У геномі людини знайшли сліди "предків-привидів". Хто вони

Дослідники з Університету Тарту і Університету Помпеу Фабра використовували технологію машинного навчання для аналізу восьми провідних моделей походження і еволюції людини. Таким чином було знайдено свідоцтва про "популяцію привидів" наших предків

Як пише Science Alert, аналіз геному показав, що вже вимерла група гомінінів схрещувалася з Homo Sapiens в Азії і Океанії, залишивши лише фрагментарні сліди в сучасній ДНК людини.

Результати збігаються з палеоантропологічними теоріями, які були розроблені в результаті вивчення скам'янілостей людських предків. Нові дані дозволяють припустити, що гомініни, ймовірно, походять від схрещення неандертальців і денисовців, які були ідентифіковані як унікальний вид з родоводу людини тільки в 2010 році.

Попередні дослідження генома людини показали, що після того, як сучасні люди покинули Африку, вони почали розмножуватися з такими видами, як неандертальці і денисовці, які співіснували з ранніми сучасними людьми, перш ніж вимерти.

Але перемалювати родовідне дерево, включивши в нього ці різнорідні гілки, було непросто. Доказів існування "примарних" видів може бути зовсім небагато,  і існує безліч конкуруючих теорій, що пояснюють, коли, де і як часто Homo Sapiens могли спаровуватися з іншими видами.

Сліди цих древніх міжвидових зв'язків, званих інтрогресією, можна ідентифікувати як місця розбіжностей в геномі людини. Вчені спостерігають більше поділів між двома хромосомами, ніж можна було б очікувати. Наприклад, коли дослідники секвенували геном неандертальців в 2010 році, то зрозуміли, що деякі з цих розбіжностей є фракціями нашого геному, що походять від неандертальців.

"Ми думали, що спробуємо знайти ці місця високої розбіжності в геномі, подивитися, які з них - неандертальці, а які - денисовці, а потім подивитися, чи пояснюють вони всю картину", - пишуть вчені. "Проте якщо відняти неандертальську і денисівську частини, в геномі все ще є сильні розбіжності".

Вчені наголошують, що результати, виявлені штучним інтелектом, потрібно ще перевірити стандартними методами, адже застосування такого роду аналізу ШІ є абсолютно новою технікою в області людського походження.

Читайте також: Азіати на 12-20 % більше неандертальці, ніж європейці. Вчені пояснили, чому