Від чого загине людство. 5 сценарієв Стівена Гокінґа

16 грудня, 2016 п'ятниця
14:14

Астрофізик та космолог Стівен Гокінґ впевнений, що людство помре в найближчу тисячу років

Нещодавно Стівен Гокінґ зізнався, що сумнівається у тому, що людство проживе ще хоча б тисячу років на настільки крихкій планеті. Тим самим він призначив дату кінця світу. На відміну від інших провісників, професор Гокінґ є вченим, а не ворожкою, тому підкріплює свої доводи фактами.

Стівену Гокінґу скоро виповниться 75. Більше 45 років він пересувається на інвалідному візку, оскільки його тіло повністю паралізоване, окрім одного лицевого м'яза щоки. За допомогою цього м'яза вчений управляє своїм комп'ютером, що дозволяє йому писати книги, вести лекції, брати участь у конференціях і просто спілкуватися з людьми.

Гокінґ є одним з провідних фахівців в космології, в області вивчення чорних дір, а також докладає чималих зусиль в популяризації науки. Незважаючи на недугу, бічний аміотрофічний склероз, вчений зміг досягти успіхів, а його ім'я чули навіть далекі від науки люди. Саме бажання жити і робити нові відкриття дозволило Гокінґу не вмерти в перші роки хвороби.

Однак, позитивне ставлення Гокінґа не поширюється на майбутнє людства – вчений упевнений в невідворотності катастрофи, яка призведе до загибелі всього живого на Землі. Як і Ілон Маск, Гокінґ вважає, що єдиний порятунок для людей полягає в освоєнні космосу і колонізації інших планет.

Ось кілька невтішних прогнозів від відомого фізика, які можуть статися в найближчі тисячу років:

1. Штучний інтелект – вінець творіння, який знищить людство

«Створення штучного інтелекту – найбільша подія в історії людства. На жаль, вона може виявитися останньою, якщо ми не з'ясуємо, як уникнути ризиків», – заявив Стівен Гокінґ в своєму інтерв'ю для The Independent.

Під ризиками професор розуміє неможливість конкуренції людей і розумних роботів. Після того, як люди розроблять штучний інтелект, він буде здатен розвиватися і змінюватися самостійно з великою швидкістю. Люди, обмежені повільною біологічною еволюцією, не зможуть конкурувати і будуть замінені.

До того ж, військова техніка теж стане «розумнішою» і автономнішою, що сприятиме агресивним військовим діям, знищенню мирного населення.

Подібними побоюваннями діляться й інші відомі особистості, такі як Білл Гейтс і Ілон Маск. Прихильники теорії технологічної сингулярності вірять в те, що штучний інтелект винайде інший штучний інтелект, набагато могутніший за перший і так без кінця, поки не з'являться «Скайнет», Термінатор і Сара Коннор.

«Ми не збираємося зупинити прогрес або повертати його назад, але ми повинні усвідомлювати небезпеку і управляти ризиками. Я оптиміст, і я вважаю, що ми впораємося», – зауважив Гокінґ в своєму інтерв'ю для BBC.

Однак у цієї теорії є і противники. Стів Возняк, співзасновник корпорації Apple, раніше також був прихильником теорії технологічної сингулярності. Однак, з недавніх пір Возняк змінив свою точку зору. На його думку, роботи назавжди залишаться лише невеликим додатком до людини, оскільки вони не здатні мислити інтуїтивно.

2. Розвинена неземна цивілізація знищить людство

«Розвинена неземна цивілізація може знищити людство, проте давайте продовжувати шукати її. Краще виявити їх першими», – заявив Гокінґ, після того як став частиною програми Breakthrough Listen.

Основною метою програми є пошук позаземного життя. Співробітники програми не збираються транслювати сигнал із Землі, так як багато вчених, включаючи Гокінґа, вважають небезпечним привертати увагу інших цивілізацій, бо їх наміри невідомі. Якщо ж людство першим отримає сигнал від інопланетян, Гокінґ радить зачаїться і не відповідати на нього.

На даний момент учені не мають ні найменшого уявлення, яким чином виглядає позаземне розумне життя, а також яким чином воно буде входити в контакт з людьми. Однак Гокінґ закликає звернути увагу на те, як люди поводяться з менш розвиненими істотами (наприклад, тваринами), або згадати історію зіткнень розвинених і менш просунутих цивілізацій (конкістадори і місцеві аборигени).

Цивілізація, що отримала сигнал, може обганяти людство на мільярди років вперед. Цілком можливо, для подібної цивілізації людство буде представляти цінність не більше ніж бактерії, проте вони можуть зажадати колонізувати нашу планету.

Джилл Тартер, директор дослідницького центру SETI, який також займається пошуком позаземних цивілізацій, вважає страхи Гокінґа марними.

«Візит інопланетян на Землю буде означати, що їх технічні можливості досить високі, щоб не відчувати потребу в рабах, їжі або чужих планетах. Я сподіваюся, що позаземні цивілізації не тільки більш технологічно розвинені ніж ми, але також більш обізнані про цінності і рідкість життя в космосі», – говорить Тартер.

3. Людська агресія знищить нашу цивілізацію

Гокінґ вважає, що при такому технічному розвитку, людська агресія може мати незворотні наслідки для всієї земної цивілізації. Агресивна природа людей може привести до катастрофічних подій, таких як велика ядерна війна.

