"УПЦ МП - тепер секта", - соцмережі про відмову Онуфрія від автокефалії

Рішення московського патріархату вийти з переговорів щодо створення в Україні єдиної автокефальної церкви збурило лідерів суспільних думок та викликало шквал дотепних дописів у соцмережах

Про "кидок" президента України у дусі, притаманному російській церкві написав у своєму Facebook журналіст, ведучий Еспресо.TV Віталій Портников.

"Єпископи підрозділу Російської православної церкви в Україні - вони вважають за краще називати себе Українською православною церквою, але ми знаємо ціну цьому найменуванню - сьогодні елементарно "кинули" президента України, зірвали зустріч, на якій повинні були обговорюватися проблеми у взаєминах держави з цією релігійною організацією. "Кинули", звичайно, це не дуже по-церковному і не дуже по-божому. Але для Російської православної церкви зійде", - написав Портников.

Він також назвав це провалом самої можливості діалогу Російської церкви і Української держави, демонстрація навмисної неповаги і зневаги до її інституцій. 

"Ієрархи РПЦ в Україні можуть дозволити собі кинути Порошенка, але не можуть дозволити собі кинути свого справжнього президента - Путіна, не можуть підвести свою справжню Вітчизну - "русскій мір". І сьогодні ці страждальці на мерседесах чергового разу це продемонстрували", - зазначив журналіст.

Про "страждальців на мерседесах" у своєму Facebook також написав відомий блогер та політик Віталій Чепінога.

"Було б цікаво, якби євхаристійне спілкування з київською лаврою тимчасово припинили комунальні служби міста... І мерседесівський автосервіс...", - йдеться у дописі політика.

Про "бестрашшя" промосковських церковників бути в опозиції до української влади та президента передусім написав також політик та журналіст Дмитро Сіманський.

"От ви уявляєте РПЦ в опозиції до керівництва росії? Нє? То тепер розумієте, якій країні прислужують "єпископи" з так званої "УПЦ МП"?? І які висновки з їхнього демаршу має зробити кожен українець", - питається Сіманський.

Політексперт Олексій Голобуцький щодо рішення "Підпільного і сильно альтернативного" сьогоднішній Собору РПЦ(уа) в Лаврі також висловив відповідний висновок стосовно подальших дій у створенні автокефалії в Україні.

"Український екзархат РПЦ відмовився від участі у формуванні Єдиної помісної церкви. Тобто, можна вже з ними не узгоджувати процес на центральному рівні - а спокійно обмежитись переговорами в парафіях з місцевими священиками й парафіянами. Переважна більшість котрих цілком схвально ставиться до ідеї єдиної православної церкви в Україні, тим більше, що тепер рішенням Синоду знято питання канонічності/неканонічності", - написав Голобуцький.

 
Ну і про те, що УПЦ МП пішла на розкол і перетворилася на секту, зазначив адвокат Олег Леонтьєв. 
 
"Отже - газ зі знижкою в 50% їм не продавати, переглянути договора оренди, оплати електрики, комунпослуг. Оскаржити в судах Статути кожної парафії, ліквідувати їх юридичні особи. Задавити законним способом - можливості є. Ех, Свята Інквизиція", - написав адвокат. 

Раніше українська православна церква Московського патріархату відмовилася брати участь у створенні в Україні єдиної автокефальної церкви.

Цю заяву представники УПЦ МП зробили разом із заявою про припинення євхаристичного спілкування зі Вселенським патріархатом.