Зірки "Панамського архіву". Найгучніші "жертви" розслідування

Дмитро Гомон
4 квітня, 2016 понедiлок
19:40

Що ми дізналися з "Панамського архіву", крім офшорів Порошенка та інших українців

Окрім оборудок українських політиків та чиновників опублікований масив документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca розповів багато цікавого про їхніх колег закордоном. Еспресо.TV зібрало докупи дані про цих діячів.

Улюблений віолончеліст Путіна

Найбільше уваги серед усіх людей з оточення Путіна в "Панамському архіві" приділяється Сергію Ролдугіну – відомому віолончелісту-віртуозу та хрещеному батьку доньки російського президента Марії.

До скандалу про Ролдугіна говорили мало. Але як пише "Нова газета", як проводила розслідування щодо документів Mossack Fonseca в Росії, з'ясувалося, що віолончеліст до 2015 року володів двома офшорками напряму і ще двома через представників. Одна з них мала оборот близько $2 млрд. Три інші – кількасот  мільйонів доларів кожна.

Видання називає три головні джерела доходів офшорних компаній: підозріло вигідні угоди з акціями, надходження від російських мільярдерів та позики від кіпрського RCB Bank, який контролюється російським ВТБ. Ці кошти потім використовувались для купівлі стратегічних активів у Росії та особистих витрат президента і його родичів.

Сам Ролдугін поговорив із журналістами "Новой газеты", але конкретної відповіді не дав: "Я був пов'язаний з цим бізнесом давно-давно. Ще до перебудови. Так вийшло. І потім це стало розвиватися, і вийшли ось такі речі. З цих грошей субсидується, серед іншого, Будинок музики (який Ролдугін очолює в Санкт-Петербурзі. – Ред.)".

Сім'я президента Азербайджану

З документів випливає, що сім'я Ільхама Алієва таємно володіла офшорами в Панамі, а через неї – золотими копальнями та нерухомістю в Лондоні. Зокрема, їх реєстрували дружина президента Мехрібан Алієва та його доньки 19-річна Арзу і 23-річна Лейла.

Речник президента Азербайджану Азер Гасімов заявив, що діти Алієва можуть мати власний бізнес, бо це не заборонено законом.

Цікаво, що в азербайджанських ЗМІ про скандал взагалі не згадується – все затьмарено конфліктом у Нагорному Карабаху.

Онук Назарбаєва

З документів Mossack Fonseca випливає, що на онука президента Казахстану Нуралі Алієва, якому зараз 31 рік, зареєстровано дві офшорні компанії на Британських Віргінських Островах (БВО). Одна з них не веде жодної діяльності. Друга ж придбала у 2008 році яхту класу люкс, яка коштує орієнтовно $1,8 млн.

Сам Нурсултан Назарбаєв раніше закликав казахських бізнесменів не ховати гроші в офшорах. Так само робила й прем'єр-міністр країни, його донька та мама Нуралі Даріга Назарбаєва.

Грузинський мрійник Бідзіна Іванішвілі

Екс-прем'єр-міністр Грузії згадується в розслідуванні як власник офшору Lynden Management Ltd на БВО. Її він не згадав у жодній декларації, хоча цю компанію Іванішвілі зі своїми партнерами використовував для контролю приблизно 20% американської фармацевтичної компанії Raptor Pharmaceuticals.

Рідня Башара Асада

Також у документах панамської компанії є прізвища двоюрідних братів сирійського президента – Рамі та Хафіза Махлуфів. У мирні часи саме через них в країну заходили іноземні компанії, пояснюють журналісти-розслідувальники. Але через міжнародний тиск на Сирію та санкції свої статки брати Махлуф ховали в офшорах. У  2011 році компанія Mossack Fonseca розірвала ділові стосунки з двоюрідними братами Башара Асада через міжнародні санкції.

Колишній мер Варшави

У "Панамському архіві" згадуються троє поляків: колишній мер (або як називають його поляки президент) Варшави Павло Піскорський та бізнесмени Маріуш Вальтер і Марек Профус.

Найбільш цікавий з них, звісно, Піскорський, бо займався не лише бізнесом, але й політикою. З документів, які розкопали журналісти, виплило, що колишній мер відкрив на свій офшор рахунок у панамському банку та збирався накопичити там мільйон доларів. Втім рахунок потім був закритий, і як стверджує сам Піскорський в коментарі для Gazeta Wyborcza, його фірма вже "мертва".

Головний скандал Бразилії

Сліди Mossack Fonseca знайшлись у справі Petrobras – найгучнішому корупційному скандалі, який вже більше року триває в Бразилії. Він загрожує імпічментом президенту країни Ділмі Руссефф, про що нещодавно писав сайт Еспресо.TV.

Бразильська прокуратура висунула звинувачення п'ятьом співробітникам Mossack Fonseca. За версією правоохоронців, співробітники будівельної компанії Odebrecht давали хабарі бразильським чиновникам за право отримати контракт з Petrobras. Головна контора Odebrecht знаходиться в Панамі, а її партнери з планування офшорного бізнесу – численні дочірні компанії Mossack Fonseca.

Ісландський прем'єр-утікач

Прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Гюннльойгссон привернув увагу світових ЗМІ тим, що втік з інтерв'ю для шведської телекомпанії SVT після питань про свої офшори. Зокрема, його питали про компанію Wintris, яку він продав своїй дружині за один долар. На її рахунках подружжя накопичило кілька мільйонів доларів у той час, як в Ісландії розгорталась фінансова криза та лопались головні банки країни.

"Що ви тут намагаєтесь зробити? Це абсолютно неприйнятно!" - криво посміхаючись сказав ісландський прем'єр журналістам і швидко залишив приміщення, де записувалось інтерв'ю.

Ісландці вже вимагають відставки прем'єра, опозиційні члени парламенту збираються ініціювати висловлення недовіри уряду Гюннльойгссона. Сам він вибачився за свою поведінку під час інтерв'ю та заявив, що розслідування не виявило "нічого нового", а відтак у відставку він не збирається.

Сувора пакистанська відповідь

Напевно, найбільш жорсткою реакцією на скандал можна вважати заяву міністра інформації Пакистану Первеса Рашида.

"Кожен має право робити зі своїми активами все, що захоче: може викинути в море, продати чи створити для них траст. У цьому немає злочину ані за пакистанськими, ані за міжнародними законами", - сказав міністр.

Згідно з даними журналістів-розслідувачів, чотирма офшорними компаніями на БВО володіють троє дітей прем'єр-міністра країни Наваза Шаріфа. Згідно з даними документів, вони є власниками великої кількості земель та нерухомості, і не лише в Пакистані. Зокрема, їм належать шість будинків у престижному районі Лондона поблизу з Гайд-парком, вартість яких разом складає кілька мільйонів фунтів стерлінгів.

Комунізм по-китайськи

Засвітився у злитих документах і родич лідера Китаю Сі Цзіньпінь. Документи свідчать, що чоловік його старшої сестри Ден Цзягуей зареєстрував у 2009 році дві офшорні компанії на БВО. На той час сам Сі Цзіньпінь був членом Постійного комітету Політбюро ЦК Компартії Китаю, тобто входив до числа найбільш впливових людей країни.

Окрім Цзягуея в документах згадуються й інші родичі нинішніх та колишніх керівників Компартії. В самому Китаї державні ЗМІ про розслідування не згадують ані словом, а вся інформація про нього в інтернеті блокується.

Цікаво, що Сі Цзіньпінь проводить жорстку кампанію з очищення влади від корупціонерів. Але критики говорять, що вона носить популістський характер і багатьох людей з його оточення не зачіпає.

Король Саудівської Аравії

Король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд також володіє офшорами. Через них він придбав собі розкішну яхту та нерухомість у Лондоні, вартість якої сягає $34 млн. Зрозуміло, що жодних відповідей на запити про коментар журналістам-розслідувачам король Салман не надав.

Доходи футболіста Мессі

Окрім політиків, чиновників та бізнесменів "Панамський архів" засвітив імена кількох зірок спорту та кіно, які також користувались послугами Mossack Fonseca для реєстрування та супроводження офшорних компаній.

Серед них один з найвидатніших футболістів сучасності аргентинець Ліонель Мессі, який грав за іспанську "Барселону". З'ясувалося, що він разом з батьком з 2013 року володіє офшорною компанією Mega Star Enterprise. Які саме операції через неї проводились в документах не згадується. Видання La Confidencial, яке брало участь у розслідуванні, стверджує, що офшор з'явився невдовзі після того, як іспанські податківці відшукали мережу компаній, через які Мессі уникав сплати податків на суму 4,1 млн євро.

Мессі вже відповідає перед судом Іспанії за використання офшорів та несплату податків. Він уже сплатив 5 млн евро в якості добровільного внеску і звинувачує у своїх бідах колишнього фінансового консультанта.

Каса Альмодовара

Іспанський кінорежисер Педро Альмодовар засвітився в панамських документах разом зі своїм братом Агустіном. Як пишуть іспанські видання El Confidencial та La Sexta, які брали участь у розслідуванні, в 1991 році брати заснували офшор на БВО, який існував три роки. Скільки грошей пройшло через компанію, невідомо. Але її існування збіглося в часі з першим касовим успіхом фільмів Альмодовара.

Агустін Альмодовар сказав журналістам, які проводили розслідування, що вони з братом вже владнали свою "податкову ситуацію" та не роблять нічого протизаконного.

Майстер кунг-фу Джекі Чан

Як свідчать документи, актору з Гонконгу Джекі Чану належать шість офшорних компаній, якими керувала Mossack Fonseca. Але, як підкреслюють автори розслідування, компанії актора не помічені в чомусь протизаконному й могли працювати легально.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
22:09
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сел
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:25
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
Більше новин