Юпітер міг сформуватися набагато далі від Сонця, - вчені

Астрономи з Університету Лунда висунули гіпотезу, що Юпітер, найбільше тіло в Сонячній системі, ймовірно, утворився набагато далі від Сонця, а потім мігрував на своє звичне місце

Про це пише New Atlas.

Наразі Юпітер обертається навколо Землі на середній відстані 780 млн км, або 5,2 астрономічних одиниць. Однак ця відстань не завжди була такою, вважають вчені. Існує ймовірність того, що газовий гігант сформувався в іншому місці Сонячної системи і з часом мігрував на свою нинішню позицію.

На основі комп'ютерного моделювання дослідники показали, що Юпітер сформувався в чотири рази далі від Сонця, ніж знаходиться зараз. Приблизно через 2 або 3 млн років після утворення гравітаційні сили притягли його ближче до Сонця - і процес зсуву зайняв близько 700 тис. років.

"Це перший випадок, коли у нас є докази того, що Юпітер сформувався далеко від Сонця, а потім мігрував на його нинішню орбіту. Ми виявили докази міграції в астероїдах-троянцях, що знаходяться на орбіті поблизу Юпітера", - коментує Саймон Пірані, провідний автор дослідження.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX