Ексклюзив

Гірше за Донбас. Якою може стати Сирія після перемир'я

Дмитро Гомон
26 лютого, 2016 п'ятниця
19:57
Зміст

В ніч з 26 на 27 лютого у зруйнованій війною Сирії має вступити в силу режим припинення вогню. Є шанс, що до країни повернеться мирне життя, але навряд чи країна залишиться єдиною

Тему перемир'я активно мусують кремлівські ЗМІ, намагаючись виставити її як дипломатичну перемогу Росії. Вони урочисто повідомляли, як Путін особисто дзвонив сирійському колезі Башару Асаду, щоб переконати його пристати на угоду. Задача Кремля зрозуміла - переконати світ у тому, що без "ключової ролі Росії" нічого не вийде та відвернути увагу від війни, яку вона веде в Україні.

Читайте також: Перемир'я в Сирії перетворило Путіна на міжнародного кур'єра

Домовленість про перемир'я була оголошена спільно Росією та США 22 лютого. Цьому передував зрив мирних переговорів у Женеві 8 лютого через ту ж таки Росію, яка підтримала бомбардуваннями початок наступу на Алеппо армії Башара Асада.

У США до нової угоди ставляться обережно - скепсис підживлюється непередбачуваністю росіян та величезною кількістю протиріч між гравцями регіону.

Звісно, в адміністрації американського президента на мирний процес покладають багато надій, бо сирійську проблему Барак Обама хоче передати наступнику в більш-менш упорядкованому вигляді. У великій аналітичній статті агентства Associated Press автори пишуть, що, незважаючи на скепсис, перемир'я в Сирії має шанс.

"Угода є найбільш серйозним зусиллям зупинити п'ятирічний конфлікт. Вона базується на резолюції Радбезу ООН, яка схвалила "дорожню карту" та має на меті завершити громадянську війну і сформувати новий уряд в Сирії протягом 18 місяців. А США та Росія поставили на карту частку авторитету", - йдеться в статті.

Сирії прогнозують розділ на частини

Ідея про те, що результатом домовленостей має стати поділ Сирії на кілька частин, обговорюється давно.

З боку російською влади пропозицій розчленувати країну не було, проте ідею багато разів згадували в ЗМІ та блогосфері. Днями її вчергове озвучила Газета.Ru, яка написала, що Сирії готують долю Боснії та Герцеговини.

Колишня частина Югославії вольовим рішенням Євросоюзу була перетворена на країну, що поділена між трьома народами - сербами, хорватами й босняками. Вона має дуже складну систему владних органів та хитку економіку.

Ідею поділу Сирії також лобіюють курди, для яких це може стати кроком на шляху до створення Курдистану. Одразу після підписання угоди на сайті інформаційного агентства сирійських курдів Hawar було опубліковано інтерв'ю з їхнім політичним лідером Ільхам Ехмед. За її словами, в ході дискусій за участі "міжнародних сил" думки схилились до формування в Сирії трьох федеральних регіонів. Відмовившись повідомляти деталі, вона уточнила лише, що країну поділять на Північну, Південну та Центральну Сирію.

"Кожен з цих федеральних регіонів збереже власні особливості та етнічне різноманіття. Кожен федеральний регіон матиме власний парламент", - пояснила Ільхам Ехмед.

У США про такий варіант говорять, але як про вимушений крок. Держсекретар Джон Керрі зазначив, що у тому випадку, коли домовленість щодо перемир'я не матеріалізується, він рухатиметься по плану Б, який може включати й розділ Сирії.

"Якщо чекатимемо довше, то зберегти Сирію єдиною може виявитися занадто пізно", - сказав він.

Варіант поділу Сирії можливий, але до його реалізації надто далеко, розповів Еспресо.TV директор Інституту сходознавства Олександр Богомолов.

"Як у більшості ситуацій, перемагає більшість, а в Сирії це арабомовні сунніти. Вони мають виграти цю війну, навіть якщо це дасться їм дуже дорого. Щоб не сталося з країною, вона виглядатиме приблизно так: основну частину території населятимуть сунніти. Ймовірно, зважаючи на присутність Росії та Ірану, від неї може відвалитися провінція Латакія, де локально більшість складають шиїти, які підтримують Башара Асада".

За його оцінками, дуже ймовірно, що курдам також вдасться створити власну автономію. "Вони поводяться як типові сепаратисти. Потрошку співпрацюють з режимом, колись їх підтримували американці, останнім часом співпрацюють з росіянами. Вони заграють з усіма, окрім турків", - говорить сходознавець.

В Туреччині можливості утворення курдської автономії не раді. Їх не влаштовує, що впритул до спільного з Сирією кордону вони матимуть курдську державу. Адже вона межуватиме з турецькими провінціями, де турецька армія і поліція ведуть бої з власними курдськими сепаратистами.

Але зараз ці плани розділу - лише теорія, яка може так і не отримати практичного втілення.

"Росіяни бомбитимуть і далі"

Між перемир'ям та варіантами подальшої долі Сирії лежить величезна прірва, вважає сходознавець Олександр Богомолов.

"Чи відбудеться перемир'я взагалі – це велике питання. Друге питання – скільки воно триватиме? Відповідь радше негативна на обидва питання. Сторони конфлікту, які між собою домовились, зацікавлені в абсолютно різних речах. Росія разом з режимом (президента Сирії Башара Асада – прим. ред.) та Іраном мають відмінності від інтересів США, і всі разом - від людей, що воюють "на землі", - говорить експерт.

Перемир'я мало би означати, що вогонь припинять усі сторони: опозиція, військові Асада та їхні союзники. Випадають з угоди лише відморозки з "Ісламської держави", з якими продовжуватимуть збройну боротьбу. Але є проблема з тим, як виглядає перед міжнародними гравцями сирійська опозиція, пояснює Богомолов.

"Вона дуже строката, є багато різних груп різного ідеологічного спрямування та різною формою співпраці між собою. Останнім часом більшість груп дійшла згоди та сформувала на зустрічі в Ер-Ріяді спільну "парасольку" - Вищий комітет з проведення перемовин. Його очолює Ріяд Фарід Хіджаб, колишній міністр сільського господарства та прем'єр-міністр Сирії, який перейшов у 2012 році на сторону опозиції.

На практиці ця структура представляє зовсім різні угрупування. Серед них найбільшу проблему представляє пов'язана з "Аль-Каїдою" організація "Ан Нусра", яка на 99% складається з громадян інших країн. Її ніхто не хоче сприймати як учасника процесу", - говорить сходознавець.

Він вважає, що росіяни і далі будуть наносити авіаудари по сирійській опозиції захищаючи Асада під приводом того, що вони бомблять "Аль-Каїду".

"В контексті перемир'я росіяни виторгували собі право бомбардувати "Ан Нусру". Де-факто вони є воюючою стороною, але виторгували право того, що на них не поширюється перемир'я", - говорить Богомолов.

Власне, це у п'ятницю фактично підтвердив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. За його словами, Росія продовжить наносити авіаудари по терористам.

Так само росіяни, розпочавши восени минулого року операцію в Сирії, стверджували, що воюють з "Ісламською державою", хоча насправді нічого не робили на тих територіях, які нею контролюються. Вони бомбили опозицію, яку підтримували США, Туреччина, Саудівська Аравія та інші гравці в регіоні.

Росіяни борються за вплив на Асада з Іраном

Тегеран має на Асада чималий вплив, оскільки завдяки його підтримці режим не програв ще у 2012 році після початку громадянської війни. Публічно росіяни змальовують іранців союзниками, але це не відповідає дійсності.

Днями вийшло інтерв'ю офіцера Вільної сирійської армії - об'єднання різних опозиційних загонів, які воюють з Асадом. Він, поміж іншого, розповів, що, хоча існує видимість, нібито Тегеран вивів з Сирії своїх військових з Корпусу стражів ісламської революції, насправді іранці залишилися.

