Американське цунамі: Трамп і Клінтон за крок до перемоги

Дмитро Гомон
16 березня, 2016 середа
18:02

Хілларі Клінтон та Дональд Трамп майже не залишили шансів конкурентам позмагатися за президентство

Чергові праймеріз пройшли одразу в п'яти американських штатах у вівторок, 15 березня. Це Флорида, Огайо, Північна Кароліна, Іллінойс та Міссурі. Перші два – дуже важливі для кандидатів густонаселені регіони. Для штабів Клінтон і Трампа це була переможна ніч, хоча шанси програти номінацію на головного кандидата від демократів та республіканців у них ще лишаються.

Результати демократів

Колишній держсекретар перемогла у чотирьох штатах. У Флориді, Огайо та Північній Кароліні вона отримала дуже переконливі результати порівняно зі своїм конкурентом Берні Сандерсом. В Іллінойсі перемога не така вражаюча – екс-держсекретарю вдалося відірватися від соціаліста лише на 1,8%. У Міссурі на момент написання цього тексту переможець ще не визначився. За результатом підрахунку 99% відданих голосів, різниця між Клінтон та Сандерс становила 0,2% на користь Хілларі.

Таким чином, констатують американські журналісти, Сандерсу не вдалося закріпити нещодавню несподівану перемогу в Мічигані. Там він буквально вирвав її з рук Клінтон. Але тепер це виглядає не як позитивна для соціаліста тенденція, а прикра похибка.

Шанси перемогти у Сандерса все ще лишаються, але для цього йому потрібна переконлива перемога у низці штатів. Та навіть якщо соціаліст програватиме, зазначає CNN, більшість аналітиків переконана, що він лишатиметься в грі ще кілька місяців.

Варто нагадати, що на початку перегонів ніхто й не сподівався, що Сандерс стане реальною загрозою для Клінтон. Після вдалого старту кількість його прихильників і донорів зростає, так що сюрпризи ще можливі.

Результати республіканців

Дональд Трамп продовжує лишатися лідером за кількістю перемог на праймеріз. Цього разу він переконливо переміг у трьох штатах: Флориді, Північній Кароліні та Іллінойсі. В Огайо він програв тамтешньому губернатору Джону Кейсіку, який випередив його майже на 11%. Це перша перемога Кейсіка, який досі не вважався серйозним конкурентом мільярдера.

У Міссурі та ж сама історія, що й з демократами – голоси все ще рахують і переможець досі не визначився, бо Тед Круз і Дональд Трамп отримали майже однаковий результат.

Рубіо вилетів

Найбільшою несподіванкою вівторкових праймеріз став розгромний програш сенатора Марко Рубіо у своєму рідному штаті Флорида. Він поступився не одним-двома процентами, а майже двадцятьма. За Трампа проголосували 45,8%, а за Рубіо – 27%. Це сталося попри те, що на антирекламу Трампа і рекламу Рубіо у штаті було витрачено гігантську суму – $15,6 млн.

"Принизлива поразка на рідній землі у Флориді покінчила з мріями про Білий Дім сенатора Марко Рубіо, який свого часу проголошувався рятівником Республіканської партії", – констатує телеканал CNN.

Читайте також: Трампу оголосили війну на два фронти

Програвши у власному домі, Рубіо вирішив добровільно зійти з дистанції.

"Америка в епіцентрі справжнього політичного шторму, справжнього цунамі, і ми бачимо, як воно насувається. Ми на правильному боці, але цього року не будемо на боці переможців", - сказав політик у прощальній промові своїм прихильникам.

Молодий сенатор (йому 44 роки) до цього спромігся виграти лише в одному штаті – Міннесоті. У республіканців були надії, що син кубинських емігрантів Рубіо зможе принести їм голоси іспаномовних виборців, які традиційно підтримують демократів. Саме їх не вистачило Мітту Ромні для перемоги над Обамою в 2012 році. Це, плюс харизма, вселяло надії в тих, кому однаково не подобаються Трамп і Круз.

Але Рубіо зробив кілька суттєвих помилок, пише вашингтонський журналіст, старший кореспондент англомовної версії телеканала Al Jazeera Алан Фішер.

Під час дебатів у Нью-Гемпширі він отримав прізвисько "рубіобот" за повторювання одних і тих самих завчених фраз. Другою помилкою стало переключення на критику Трампа з особистими нападками, типу припущень, що раз у нього маленькі пальці, то й дещо інше теж невеличке.

"Людям не сподобалося те, що вони почули і вони покарали сенатора з Флориди", – пише Фішер.

Чи переможе Трамп

Російський опозиціонер Гаррі Каспаров стверджує, що Трамп матиме дружні стосунки з Володимиром Путіним, бо в них є одна суттєва спільна риса – діяти, керуючись правом сили.

"Найбільш чітка та небезпечна подібність у Трампа та Путіна – це авторитарний інстинкт, благоговіння перед силою, а не цінностями, які нею керують. Трамп вихваляв не лише Путіна за його "силу", але й інших тиранів", - пише російський опозиціонер у статті для журналу Newsweek, опублікованій 15 березня.

Американські експерти не такі категоричні. Вони наголошують на тому, що змістовних коментарів щодо своєї зовнішньої політики Трамп не давав, і наразі не зрозуміло, які радники формуватимуть йому зовнішньополітичну стратегію. Тому висновки щодо проросійськості Трампа робити зарано, цілком можливо, що з приходом у Білий Дім він змінить риторику.

Читайте також: Хто з кандидатів у президенти США найкращий друг України

До того ж перемога Трампа в боротьбі за номінацію все ще не гарантована. Як пише сайт телеканала NBC, тепер все залежить, чи зможуть виборці, яким не подобається Трамп, об'єднатись навколо іншого кандидата. У квітні починається боротьба за симпатії виборців у північно-східних штатах, і якщо Трамп там програє, то стати фінальним кандидатом від республіканців він не зможе.

Якщо спиратись на опитуванням та результати голосувань на праймеріз, Трамп не має підтримки приблизно у двох третин виборців-республіканців. Теоретично, вони можуть підтримати одного з двох конкурентів мільярдера – сенатора з Техасу Теда Круза або Джона Кейсіка.

Проблема в тому, що агресивний Круз багатьом також не подобається. "Він на другому місці за кількістю завойованих делегатів, але так само, як люди не люблять Трампа, так само вони не люблять Круза", – пише Алан Фішер.

Джон Кейсік досі показував слабенькі результати. Як пише The Washington Post, губернатор вірить, що перемога в Огайо фундаментально змінить динаміку перегонів у республіканців і сили, налаштовані проти Трампа, почнуть гуртуватися навколо нього, особливо після того, як вибув Рубіо. Але Кейсіку треба довести, що він придатний до забігу на довгу дистанцію.

Як зазначає видання, переможну ходу Трампа може зупинити партійний з'їзд республіканців, який проходитиме в липні у Клівленді. Але для цього хтось із йог конкурентів – Круз чи Кейсік – мають заручитися підтримкою вагомої кількості делегатів. Тобто треба не просто вигравати праймеріз, а вигравати з суттєвим відривом.

Трамп уже назвав ці плани конкурентів сміхотворними. А в штабі Клінтон активно працюють над планами боротьби з мільярдером, вважаючи його найбільш ймовірним своїм опонентом у фінальному забігу. Він, нагадаємо, стартує у серпні.

Теги:
Читайте також:
Київ
+23°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
12:03
Бен Ходжес
Ходжес заявив, що ідея замороження російсько-української війни - безглузда
12:02
OPINION
Ростислав Павленко
Свобода слова насправді абсолютно необхідна для Перемоги
11:55
На фото: Деніел Редкліфф
Деніел Редкліфф розкритикував Джоан Роулінг і відреагував на закиди в невдячності
11:42
Електроенергія
Потреби споживачів покривають власна генерація та комерційний імпорт: ситуація в енергосистемі станом на 2 травня
11:32
Херсонська область
З тимчасово окупованої частини Херсонщини повернули підлітка з родиною
11:27
Оновлено
Знищене депо Нової пошти внаслідок російської атаки по Одесі 1 травня 2024 року
Росіяни обстріляли Одесу: постраждали 14 людей, у депо Нової пошти знищено відправлення на 3 млн грн
11:17
світ, міжнародний огляд
Чому Путін не боїться допомоги Україні від США та проблеми, з якими стикаються українські ветерани. Акценти світових ЗМІ 2 травня
11:08
СБУ затримала інформатора «вагнерівців», який шпигував за військовими аеродромами на Донеччині
Відстежував позиції ЗСУ у Краматорському районі: СБУ затримала інформатора вагнерівців
11:03
маршрутка
У Чернігові водії маршруток не вийшли на роботу, в. о. мера та МВА обмінялися звинуваченнями
11:03
Посол України в Польщі Василь Звари
Усі, хто подав заявки до консульських установ до 23 квітня, отримають паспорти, - Посол України у Польщі Василь Зварич
11:02
Ексклюзив
атака РФ, Одеса, 15.03.24
Експерт з військової контррозвідки Притула пояснив, для чого РФ знищує Одесу
11:02
військовий квиток, мобілізація
У Міноборони роз'яснили, як працюватиме кабінет військовозобов'язаного
10:44
На фото: Jerry Heil в номері на Євробаченні-2024
Євробачення-2024: зʼявилися кадри з репетиції виступу alyona alyona та Jerry Heil
10:36
Під виглядом волонтера ошукав одеситку на мільйон гривень: студенту загрожує 5 років ув'язнення за шахрайство
10:29
ДБР
ДБР направило до суду майже 800 обвинувальних актів щодо злочинів проти нацбезпеки від початку великої війни
10:17
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 2 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:13
гранатомет
З початку великої війни на блокпостах вилучили майже 1,5 тис. гранатометів, - Нацполіція
10:08
OPINION
Орест Сохар
Майбутнє війни очима Заходу: від наступу до контрнаступу та перспективи 2025 року
10:03
"Русскій воєнний флот - до дна"
"Русскій воєнний флот - до дна": Укрпошта випустить марку, присвячену знищенню Чорноморського флоту РФ
10:02
Ексклюзив
Карта. Кримський міст. 14\07\23
Знищення Кримського мосту є цілком реальним, - капітан 1-го рангу запасу ВМС ЗСУ Риженко
10:01
Анна Нетребко
У Швейцарії скасували концерт пропутінської співачки Анни Нетребко
09:27
Ексклюзив
окупанти
Під Маріуполем на скупчення окупантів упали уламки російської ракети від ППО, загарбники вивезли звідти зброю, - Андрющенко
09:25
Кулеба
Російськими обстрілами пошкоджена половина енергосистеми України, - Кулеба
09:17
ЗАЕС
Дрони-камікадзе РФ літають над ядерними реакторами ЗАЕС, а на станції росіяни зробили пусковий майданчик, - ГУР
08:57
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Луганщини росіяни планують завезти 10 мобільних кінотеатрів для погоджених ФСБ масових заходів, - ОВА
08:41
Звіринецька
У Києві на станції метро "Звіринецька" демонтували радянську назву "Дружби народів"
08:31
Поліція США - ілюстрація
У США поліція застрелила учня, який прийшов у школу зі зброєю
08:10
Оновлено
китай
У Китаї обвалилася частина автомагістралі: загинули 36 людей, десятки постраждалих
08:09
OPINION
Сергій Гузь
У МЗС не знали про Директиву Ради Європи про біженців?
08:04
Сербія
Прем'єр Сербії Вучевич заявив, що країна не підтримає санкції проти РФ за війну з Україною
07:31
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: де та коли дивитись матчі півфіналу
07:23
Інфографіка
втрати окупантів
Армія РФ за добу втратила 4 засоби ППО, 20 танків і понад 1000 військових, - Генштаб
07:01
Байєр, Ліга Європи, єврокубки
Ліга Європи: де та коли дивитись матчі півфіналу
06:58
Дональд Трамп
Трамп зізнався, що хотів приєднатися до натовпу в день штурму Капітолія
06:53
Азербайджан
У конференції з відновлення України візьме участь Азербайджан, країну також запросили на саміт миру
06:51
Прапор Словаччини
Словаччина надала захист ексгенпродюсеру каналу Медведчука Марчевському, якому Чехія закидає втручання у вибори, - ЗМІ
06:28
президент Колумбії Густаво Петро
Президент Колумбії заявив про розрив дипломатичних відносин з Ізраїлем. У Тель-Авіві відреагували
05:59
МВФ
МВФ прогнозує скорочення частки економіки РФ у світовому ВВП до історичного мінімуму
05:38
Вірменія НАТО
Вірменія та НАТО погодили співпрацю на 2024 рік
05:16
Tesla
Tesla на тлі оптимізації витрат відмовилася від розвитку технології гігакастингу, - ЗМІ
Більше новин