На чому Україна зекономить через війну на Донбасі

Віктор Кіщак
2 вересня, 2014 вiвторок
19:14

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар розповів Еспресо.TV, як Україні вийти з енергетичного колапсу та які резерви ресурсів слід тримати для незалежності від Росії

Міненерговугілля вже офіційно дало зрозуміти населенню, що в Україні для економії відключатимуть електрику. Як попередили в Міненерго, будуть вводитися графіки аварійних вимкнень. Електрична енергія вимикатиметься у години пік зранку з 9:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. 

Наближаючись до зимового сезону Україна стикається з все більшою кількістю проблем в енергетиці. До російської газової блокади додався дефіцит вугілля, який виник через військові дії на Донбасі. 

Про те, як Україні вийти з енергетичного колапсу та які резерви ресурсів слід тримати для того щоб більше не залежати від Росії розповів Еспресо.TV президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар. 

Чому українцям доведеться сидіти без світла, яка головна причина цієї економії?

Проблема із поточними запасами вугілля на наших теплоелектростанціях. Не можна сказати, що його немає, але якщо використовувати в звичних об'ємах, то запаси щезнуть ще до тих пір, поки не надійде імпорт або не відновиться частково постачання зі Сходу. Тому вживаються заходи економії палива і наслідком цього є і економія на зменшенні його споживання. Я думаю це явище тимчасове, бо вже були заяви міністерства, що контракти на імпорт вугілля підписані. Потрібен час щоб надійшли сюди партії. Десь пару тижнів-місяць на це піде.

Тобто до дефіциту газового додався дефіцит вугільний і синергично вплинув на виробництво електроенергії?

Так, але не слід малювати апокаліптичних картин оскільки енергопостачання, та постачання вугілля заблоковане в Східному регіоні. Потрібно виходити з того, що Донбас не є електрогодувальником України. Навпаки, він енергодефіцитний регіон. Там виробляється найбільше електроенергії, але вона там і споживається. Оскільки там розташовані найбільш енергомісткі промислові виробництва. Енергодефіцитність Донбасу близько 12%. Приблизно цей відсоток вони беруть з мережі. Це один з парадоксів, але ж ми не можемо взяти і обмежити їм постачанння.

А чи було б доцільно ту електроенергію, яка йде на анексований Крим з материкової України розподілити всередину країни?

Такий варіант потрібно вже передбачати на найближче майбутнє.

І який додатковий об'єм електроенергії отримає материкова Україна?

Це обсяг приблизно в рамках потужності одного енергоблока в 1000 мВт. Це десь в рамках 4-5%. Близько 85% електроенергії Криму йде з материкової частини.

Скільки Україні зараз не вистачає вугілля і газу для комфортного проходження зимового сезону?

По вугіллю. Для того щоб пройти енергетичний (опалювання та енергетика) зимовий сезон нам не вистачає від 5-7 млн тонн. Це не є нездоланна проблема. Наприклад газ, який закачували в газосховища на опалювальний сезон, представляє хоч різну, але фіксовану величину. Запаси вугілля створювали, але це не була стала величина для зими. Це був постійний процес який створювався для невеликого люфту, раптом зима досить холодна, раптом аварія. Це були оперативні запаси. Напевне уряду ще на початку літа, враховуючи зовнішню агресію на Донбасі, потрібно було просувати створення і вугільного запасу. Але на відміну від газу немає проблем з придбанням вугілля, ринок пересичений.

Скільки коштуватиме Україні імпортоване вугілля?

Ціни різні. Але є один парадокс, імпортоване вугілля дешевше ніж на Донбассі. На Сході воно має високу ціну через дотаційність. Тонна американського вугілля у Західній Європі коштує близько $70-75. В той час коли наше вугілля обходиться нам в $120-140 за тонну, але це були данні по курсу 8 грн/$. Можна залізницею брати з Польщі. Інший імпорт може прийти через портові вугільні термінали в Ізмаілі, Маріуполі та інших.

Економія електроенергії прив'язана до зимового періоду, бо збільшуються об'єми споживання. Чи потрібні будуть такі екстренні заходи після проходження цього періоду?

Тут все залежить від подальших сценаріїв. По газу у нас ситуація більш-менш нормальна. Зі словацьким реверсом "нашкребемо" до рівня 17 млрд. кубів, нам цього вистачить. 

Читайте також: Чи залишать терористи Україну без світла та тепла (ІНФОГРАФІКА)

Певний колапс виник через те, що ми були готові до газової проблеми, а до вугільної ні. Правильно я розумію, що в цій сфері можна досить швидко відновитися, спокійно імпортувати вугілля і стабілізувати енергетичну сферу?

Так, але тут інше питання, що потрібно буде більше витрачати валюти. Також не слід забувати ще деякі компоненти. Те, що повязане з нафтопродуктами. Потрібно створювати запаси. Потрібно враховувати, що окрім традиційного щорічного об'єму споживання додався нетрадиційний — воєнна техніка. Вона по природі своїй неекономічна. Наприклад, танковий дизель танку Т-64 на 100 км ходу споживає десь 170-200 літрів дизпалива. Це разів 15 більше ніж дизельний двигун автомобіля.

