Порятунок "Дніпра". Чи витягне Коломойський клуб з боргової ями

Дмитро Марценишин
29 червня, 2016 середа
18:00

Власник дніпровського "Дніпро" Ігор Коломойський вирішив зберегти клуб, але скоротити його бюджет і змінити стратегію розвитку

Поразка від "Реалу"

28 червня ледве не стало чорною датою у історії дніпровського "Дніпра". Ввечері цього дня з'явилася інформація, що клуб припиняє існування. Сайт фанів "Дніпра", з посиланням на свої джерела, повідомив, що власник клубу – Ігор Коломойський відмовився гасити багатомільйонні борги клубу (за неофіційною інформацією $10 млн) та вирішив взагалі припинити його фінансування.

Проте сьогодні сам Коломойський спростував інформацію про ліквідацію "Дніпра".

"Я з подивом з преси дізнався, що клуб закривається за моїм рішенням. За весь цей час мені ніхто не подзвонив і не запитав, чи це правда", - сказав Коломойський.

За його словами, зараз клуб справді переживає не найкращі часи, але він збирається на збори і готується до старту у Прем'єр-лізі.

Говорячи про важкі часи, Коломойський, вочевидь має на увазі фінансові проблеми, які останніми роками переслідують клуб.

Вони розпочалися ще у 2013 році. Тоді клуб програв у суді за позовом німецької компанії Hochtief Solutions AG, яка займалася будівництвом "Дніпро-Арени", введеної в експлуатацію ще у 2008 році.

Вартість нового стадіону склала 65 млн євро, та перевищила запланований бюджет. Але Коломойський відмовився компенсувати підряднику різницю, мотивуючи це великою кількістю недоробок при будівництві арени.

Будівельники з цим не змирилися і з новою силою взялися за "Дніпро" у 2011 року, після того, як контрольний пакет акцій Hochtief Solutions AG придбала іспанська компанія ACS, власником якої є не хто інший, як президент мадридського "Реалу" Флорентіно Перес.

У підсумку у 2013 році дніпряни програли справу у Міжнародному арбітражному суді при Міжнародній торговій палаті, який зобов’язав "Дніпро" виплатити забудовнику 4 млн євро.

Обшуки та арешти

Але Коломойський навіть після цього не віддавав боргу. Унаслідок цього страждати почав клуб. Скажімо, у 2013 році під час тренувального збору "Дніпра" у Австрії до готелю де мешкала команда прийшли судові пристави, які хотіли заарештувати майно клубу. Але ніякого майна не виявили і лише конфіскували готівку у генерального директора клубу Андрія Стеценка.

А минулого року було заарештовано квитки у гостьові сектори "Амстердам-Арени" на якій дніпряни проводили матч 1/8 фіналу Ліги Європи проти голландськогого "Аяксу".

Згодом до старих судових позовів додалися нові. Судитися з "Дніпром" почали колишні асистенти головного тренера команди – іспанця Хуанде Рамоса, які вимагали повернути їм зароблене (близько 1 млн євро).


Іспанці суд теж виграли, а оскільки з ними вперто відмовлялися розраховуватися, то проти "Дніпра" дисциплінарну справу завели й в УЄФА. У підсумку дніпрян навесні 2016 року дискваліфікували на сезон з єврокубків.


Що стосується українських футболістів та тренерів, то вони до суддів йти не поспішали та надавали перевагу домовленостям з керівництвом клубу,  аби отримати хоча б якісь гроші.

По суті у "Дніпра" перестали стабільно платити зарплати та преміальні ще минулого року, а на весь голос гравці стали про це говорити перед початком сезону 2015/16.

Європейська вершина

Найпарадоксальніше, що попри вже існуючі фінансові проблеми, саме 2015 рік став найуспішнішим для дніпрян за часи незалежності. Клуб надзвичайно вдало виступив у Лізі Європи та дійшов до фіналу турніру, де поступився іспанській "Севільї" - 2:3.

Це виявилось великою несподіванкою, адже на груповому раунді "Дніпро" виглядав непереконливо і ледве вийшов зі свого квартету, де також грали італійський "Інтер", французький "Сент-Етьєн" та азербайджанський "Карабах", якому дніпровці примудрилися програти на своєму полі.

Але навесні "Дніпро" перетворився на зовсім іншу команду. Він одного за одним пройшов надзвичайно міцних суперників – грецький "Олімпіакос", голландський "Аякс", бельгійський "Брюгге" та італійський "Наполі".

Таким чином, дніпряни стали лише другою після "Шахтаря" українською командою, яка за часів незалежності дійшла до єврокубкового фіналу.


Коломойський минулого року отримав чимало дивідендів з цього успіху, а також добряче попіарився на відомих своїм патріотизмом фанах "Дніпра". Але зараз, коли у олігарха уже немає потреби ліпити з себе патріота, славетний клуб та його вболівальники виявилися йому не потрібними.


Славетний клуб

Звичайно, "Дніпро" не перший український клуб, який опинився перед загрозою зникнення. Лише цього року збанкрутували запорізький "Металург" та харківський "Металіст", а загалом наш футбол за свою історію вже встиг втратити кілька десятків клубів.

Але така титулована та славетна команда, яку за українськими мірками можна поставити у один ряд з "Динамо" та "Шахтарем" ще не зникала.

У "Дніпрі" свою тренерську кар’єру розпочинав легендарний Валерій Лобановський, там розпочинав кар’єру багаторічний капітан київського "Динамо" Анатолій Дем’яненко та грали такі видатній футболісти, як Геннадій Литовченко, Олег Протасов, Володимир Лютий, та багато інших "зірок".

Врешті "Дніпро" двічі перемагав у чемпіонаті СРСР (у 1983 та 1988 роках), що окрім нього вдавалося лише двом українським командам – київському "Динамо" та луганській "Зорі".


Саме "Дніпро" у останні роки був базовою командою збірної України, делегуючи до неї пів основного складу – голкіпера Дениса Бойка, захисника Артема Федецького, хавбеків Руслана Ротаня та Євгена Коноплянку, форварда Романа Зозулю.


Дехто з футболістів влітку вже знайшов собі нову команду – як Дмитро Чигринский, який перейшов до грецького АЕКа, Євген Шахов, що продовжить кар’єру у іншому грецькому клубі – ПАОКу, чи бразилець Матеус, що обрав китайський "Шицзячжуан Юнчан".

Відпускаючи провідних футболістів "Дніпро" розвантажує зарплатну відомість. Таким чином, Коломойский виконує дану на початку цього року обіцянку зменшити бюджет клубу та зробити ставку на українську молодь.

"Клуб не буде жити в тому режимі, що раніше. Ненормально витрачати шалені гроші за коефіцієнта корисної дії, який дорівнює нулю. Підходи не можна не переглянути після поразки нашої команди мільйонерів команді "листонош" (збірної Північної Ірландії – авт.)№, - заявив Коломойський, додавши, що керівництво "Дніпра" зараз розробляє подальшу стратегію життєдіяльності клубу.

Тож поки скидається на те, що найгіршого вдалось уникнути і "Дніпро" не буде ліквідовано. Але дніпряни суттєво зміняться.

Вони в найближчі роки більше не будуть командою, яка здатна дістатися єврокубкового фіналу, чи боротися з "Динамо" та "Шахтарем" за медалі чемпіонату України.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
Більше новин