"Ось що реально відбувається - це виведення сирійських підрозділів з-під іранського командування під тиском росіян. У першу чергу, мова йде про ополченців Народних комітетів Сирії, яких росіяни вирвали з іранських рук та повернули самому Башару Асаду", - зазначив офіцер.

"Стосунки між Іраном та Росією будуються за принципом "від любові до ненависті один крок", - пояснює Богомолов. За його словами, іранці також дуже цинічно ставляться до росіян.

"Тегеран дуже хотів би мати тісні та прямі стосунки з Європою, без всяких росіян. Вони намагалися продати ідеєю, що сучасний Іран - це щось на зразок СРСР часів Брежнєва, що він не є чимось таким небезпечним і з ним європейці можуть досягти полюбовної згоди. Так само Європа колись і з Союзом мала гешефт. Раніше ідея не прижились, але іранці її не залишили, варто подивитись на географію нещодавніх візитів президента Ірану Хасана Рухані", - говорить сходознавець.

Росіян же, говорить він, Тегеран використовує як потужну військову силу і нахабну країну, яку можна використати для шантажу Заходу.

Боротьба за статус

"Є дуже велика відмінність між тим, чого в Сирії домагаються Іран та Росія", - говорить Богомолов.

Іран, говорить він, нікуди не дінеться. Навіть попри наявність протистояння між шиїтськими та сунітськими силами регіону, зокрема, Саудівською Аравією, Іран залишиться поруч. Цікаво, що під час парламентських виборів багато прибічників реформаторів виступили проти збереження підтримки Асада. "Вони виходять з перекресленими портретами сирійського президента. Іран має шанс розвернутися", - говорить експерт.

Росія ж, зазначає він, може запросто піти геть з регіону, бо не має в Сирії локальних інтересів.

"Її ключовий інтерес у конфлікті - підвищення свого міжнародного статусу. Росіяни граються з Башаром лише тому, що мають на нього вплив. Фактично, вони можуть обміняти кого завгодно на кого завгодно. Зараз вони намагатимуться виграти, переманивши на свій бік частину опозиції. З нею вони теж давно заграють", - пояснює сходознавець.

Враховуючи наявність величезної кількості змінних, можна говорити про те, що перемир'я в Сирії якщо й існуватиме, то лише "гібридне". Буде воно навіть гірше того, що має зараз Україна на сході після мінських домовленостей. Країна по факту вже роздерта на кілька шматків, які контролюються різними угрупуваннями. І скидається на те, що єдиною їй вже не бути.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
8 травня
01:27
шахед
Росіяни атакують Україну "шахедами" з кількох напрямків
01:17
Клаус Йоханніс
Президент Румунії Йоханніс після зустріч з Байденом заявив, що розглядає можливість передачі Україні Patriot
00:52
Ізраїль побудував "маленьку Газу"
ЦАХАЛ взяв під контроль пункт перетину кордону між сектором Гази та Єгиптом
00:25
TikTok
TikTok подає до суду на США через законопроєкт, що може заборонити діяльність соцмережі
00:15
Jerry Heil у півфіналі Євробачення-2024
Jerry Heil та alyona alyona вийшли до фіналу Євробачення-2024
2024, вiвторок
7 травня
23:54
ПСЖ - "Борусія", Марко Ройс
"Борусія" сенсаційно обіграла ПСЖ і стала першим фіналістом Ліги чемпіонів
23:46
Ексклюзив
Сергій Кривонос
"Блеф ні про що": генерал Кривонос щодо погроз РФ завдати ударів по Великій Британії
23:42
Оновлено
Вогонь, пожежа
В окупованому Луганську прогриміли вибухи: виникла пожежа
23:05
грузія
Двоє грузинських добровольців загинули в боях під Авдіївкою
23:02
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Челсі" знайшов у Бразилії 17-річного конкурента для Мудрика
22:53
На фото: Логотип OpenAI
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків через вплив ШІ на світові вибори
22:40
Ексклюзив
телемарафон
"Ніхто не наважується вийти з телемарафону, а влада не наважується розпустити його", - нардепка Клименко
22:38
Зеленський анонсував "фактичний старт переговорів з ЄС у червні"
22:16
ГУР
ГУР вивело з ладу онлайн-сервіси компанії РФ 1С
21:55
Евіка Сіліня
Прем'єрка Латвії Сіліня звинуватила Росію у залякуванні учасників Саміту миру ядерними погрозами
21:20
Берлін, 9 травня 2023
У Берліні заборонили використання прапорів Росії та України 8-9 травня
21:17
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Можливості дій противника неподалік Харкова й Сум, літній наступ РФ та мобілізація до ЗСУ. Колонка Сергія Згурця
21:15
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Польща підняла винищувачі через літак РФ над Балтійським морем
21:13
Ексклюзив
Сергій Кривонос
Можуть бути прикордонні бої на Харківщині та Сумщині: генерал Кривонос про активізацію росіян на північно-східному напрямку
20:51
Рустем Умєров і Ллойд Остін
Підготовка ліній фортифікацій і ракети для ППО: Умєров провів телефонну розмову з Остіном
20:34
За позовом прокуратури державі повернуто землі лісового фонду на Одещині вартістю 7 млрд грн
Державі повернули землі лісового фонду на Одещині вартістю 7 млрд грн
20:23
Володимир Путін та Рамзан Кадиров (праворуч)
"Київський режим зганяє злість на цивільних жителях Донбасу та Білгорода": росфейки за 7 травня
20:16
Ексклюзив
білоруські військові лукашенко
"Буде керувати генштаб РФ": Defence Express про перевірку носіїв тактичної ядерної зброї у Білорусі
20:08
На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 18 ворожих атак. За добу на фронті відбулося 64 бойові зіткнення
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Путін і друге пришестя Христа
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 804-го дня війни: біля Новомихайлівки зупинили оригінальний штурм окупантів, Укрзалізниця встановила рекорд, а енергетики створюють "розумні" електромережі
19:59
Ексклюзив
мобілізація
"Можна оштрафувати кожного військовозобов'язаного": нардеп Осадчук про покарання, яке передбачає законопроєкт про мобілізацію
19:56
Джордж Камбосос
Суперник Ломаченка перед боєм з українцем порівняв його з Ейнштейном
19:50
ЗСУ дрон безпілотник
Уряд підтримав указ Зеленського про створення Сил безпілотних систем
19:37
суд
Крадіжки, ДТП і ймовірне зґвалтування: ЗМІ назвали кількість зупинених справ через мобілізацію обвинувачених
19:34
Володимир Зеленський
Зеленський особисто запросив на Саміт миру ще 4 країни
19:24
Apple
Apple представила два нові планшети iPad Air та iPad Pro
19:07
Смартфон
Офіційні канали Дії та Мінцифри з'явилися у WhatsApp
18:52
Кропивницький кримінал суспільство
У парку розваг Кропивницького жінка випала з оглядового колеса і розбилась
18:51
міжнародна організація Freedom House
РФ визнала небажаною міжнародну організацію Freedom House, яка закликала допомагати Україні
18:49
Трамп
Трамп закликав Грін відмовитися від спроб відправити Джонсона у відставку, - ЗМІ
18:44
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
У ворога ще є два тижні "вікна можливостей": полковник ЗСУ Селезньов про ситуацію на Авдіївському напрямку
18:44
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
ПСЖ -"Борусія Дортмунд": букмекери дали фінальний прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:40
на фото наслідки обстрілу Дніпропетровщини
Артобстріли й 14 дронів: окупанти поранили чотирьох людей на Дніпропетровщині
18:35
Ракетний удар по Одесі 29 квітня 2024 року
Внаслідок ракетних обстрілів Одеси 29, 30 квітня та 1 травня у лікарнях досі перебувають 15 людей
Більше новин