Вчені знайшли найбільш віддалений об'єкт Сонячної системи

Астрономи з Університету Карнегі виявили найдальший об'єкт в Сонячній системі - він отримав ім'я Farfarout

Про це йдеться в журналі ScienceNOW.

Найбільш віддаленим небесним тілом Монячної системи став об'єкт, який вчені прозвали Farfarout (від англ. "далеко-далеко"). Farfarout розташований на відстані у приблизно 130 а.о. від Сонця.

Досі найбільш далеким об'єктом у Сонячній системі вважався карлик Farout (2018 VG18, "далекий"). Цей транснептуновскій об'єкт, як і новознайдений Farfarout був відкритий астрономом з Університету Карнегі Скоттом Шеппардом (Scott Sheppard) і його колегами. 

Астероїд "Farout" або "далекий" знаходиться на відстані 120 астрономічних одиниць - це перший відомий об'єкт в Сонячній системі, розташований за відміткою в 100 астрономічних одиниць.

Розташування "далекого".

Діаметр космічного тіла становить 500 км, що дозволяє віднести його до категорії карликових планет. Вчені з інституту Карнегі, а також Гавайського і Каліфорнійського університетів вважають, що поверхня астероїда може бути покрита льодом - про це свідчить рожеве світло, що виходить від космічного тіла.

Раніше та ж група астрономів виявила нову карликову планету в Сонячній системі : за орбітою Плутона розташувалася TG387. Вона розташована у 80 разів далі від Сонця, ніж Земля. Небесне тіло назвали "Гобліном". Гоблін знаходиться на відстані 12 млрд км від Сонця - це в два рази далі, ніж Плутон. 

Розташування "Гобліна".

За словами астрономів, 4/5 з усіх відомих на сьогодні об'єктів, що обертаються на відстані понад дев'ять мільярдів кілометрів від Сонця, були знайдені саме Скоттом Шеппардом і його колегами.

Очікується, що ця робота повинна дати більш надійні свідчення на користь - чи проти - існування тієї самої Планети Х, тяжіння якої повинно впливати на орбітальні рухи близьких небесних тіл. Втім, орбіти і Farout, і Farfarout залишаються невідомими.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX