В ЄС розробили "етикет" для штучного інтелекту

Єврокомісія започатковує пілотний проект з визначення на практиці етичних принципів, за якими у Європі розвиватиметься штучний інтелект

Це зроблено на основі роботи групи експертів високого рівня, яка була утворена у 2018 році в рамках Стратегії ЄС із розвитку штучного інтелекту, повідомляється на сайті Європейської Комісії.

"Етичний вимір штучного інтелекту не є предметом розкоші або чимось таким, чим можна нехтувати. Оскільки лише за умови довіри наше суспільство може повною мірою скористатися технологіями. Етичний штучний інтелект - це вигідний усім проект, що може стати конкурентною перевагою для Європи: у розробці штучного інтелекту, який створюється для людини і якому люди можуть довіряти", - зазначив віце-президент з питань єдиного цифрового ринку Андрус Ансіп.

На сьогодні європейські експерти визначили сім ключових принципів, яким має відповідати штучний інтелект.

  1. Він має заслуговувати на довіру, відповідати законам та правилам.
  2. Штучний інтелект має обов’язково передбачати контроль з боку людини, розроблятися з повагою до інтересів суспільства та прав людини, не зменшувати та не обмежувати право людини на прийняття рішень.
  3. Надійність та безпека. Всі такі системи мають бути достатньо стабільними на випадок помилок або дисфункції систем на весь період їхнього функціонування.
  4. Повага до приватних прав людини та до безпеки баз даних, коли такі дані не будуть використовуватися проти людини.
  5. Прозорість. Людина має отримати можливість відслідковувати результати діяльності штучного інтелекту або відповідних систем.
  6. Системи мають застосовуватися на недискримінаційній основі, тобто, штучний інтелект має враховувати всі людські особливості, включаючи фізичну спроможність, навички та потреби, і бути доступним для всіх людей.
  7. Системи мають сприяти розвитку суспільства та вирішенню проблем охорони довкілля, що передбачає принцип відповідальності людини за використання систем штучного інтелекту та за результати такої діяльності.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це