Операція "Другий термін". Чому Ложкін та Насіров потрапили під роздачу

Богдан Буткевич
28 квітня, 2017 п'ятниця
14:48

"Маскі-шоу" в компанії Dragon Capital остаточно підтвердили, що конфлікт в оточенні Порошенка набуває все більшої гостроти. Всі найближчі до нього розуміють, що їх єдиний шанс – це другий термін патрона

І саме за право стати керманичем в цьому проекті зійшлися в жорстокому герці чи не всі дійові особи команди нинішнього очільника України.

Обшуки в одній з найвідоміших інвестиційних компаній Dragon Capital, яку традиційно пов’язують з екс-головою Адміністрації президента Борисом Ложкіним, показали, що боротьба за доступ до президента – в самому розпалі. Зараз навіть не будемо розбиратися із сміховинним приводом, обраним СБУ для «накату».

Можна вважати за факт, що це – не більше, ніж достатньо погано зварганений привід. Привід ще один раз нанести удар по згаданому Ложкіну. Який хоч і пішов з посади голови АП, та все ж залишається досить помітною та вагомою фігурою на президентському боці політичного поля. Навіщо ж і хто його вирішив «наїхати» на нього?

Звичайно, чіткої відповіді ми не дізнаємося, мабуть, ніколи. Але всі останні події навколо президента наштовхують на просту думку – там йде жорстока внутрішньовидова гризня. І зараз з боротьби намагаються виштовхнути того, хто має найслабші позиції. А це – якраз-таки Ложкін. Який після своєї відставки з посту голови президентської адміністрації почав стрімко втрачати вплив на самого гаранта та події.

Для секретаря Національної інвестиційної ради, ким є Ложкін вже з рік, удар по головній інвестиційній же компанії країни є ударом під дих. Не тільки в репутаційному, але й в цілком особистому сенсі – ще раз нагадуємо, що цю компанію ЗМІ давно й вперто пов’язують саме з ним.

Якщо ж згадати й досі триваючу сагу з відстороненим головним податківцем країни Романом Насіровим, то ситуація стає зовсім чіткою. Чому? Бо пана Насірова теж напряму називають креатурою саме Бориса Ложкіна.

І якщо ще раз згадати, що «наїзд» на Ложкіна робився руками Служби безпеки, то навіть можна з певною вірогідністю встановити, хто ж є замовником цього спектаклю. Тут варто назвати прізвище першого заступника голови СБУ Павла Демчини, який, за інформацією з відкритих джерел, має досить тісні зв’язки ні з ким іншим, як Ігорем Кононенком.

Офіційно – просто першим заступником голови фракції Блоку Петра Порошенка в парламенті. А неофіційно – головним другом та гаманцем президента, що має величезний вплив на всі події в країні. Подейкують, що саме через нього проходять всі «сірі» та «чорні» схеми самого Порошенка. За інформацією Еспресо з АП, саме Демчина курував та проводив операцію по обшуках в Dragon Capital.

Тобто, виходить, Кононенко та близькі до нього люди явно перейшли в наступ на Ложкіна. Стосунки між ними ніколи не буле теплими, як говорять інсайдери з команди президента. Але зараз вони явно вийшли на пряму стежку війни.

Додаткової пікантності ситуації додають вперті чутки про те, що про арешт Насірова сам Порошенко був не тільки що в курсі, а й навіть чи не власноруч давав санкцію на це. Тобто, здається, шанси Ложкіна на участь в грі стають все меншими.

До цього слід додати й менш явні процеси, які не прориваються поки що на поверхню. А це – не менш запекла війна між головою АП Ігорем Райніним та його першим заступником – Віталієм Ковальчуком.

Віталій Ковальчук, в свою чергу, явно зачаїв образу на всіх, в тому числі, й президента, який так і не надав йому шансу очолити АП. Й так само не відпустив на виконавчі хліба до Кабінету міністрів рік тому, під час епопеї з призначення Володимира Гройсмана. Але він продовжує залишатися на посаді першого зама і головного спеціаліста з «сірих» виборчих технологій.

