В ЮНЕСКО засудили жіночі голоси у віртуальних помічників

Віртуальні помічники в мобільних телефонах і інших електронних пристроях зазвичай використовують жіночий голос. На думку ЮНЕСКО, це створює і підтримує гендерні стереотипи

Про це йдеться на сайті ЮНЕСКО.

У новій публікації компаніям і урядам рекомендується покласти край практиці призначення жіночих голосів для асистентів за замовчуванням. Вони попросили вивчити можливість розробки гендерно-нейтральних голосових помічників.

"У більшості голосових помічників є жіночі імена і голоси, а також в них закладена слухняна особистість, - наголошується в заяві ЮНЕСКО. - Покірність і послужливість, властиві голосовим помічникам, ілюструють сексистські забобони, які транслюються з застосуваннях штучного інтелекту. Ці забобони походять від гендерної нерівності в сфері освіти і технології".

"12% дослідників штучного інтелекту - жінки. Вони в 13 разів рідше, ніж чоловіки, подають заявки на патенти в області інформаційних і комунікаційних технологій", - відзначили в ЮНЕСКО. Крім того, автори публікації також заохочують інтероперабельність, щоб користувачі могли змінювати цифрових асистентів на свій розсуд. 

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це