Чи контролює держава запаси нафтопродуктів в Україні?

Запаси нафтопродуктів на якомусь рівні підтримуються в рамках держрезерву, але ці данні закриті. Але я не впевнений, що там було все гаразд до того як почалась військова агресія. Знаючи, які махінації робились в держрезерві.

Але з імпортом нафти з Білорусі є теж певні обмеження?

Росія може вдадится до повної блокади нафтопродуктів в Україну з Білорусі. Якщо не вдастся Лукашенка змусити обмежити експорт до України, то Росія елементарно не дасть йому нафти. Але ця проблема також не є нездоланною. Цей провал можна замінити імпортом з Польщі, Румунії. В попередні роки, коли білоруські НПЗ зупинялися на профілактику, то обсяги заміщалися постачанням з Румунії. Польща і Румунія на відміну від Словаччини і Угорщини займають більш чітку позицію щодо України. Так що тут є простір для маневру.

Чи є проблеми з сировиною для атомної енергетки?

Традиційно на АЕС завжди підтримується річний запас палива. Але потрібно дивитись далі. Цей сезон ми проходимо добре, але що на наступний. Поки росіяни постачають ТВЕЛи (сировина для атомних АЕС), плюс є підстраховка відновлення переговорів по співпраці з американським Westinghouse. Остання в змозі в обмежених кількостях для деяких енергоблоків Південноукраїнської і Запорізької АЕС забезпечити паливо. Проте зараз треба думати за 2016 рік.

Чи можна говорити про те, що Росія використає атомну енергетику для політичного тиску?

Так, але тут більш далекодіючий принцип. Якщо мова йде про впливи довгострокового характеру, то звичайно. Це буде видо через 1,5 роки. Але поки що Кремль розмірковує категоріями бліцкригу, а не категоріями довгострокового економічного удушення України. Якби вони так підходили, то розпочали б ще рік назад обмежувати постачання ядерного палива на наші АЕС.

Які Україні слід тримати запаси вугілля, газу, ядерного палива, нафти?

Є напрацьований світовий досвід. За стандартами Міжнародного енергетичного агенства, запаси нафти та нафтопродуктів повинні бути на 90-денний період. Хоча зараз ЄС рекомендує мати запаси на 120 діб. В Україні нажаль тільки 10 років про це "говорять". По вугіллю стандартів ЄС немає тому що вугілля біржовий товар, його постачання можливе в різних варіантах: залізниця, морський транспорт. Тому тут кожен встановлює для себе запаси виходячи з функціонування енергетики національної країни.

А які параметри запасів вугілля в Україні?

Напевно тепер будуть напрацьовані більш жорсткі підходи. Раніше обмежувалося двотижневим-місячним запасом на ТЕС. Тому що цього вважалося достатньо. Все чітко фукнкціонувало десятки років до воєнної ситуації. Можна звичайно на майданчик ТЕЦ навезти вугілля на три місяці вперед. Але потрібно в великому місті забезпечити майданчик для такої кількості вугілля. Тут постають і екологічні проблеми. Більш актуальне питання економного використання, загального енергозаощадження.

Які стандарти стратегічних газових резервів?

Стратегічних газових резервів в ЄС немає. Вони накопичуються кожною компанією, кожною країною окремо. Україна завжди визначала запаси від річного обсягу споживання та обсягу транзиту, який ми технічно маємо підтримувати. Тому коли Росія нам нав'язує, що у нас повинно бути в підземних газосховищах 20, 25, а то і всі й 30 млрд кубів, то це “від лукавого”. Одна справа коли в 2006-2007 році ми споживали в рік 73-76 млрд кубів, а обсяг транзиту складав 120 млрд кубів. Для підтримання таких об'ємів потрібно щоб в ПСГ було порядку 20 млрд кубів. Якщо зараз ми споживаєм 50 млрд кубів, а транзитуємо 86 млрд кубів, то нам немає необхідності тримати так багато. Того, що накопичено 15,7 млрд кубів нам буде достатньо.

Ми можемо використати всі 15 млрд кубів для свої потреб?  

За обставин, які ми маємо можемо використати все. Інша справа, тоді ми створимо проблему на інший період. По нинішних обсягах споживання і транзиту, якщо залишиться порядку 4 млрд кубів буде достатньо. Треба враховувати, що в нас є газ внутрішнього видобутку. В період з травня по вересень ми використовуємо майже тільки свій газ. Взимку ми споживаємо газ внутрішнього видобутку, газ ПСГ і імпортований газ. От у нас цього року в екстремальній ситуації російський газ випадає.

Як відчують брак енергоресурсів українці?

Ми будемо мати менші добові обсяги використання, відповідно матимемо менший комфорт в наших помешканнях. Але це не є критичний показник. Тому що у нас десь випадатиме третина потрібної добової кількості газу. Частина буде компенсуватися за рахунок електроенергії. В цьому плані і є проблема, яка полягає в накопиченні необхідних обсягів вугілля для компенсування дефіциту тепла через брак газу.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
0°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
07:04
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
Більше новин