархи в Україні допоможуть прокласти шлях до автокефалії

У Вселенському патріархаті переконані, що екзархи, призначені у Київ, допоможуть прокласти шлях до автокефалії української помісної церкви

Про це заявив митрополит Гальський Еммануїл, місцеблюститель Західноєвропейського екзархату Константинополя, повідомляє "Інтерфакс-Україна"  з посиланням на італійську агенцію церковних новин SIR.

Як, зазначається, головна місія екзархів Константинопольського патріархату полягає у сприянні контактам, наведенні мостів, заохоченні діалогу та сприянні будівництву помісної незалежної Церкви.

"Два екзархи покликані прокласти шлях до автокефалії. Слід зазначити, що в цьому випадку процес не менш важливий, ніж мета. Фактично завдяки цьому процесу різні гілки Української православної церкви можуть бути зближені", - заявив митрополит Гальський Еммануїл.

За його словами, патріарх Варфоломій прагне захищати українську церкву, за яку він "несе відповідальність, оскільки митрополит Київський канонічно залежить від юрисдикції Вселенського патріархату, незважаючи на те, що у 1686 році Московському патріархату було надано право висвятити митрополита Київського".

Відтак, зазначив митрополит, Константинополь несе подвійну відповідальність - як у православному світі загалом, так і в Україні зокрема.