Як Київ рятується від стресу, або Куди тікають від війни

Вікторія Жуган
23 жовтня, 2015 п'ятниця
10:14

Всюдисущі "зрада" і "перемога" - лише один із симптомів суспільства, у якому накопичується напруга. Війна та окупація впливають навіть на тих, хто знає про них лише із новин

Ми відвідали три різних місця, у яких кияни намагаються отримати "розрядку". Комусь вистачить розбити тарілку, хтось прагне опинитися в умовах в’язниці, а дехто підписує договір про те, що під час терапії не завдаватиме шкоди своєму здоров’ю.

АнтиСтрес-Фест

Діти, підлітки і цілі родини ходять територією кіностудії імені Довженка з пакувальною плівкою в руках.  Бульбашки лускають, стрес зникає. Минулої неділі у Києві пройшов АнтиСтрес-Фест.

Тут трощили посуд, билися подушками і боролися в костюмах сумоїстів. Для більш спокійних – арт-терапія, масаж і навіть кальян. Кілька сотень киян заплатили від 75 до 100 грн за те, щоб розрядитися.

тарілки антистрес фест

заняття антистрес фест

Фото: Facebook  

Організатор Ольга Єрмак переконана, що сьогодні такі заходи потрібні як ніколи.

"У мене тато був рік мобілізований, знаходився на Чугуївському полігоні і нерідко бував у "гарячих" точках. Життя у такому режимі, коли ти не знаєш, подзвонить чи не подзвонить, оце незнання майбутнього реально виснажувало... Багатьом необхідно зняти напругу і розслабитися", - говорить вона.

"Останнім часом ми спостерігаємо сильніше психоемоційне напруження у клієнтів через складну ситуацію, що склалася в країні", - розповідає Уляна Гриневич, майстер жіночого масажу. На її майстер-класі вчилися заспокоювати себе та рідних.

На фестивалі шукали розваг, розслаблення, "позитиву" або ж просто відпочинку.

"Зараз дуже складно жити – і політика, і економіка, все погано", - посміхається Іра, яка на АнтиСтрес-Фесті знайшла тихий куточок, щоб почитати журнал. - Але не так погано, якщо приходити на фестивалі і просто відпочивати.

Гра "Втеча з Шоушенка"

Із безпечного столичного життя до "боротьби за виживання" – 15 хвилин автобусом. Секретна локація на одному із заводів має все, що потрібно: триметровий цегляний мур із колючим дротом, оглядові вежі і холодні бетонні ангари.

Із червня у Києві проводять гру із зануренням у кіносюжет "Втечі із Шоушенка". Учасників перевдягають у тюремні роби, називають за прізвиськами і примушують утекти із "в’язниці", розв’язавши ряд головоломок. Для забезпечення максимального ефекту задіяли 20 професійних акторів.

"Чё вы смеетесь? Это вам не "Камеди Клаб" и не Юрмала", - "пахан" на прізвисько Пухлий виглядає неймовірно переконливо. Розказує, що багато разів переглядав фільм і для гри намагався розібратися в тюремній культурі.

втеча із шоушенка гра

Фото: Facebook 

"Зараз досить складні часи для всіх... А тут тебе занурюють у більш люту атмосферу. Як то кажуть, клин клином вибивають. Повертаючись додому, люди розуміють, що у їхньому житті не все так погано", - пояснює Володимир Басовський, технічний директор.

Можливість відчути себе персонажем "Втечі з Шоушенка" коштує близько 350 грн. Часто у пронумерованих тюремних робах проходять корпоративи чи навіть дівич-вечори. За словами організаторів, із червня назбиралося майже 4 тис. "в’язнів-добровольців". Нині гра переїжджає зі столиці до Харкова.

"Я не задумувалася, що це дійсно "тюрма". Мені сподобалося, що є більше кімнат із головоломками і більше учасників, такого в Києві немає", - каже Аліна. Дівчина регулярно відвідує різні квести столиці.

Ігор Задорський, який займається рольовим моделюванням із 90-х років, стверджує, що за допомогою гри можна відпрацювати життєві ситуації. Деякі учасники, щоправда, намагаються таким чином втекти від проблем реального життя. У "Втечі з Шоушенка" Задорський виконує роль тюремного охоронця.

Центр травмотерапії "Повернення"

У центрі травмотерапії "Повернення" надають допомогу демобілізованим, комісованим, пораненим і внутрішньо переміщеним особам та членам їхніх родин. Психологічну підтримку також отримують волонтери, медики і представники допоміжних професій.

Центр працює на базі  громадського об’єднання "Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій", яку створили волонтери ще під час Майдану (тоді об’єднання називалося "Психологічною службою Майдану").

Практичний психолог Олег Новак із центру "Повернення" працював уже під час революції. Каже, що тоді люди не часто зверталися за допомогою самі. Майже у всіх був підвищений енергетичний рівень, нестача сну, і це сприймалося як норма. Розслабитися означало те саме, що визнати поразку.

Нині по допомогу звертаються, як правило, уже після завершення травмуючих подій. На самі події люди реагують по-різному. Одні визнають проблему й приходять самі, інші не звертаються, а замикаються у собі. З останніми налагодити контакт значно складніше. На індивідуальні консультації щотижня записуються близько п’яти осіб.

Допомога надається анонімно і безкоштовно, але частина людей не проходить повний курс. Після пережитого непросто відновлювати контроль та підпорядковувати своє життя новим правилам, - пояснює Новак. Щоб реабілітація не обірвалася на півдорозі, із клієнтами центру підписують символічний договір. Клієнт зобов’язується "виконувати всі завдання", "не зловживати алкоголем" та "не наносити шкоди своєму здоров’ю".

терапія АТО УАФПНППСеанс групової терапії "Психологічної кризової служби у Маріуполі", Фото: Facebook 

терапія АТО УАФПНППЗаняття для жінок військових та волонтерів у Києві, центр "Повернення", фото: Facebook  

За словами психолога, значна частина демобілізованих потребує певного періоду адаптації, бо вони дивляться на мирне життя вже іншими очима. Речі, які довелося пережити на війні, так просто оточенню не поясниш. З боку людей, які з війною не стикалися, можна у відповідь отримати жалість, недовіру і навіть осуд.

"Дехто з громадян, маючи переживання щодо подій у країні, включається у посильну допомогу військовим та постраждалим, а дехто вибудовує захисний бар’єр. Створює нові розваги або тікає від проблем в інші способи, щоб не переживати і не співчувати", - пояснює Новак.

Новак погоджується: події, які відбуваються у країні, залишають емоційний відбиток на всіх. Однак кожен вибудовує свою картину світу і прагне триматися за цей острівець стабільності. Зміна цінностей передбачає втрату спокою та рівноваги, нові переживання, долати які внутрішніх ресурсів може не вистачати. Тому кожен так міцно тримається своєї позиції і не прагне почути інших.

"Досі є непоодинокі випадки, коли свята у нас відзначають із петардами чи феєрверками і роблять вигляд, що проблеми немає, - коментує психолог. - Наскільки великою мала би бути загроза для країни, щоб громадяни зрозуміли, що це стосується всіх?"

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
04:24
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
Більше новин