Українська автокефалія: чим московський патріарх Кирило розлютив Вселенського патріарха

Про що був бурхливий діалог у Стамбулі між Константинополем і Москвою та які аргументи очільника московської церкви Кирила викликали жорстку реакцію патріарха Варфоломія

Основні тези стенограми розмови, що відбулась 31 серпня оприлюднив ORTHODOXIA.INFO.

Серед головних тез, що пролунали під час зустрічі в Стамбулі: на переконання Вселенського Патріархату, українці відчувають себе некомфортно під владою Росії і прагнуть повної свободи релігійної, так само, як вони мають її політично. Натомість Москва намагається будь-яким чином це заперечити.

Також, як свідчить стенограма, особливо суворим Патріарх Варфоломій виявився через нещодавнє інтерв'ю митрополита, в якому той натякав на підкуп Вселенського патріархату.

"Ви заявили, що Президент Порошенко підкупив Вселенський Патріархат. Я Вас прямо запитую: чи можете ви це довести? Якщо ви не можете довести це – ви хулите Матір-Церкву, і будете під її прокляттям» -  сказав патріарх митрополиту, продовжуючи, що «Це не можна вибачати, коли Ви навмисно брешете", - наголосив Варфоломій.

Читайте також: У пошуках втраченої єдності. Навіщо потрібна українська помісна церква

Також, за його словами, очевидним є те, що всі президенти, окрім Януковича, просили про автокефалію для України. І це робили в останні роки не тільки президент Порошенко та прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, але і Парламент ухвалив офіційне рішення...

Московський патріарх: "Ваша Всесвятість,  ті, кого ви згадуєте, є однією і тією ж самою політичною силою".

Вселенський патріарх: "Але вони представляють український народ".