 «З усіх людських слабкостей, найбільше я б хотів виправити людську агресію. Можливо, раніше, за часів печерних людей, бути агресивним означало отримувати більше їжі, території і партнера для спаровування, проте в наш час агресія знищить усіх нас», - розповів Гокінґ для The Independent.

Настільки розмите застереження має наукове основи. Ще в минулому столітті, австрійський біолог Конрад Лоренц науково пояснив природу людської агресії, за що отримав Нобелівську премію. Із цієї теорії випливає, що агресія існує тільки між представниками одного виду. Агресія направлена ​​на боротьбу за виживання, на знищення конкурентів і підживлюється первісними інстинктами. А значить, первісні війни тривають досі, тільки з більш потужною зброєю.

4. Земля стане схожою на Венеру із середньою температурою 250 градусів за Цельсієм

Під час інтерв'ю на британському новинному телеканалі ОТВ Гокінґа питали про його ставлення до Дональда Трампа, на що той відповів, що Трамп – звичайний демагог, який грає інтересами більшості. «Але Трамп - не найбільша загроза, що стоїть перед Америкою або світом. Найбільшою загрозою є зміна клімату з вини людини», – заявив Гокінґ.

Підвищення температури земного клімату відбувається в більшості випадків завдяки промисловим процесам і автовиробникам, оскільки викиди діоксиду азоту і оксиду вуглецю виникають під час спалювання палива.

Підвищення температури океану розтопить льодовики, що викличе викид великої кількості вуглекислого газу з дна океану. Подібний ефект зробить клімат Землі схожим до клімату сусідньої планети Венери, з середньою температурою 250 градусів за Цельсієм і кислотними дощами.

5. Генетично створений вірус

 У гонитві за зброєю масового знищення, генетичні інженери створять вірус, здатний знищити людство. Створення вірусу , як і ядерна війна, може стати результатом людської агресії, як вже писалося раніше.

«Це лише питання часу, коли з'являться стійкі до антибіотиків віруси», - говорить Гокінґ.

Вчені вже давно експериментують з різними модифікаціями вірусів. Наприклад, інженери можуть створити вірус, що знищує клітини раку. Або можливо ввести певний ген в нейрони, який буде контролювати бажання алкоголіка чи наркомана отримати нову дозу. Але також можна створити вірус, який буде здатен обійти людський імунітет.

Як повідомляє The Independent, подібний вірус вже існує в університетській лабораторії Вісконсіна, США. Вірус являє собою модифіковану версію свинячого грипу. На цей штам немає антидотів, а людський імунітет не здатен з ним боротися.

Всі ці катастрофи є результатом розвитку людства і можуть знищити все живе на планеті. Тому, щоб застрахувати людський вид від зникнення, Гокінґ рекомендує колонізувати одну з найближчих зоряних систем Альфи Центавра.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
19:05
арешт
Громадянина Латвії затримали за звинуваченням у плануванні диверсії в Україні, - ЗМІ
18:46
Огляд
Ракета Х-69
Небезпечніші за "Кинджал": що таке Х-69 – ракета, якою росіяни зруйнували Трипільську ТЕС
18:22
Ексклюзив
Є відчуття, що російська опозиція спочатку чекає на перемогу України, щоб почати діяти, - нардепка Мезенцева
18:11
Оновлено
удар РФ по Одесі, 20.04.24
РФ від ранку атакує Україну: в Одесі постраждала 3-річна дитина, у Дніпрі загинув чоловік, є прильоти в Харкові і Шостці
18:05
OPINION
Андрій Кокотюха
"Хорошие русские" для Заходу – нова біла гвардія
18:04
Протест в Тбілісі
У Тбілісі учасники мітингів заприсяглися не допустити прийняття закону про "іноагентів"
17:55
Огляд
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
Історичний матч Луніна в ЛЧ, а боксер Богачук хотів би домовитись з Путіним: огляд українського спорту за тиждень
17:30
Володимир Зеленський
Україна зацікавлена в активній участі Бразилії у першому Глобальному саміті миру, - Зеленський
17:13
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
16:54
Володимир Зеленський
"Всі забули в такий момент, що Ізраїль не є країною НАТО": Зеленський про "подвійні стандарти" Заходу в питанні ППО для України
16:53
Верховна Рада
Ядро монобільшості складає 170 нардепів, - Потураєв
16:31
Шарль Мішель
Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - Мішель
16:26
Ексклюзив
електроенергія
Ресурсів на місцях достатньо: експерт Рябцев про необхідність встановлювати та об'єднувати в малі системи розподілу енергетичні установки
16:25
Зроблено в Україні
Платформа "Зроблено в Україні": підприємцям Дніпропетровщини виділено 3,2 млрд грн
16:17
Гагаузія
Гагаузія просить Молдову підняти статус російської мови
16:05
OPINION
Віталій Капранов
Половина від мене вже не зможе так...
15:54
санкції США
США ввели санкції проти компаній з Китаю та Білорусі за постачання Пакистану компонентів балістичних ракет
15:42
Арман Дюплантіс
Швед Дюплантіс встановив новий світовий рекорд зі стрибків із жердиною
15:31
ФСБ
ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ
15:29
Ілон Маск
"Суперечило б свободі слова": Ілон Маск проти заборони TikTok у США
15:22
Дмитро Лубінець
Лубінець невдоволений реакцією міжнародних організацій на удар РФ по Дніпру 19 квітня
15:20
Ексклюзив
Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - майор запасу НГУ Гетьман
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
Більше новин