Саме йому приписують технологію з запуском паралельних колон, з якими Петро Олексійович піде на майбутні парламентські вибори. І які мають стати його неофіційною підтримкою під час виборів президентських.

Передовсім мова йде про проект «Наш Край», який вже підгріб під себе левову частку місцевої влади по країні, в незалежності від партійної приналежності. В тому числі, й величезну кількість екс-регіоналів. Власне, саме пан Ковальчук після відходу Ложкіна взяв на себе функцію комунікацію з усіма найбільш «зашквареними» представниками політикуму типу Сергія Льовочкіна чи іншими олігархами.

Й саме у виборах пан Ковальчук бачить свій шанс таки прорватися на перші ролі в президентській команді. Бо ж як не крути, але він вміє проводити потрібних кандидатів. Як тут не згадати останні довибори до Ради минулого літа, коли БПП з тріском пролетіло усюди. А єдиний кандидат, який таки пройшов, хай і не під маркою президентської партії – це був Сергій Шахов на Луганщині. Чию кампанію курував, подейкують, саме Ковальчук.

Відповідно, він мріє стати саме тієї людиною, якій Петро Олексійович довірить операцію «Другий термін». А після успіху він нарешті стане тим, ким хоче – сірим кардиналом, що насправді вирішує все. Принагідно відмітимо, що опоненти Ковальчука, люди з оточення Кононенка, своїх кандидатів провести не змогли.

В свою чергу, голова АП Ігор Райнін зараз, за інформацією джерел Еспресо, активно займається розбудовою своєї мережі по областях. Адже також прекрасно розуміє, що до початку президентської кампанії залишилося вже менше року.


І що невдовзі Порошенко буде робити вибір того, хто має його провести до посади вдруге. І що ця людина отримає величезні преференції. І що за це місце треба боротися. Особливо – якщо поруч така досвідчена в апаратних інтригах людина як Ковальчук. Чи старий армійський друг, що знає всі секрети, як Кононенко. Чи старий та перевірений часом бізнес-партнер як Ложкін.


Відповідно, саме між цими чотирма центрами впливу й йде жорстка війна. Хто в ній переможе, наразі сказати важко. Однак можна бути впевненим, що в найближчі півроку нас очікує ще багато кривавих в усіх сенсах цього слова герців між тими, хто мріє стати безальтернативною правою рукою президента.     

Точка зору редакції Еспресо.TV може не збігатися з точкою зору авторської колонки. Еспресо не впливає на зміст авторських колонок і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють в них.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
19:44
Огляд
На фото: Порноакторка Юлія Сенюк (Джозефіна Джексон)
Захоплюватися не можна засуджувати: чому допомога військовим від української порноакторки Джозефіни Джексон викликала суперечки
19:26
Жіноча збірна України з фехтування на шаблях - бронзова призерка Кубка світу у Сінт-Нікласі (Бельгія)
Жіноча збірна України з фехтування здобула бронзу Кубка світу в Сінт-Нікласі
19:26
військові, ЗСУ
На Новопавлівському напрямку росіяни за підтримки авіації 21 раз намагалися прорвати оборону ЗСУ, - Генштаб
19:16
прикордонник
Збільшення на 15 тис. військовослужбовців ДПСУ: уряд вніс законопроєкт до ВР
19:00
прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо
"Це божевільна робота, яку я роблю": прем'єр Канади Трюдо заявив, що щодня думає про відставку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 754-го дня війни: під час рейду в Білгородську та Курську області РФ ліквідовано понад 600 росіян, а Армія дронів за два тижні знищила 88 танків окупантів
18:52
Агенти "АТЕШ" розвідали пункт постійної дисклокації 126 окремої бригади берегової оборони ЧФ РФ у Перевальному
Партизани розвідали пункт дислокації 126-ї окремої бригади берегової охорони ЧФ РФ у Перевальному, що в Криму
18:49
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
Більше новин