Глибокий сон сприяє "генеральному прибиранню" у мозку, - дослідження

Нове дослідження показало, що глибина сну може вплинути на здатність мозку вимивати відходи і токсичні білки

Про це пише Naked Science.

Робота, опублікована в журналі Science Advances, вказує на те, що повільна і стабільна мозкова і серцево-легенева активність, пов'язана з глибоким сном, оптимальна для роботи глімфатичної системи - унікального мозкового процесу з видалення відходів. Це також може пояснити, чому деякі форми анестезії призводять до когнітивних порушень у літніх людей.

Вперше глімфатична система була описана Мейкен Нідергаард і її колегами в 2012 році. До того моменту вчені не до кінця розуміли, яким чином мозок підтримує свою закриту екосистему і позбавляється відходів. Дослідження показало наявність системи виведення, що користується кров'яними судинами, через які вона впорскує спинномозкову рідину в мозок для очищення від відходів. Інше дослідження показало, що ця система в основному працює під час сну.

Так як накопичення в мозку токсичних білків на кшталт бета-амілоїду асоціюється з хворобою Альцгеймера, дослідники припустили, що пошкодження глімфатичної системи через поганий сон може також спровокувати захворювання. Це збігається з клінічними спостереженнями, які показують зв'язок між нестачею сну і підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.

У цьому дослідженні науковці провели експерименти на мишах, яких анестезували шістьма різними способами. Коли тварини були під анестезією, вчені відстежували електричну активність мозку, серцево-судинну діяльність і очисний потік спинномозкової рідини через мозок. Команда помітила, що комбінація таких препаратів, як кетамін і ксілазін (K / X), найкраще імітувала повільну і безперервну електричну активність мозку і повільне серцебиття, які спостерігаються під час глибокого сну нешвидкої фази. Більш того, електрична мозкова активність у мишей, яким дали K / X, виглядала оптимальною для роботи глімфатичної системи.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує