Марк Фейгін: рішення "пускати" Савченко в Москву, приймали на рівні глави ФСБ

Антін Борковський
30 жовтня, 2016 неділя
08:00

Марк Фейгін розповів Еспрессо про негативи через візит Надії Савченко в Москву і наскільки сумні перспективи в справі звільнення українських політв'язнів

Днями відбувся досить дивний візит Надії Савченко в Москву, нехай він був присвячений ганебному судилищу над Клихом і Карпюком, але питання залишилося відкритим, - я до сих пір не можу зрозуміти, як Надія Савченко ризикнула поїхати в Москву.

Ви знаєте, я не займався і не мав ніякого відношення до її приїзду, тому говорити про це зі стовідсотковою вірогідністю не можу. Єдине, що мені передав консул Брескаленко, який зустрічався з нею в день її прильоту: вона проїхала за звичайним українським закордонним паспортом, не за дипломатичним, розумієте. Її пропустили за звичайним паспортом, що свідчить про те, що вона перебувала в повній владі співробітників ФСБ, які її пропускали - у нас на кордоні прикордонним контролем займаються співробітники ФСБ.

Якби був задіяний дипломатичний паспорт, тут все-таки є якісь правила Віденської конвенції і тут могли б бути для них якісь міжнародні обмежувачі, але якщо ти їдеш за звичайним паспортом,  не пов'язаному з дипломатичним імунітетом, а вона їм володіє як делегат ПАРЄ, то тут зовсім інша ситуація. Можливо, це було умовою її проїзду. Я не виключаю, що ті хто в загальному приймав рішення, щоб її не просто в Росію, а на суд до Карпюка і Клиха, це питання обговорювали.

З моєї точки зору, наскільки я знаю, займався цим адвокат Новіков, він представляв інтереси Карп'юка в цьому процесі. І якщо йому вдалося про це домовитися, то краще б питання адресувати до нього. Але ось я хочу про що сказати. Справа в тому, що обстановка в Москві дуже напружена в цьому сенсі, мої підзахисні - це люди, які або в'їхали, і їх тут же заарештували, як Романа Сущенка, або виїхали, яких збиралися заарештувати, як Андрія Піонтковського.

А який приблизно рівень прийняття подібного рішення? Ми розуміємо, що це вирішував не рядовий прикордонник, не рядовий опер з якогось дрібного відділення ФСБ. Тобто це питання могло вирішуватися на дуже високому рівні Федеральної служби безпеки Росії.

Ви згадали пана Новікова, він недавно вирішив ще втягнути пана Яценюка в справу по Клиху і Карпюку. Пам'ятаєте, "вкидання" російських слідчих органів, мовляв, Арсеній Яценюк воював в Чечні разом з Клихом і Карпюком, але це повна нісенітниця.

Та що ви, звичайно це повна нісенітниця. За цією логікою Яценюк повинен їхати в російський суд і доводити, що він там не воював!?

А навіщо Новіков хоче ще замазати в цю справу Яценюка?

Я вважаю, що це абсолютно божевільна адвокатська тактика, яка абсолютно тупикова сама по собі, тому що це пастка. Треба доводити російському суду процесуальним чином невинуватість своїх підзахисних, а тим більше не втягувати в це ще й додатково нових людей.

Там не тільки Яценюк фігурує, там обидва брати Тягнибоки, Ярош. Але ніхто з них в Чечні під час війни не був. Чому я про це так відповідально заявляю, бо я був під час війни в Чечні  як депутат Державної Думи Росії, і мені Масхадов віддав полоненого військовослужбовця. Я бачив там Мазура, і Музичко, у мене залишилися фотографії, за моїми даними в той момент їх було двоє.

Тому зараз намагатися якимось чином надати розмах процесу Карпюка-Клиха, втягуючи людей, які повинні виправдовуватися перед російським судом за те, що вони там не були, з моєї точки зору, це абсолютно тупикова річ.

За цією логікою раз впустили Савченко потрібно всіх привезти: і Яроша, і Тягнибока, і Яценюка !? Де тут, так би мовити, зв'язок!? Потім, давайте говорити прямо, Надія приїхала і чого вона домоглася? Те, що пропагандистський вал полився? Якщо ви бачили публікації в "Комерсанті", в "Известиях", не кажучи вже про коментарі Чуркіна і Пєскова: дивіться як у нас добре, до людини немає юридичних претензій, може будь-хто приїхати, і ніяких небезпек, цих вигадок українців про те, що тут нібито військова ...

...що по беззаконню людей садять. Фактично візит Надії підіграв певним пропагандистам Кремля.

Звичайно, якщо б цей візит все-таки планувався, він по-іншому б артикулювався, по-іншому подавався. Що ось я їду, дивіться, я вважаю своїм законним правом, як делегат ПАРЄ, заступитися за своїх співгромадян, для того щоб проведена була відповідна кампанія з цього приводу. Пустили б її, не пустили - це загадка. Але тоді це мало б зовсім інший ефект.

Цим мала б займатися офіційне відомство - Міністерство закордоних справ України, наприклад. Крім іншого, я вам нагадаю таку річ: в період судів над Надією Савченко, наприклад, не пустили Ірину Геращенко на суд до неї в Донецьк. І їй заборонили в'їзд на п'ять років, а чим вона гірша - вона такою ж делегат ПАРЄ, депутат Верховної Ради, перший заступник і так далі.

Більш того, коли в найперші суди щодо арешту до Надії приїжджали з підтримкою депутати від "Батьківщини", мені особисто депутат Кожем'якін сказав, маючи якихось там знайомих в Москві, що йому було заявлено, що ми вас востаннє пускаємо, мовляв, ходити по російській землі українським бандерівцям ми не дозволимо. Ось таким було ставлення.

Я не розумію, воно змінилося!? По-моєму, стало тільки гірше! І останнє, ви ось говорите, де приймалося, які рівні рішення. Ну тут досить просто. Справа в тому, що оперативно супроводжує справу Надії Савченко і всі такого роду справи  управління у справах захисту конституційного ладу ФСБ Росії. Очолює його генерал Сєдов в ранзі заступника Бортнікова, глави ФСБ. Вони й приймають рішення, вони супроводжують справу, вони і ухвалюють рішення: пускати - не пускати для своїх цілей.

Нас просто здивувала позиція колишнього вашого колеги, з яким ви розірвали професійні відносини, пана Новікова, який активно лобіював дуже дивну ініціативу Надії Савченко. Можливо, вона була народжена не нею навіть, можливо, їй хтось і порадив подібну ініціативу. Можливо, сам Новиков, або його якісь покровителі в тих чи інших структурах Російської Федерації, про те, щоб проводити безпосередні переговори з ватажками Донецького ІДІЛа. Це не вкладається взагалі в здорову логіку.

Сама по собі ідея прямих переговорів - це безумство повне. По-перше, тому що неможливо з ними ні про що домовлятися, вони за себе не відповідають, вони не суб'єкти правовідносин міжнародних.. Те, що вони сказали, те, що написали, пообіцяли - за цим нічого не стоїть.

Це пацієнти Гаазького трибуналу. В принципі, з терористами переговорів не ведуть.

Адже вони, всього-на-всього, породження Кремля. Кремль їх створив, Кремль їх сам і вбиває. Яка їм різниця - ці, інші - там ніхто різниці не робить. Так ось, я не розумію, який сенс якихось прямих переговорів саме з ними, навіть з благородною метою, яку Надія напевно переслідує, щоб врятувати заручників. Але це шлях в глухий кут, шлях в нікуди.

Я не коментую ініціатив Надії загальнополітичного характеру - я не маю права про це говорити. Але коли мова йде про політв'язнів, або приїзд в Москву, і наскільки це впливає на ведення нами справ, то я це коментую.

Мені тепер важче буде захищати Сущенка. Судіть самі. Я говорив про те, що Роман Сущенко приїхав 30 вересня о Москву з Парижа, а ввечері він вже був у в'язниці. Ви уявляєте !? Вранці ви в "Шарль де Голь", а ввечері вже в російській в'язниці. Ось я і кажу, що це дуже небезпечно українцям їздити і тут, раптом, така ініціатива з приїздом, спорадична. У такій ситуації мої слова обнуляються, і заклики до родичів тих, хто сидять, обнуляються також.

Я, наприклад, відповім вам так, що коли з'їздила Надія, деякі з близьких Романа Сущенка сказали: "Може, ми приїдемо до нього в Москву? Може, ми спробуємо з ним зустрітися, раз Савченко проїхала !?". Що я повинен був їм відповідати !? Я ж повинен їх застерігати, я повинен навпаки говорити, що це небезпечно. Адже якщо їх візьмуть під варту, хто буде за це відповідати !? Не Надія ж Савченко, а буде відповідати адвокат.

Я вам ще одну річ розкажу. Коли ми тільки налагоджували Роману Сущенку передачу, адже його взяли в тому, в чому був одягнений, один з бізнесменів, який привіз Роману Цимбалюку для передачі сумку з їжею, відмовився взагалі підходити до в'язниці, злякався, кинув сумку і втік. Людина на джипі приїхала, кремезний такий, боїться - адже він громадянин Росії - щоб його не примазали до справи про шпигунство, до 276 статті.

Ось яка тут атмосфера. А тут Надю, яку засудили за 322 статтею, про незаконний перетин кордону, якщо ви пам'ятаєте, штраф їй присудили, через кілька місяців, виходить, пускають абсолютно вільно, неначе помилувати. Помилування не є реабілітуючою підставою: вам прощають, вам дозволяють не відбувати термін, ось що це означає.

Якби протягом кількоїх місяців з'явилися ті чи інші додаткові дані у справі Савченко, то її помилування могло б бути скасовано?

Вони могли б не скасувати помилування, але якби хотіли, якби стояла така політична задача, продовжити справу за 366 статтею КК, про незаконне ведення бойових дій. Хто їх знає - такі навішають, що захочуть.

Ще один приклад. Як ви пам'ятаєте, в 15 році на панахиду до Нємцову приїхав такий же депутат Ради, і такий же делегат ПАРЄ, Олексій Гончаренко з БПП. І він виявився до вечора в УВС. Звичайно, все це викликає масу питань, тому що, хтось маніпулює Надією, з моєї точки зору, хтось навіює їй, що треба приїхати, що це правильно і потрібно. Вона ведеться на ці речі, замість того, щоб дізнатися у людей авторитетних, що насправді відбувається.

Наскільки я розумію, візит Савченко не допоміг справі українських політв'язнів?

До чого ми прийшли сьогодні. Авторитет Савченко, в силу суперечливого ставлення до неї, знижений. Мені, як адвокату Сущенка, кидають закиди, що ти нам звільнив Савченко, ми не будемо підтримувати тебе в твоїх зусиллях по звільненню Сущенка, тому що раптом це буде друга Савченко. Ось такі звинувачення.

А адвокат, навіть політичний, як я, зайнятий, в першу чергу, порятунком людини. Я вважаю - правильно я рятував Савченко, так само як і правильно рятував і рятую інших політв'язнів, так само, як і Романа Сущенка.

У частині Савченко я вам розповім таку історію. Я поїхав в серпні 2014 в італійський парламент, Савченко тільки-тільки взяли, і там виступав в комітеті з міжнародних справ. І коли я розповідав про Савченко, окремі депутати говорили мені: "Про що ти нам розповідаєш? Вона вбила двох журналістів. Вона фашист і так далі". Я їм казав, що це неправда, що це не так, я доведу вам, що це не так. Ось як починалася справа Савченко. Вона також починалося не з нуля, а з мінуса, і ось до чого дійшло.

А зараз ми в ще гірших умовах, тому що українці витратили дуже багато сил на звільнення Савченко, і це розчарування дуже сильно впливає на те, що якась їх частина більше не хоче займатися ні Сенцовим, ні Карпюком, ні Клихом. А що стосується справи Карпюка і Клиха, - ну, добре, це один день, але зараз-то їх відправлять далі Якутська, туди, де сидить Сенцов.

А туди доїдуть Надя, адвокати, або правозахисники !? А що вони далі робитимуть !? Який їхній план !? Я цього плану, чесно кажучи, не побачив. Я і по Сенцову маю зауваження на адресу захисту, в тому сенсі, що Якутськом це все не закінчиться. Не можна просто так прокричати і залишити людину. До нього ніхто не їздить. У нього нікого немає. Якутськ - це дійсно далеко, і туди треба їхати і адвокатам, і правозахисникам, і журналістам. Але ніхто не поїде, адже для цього немає інформприводу. І з цієї точки зору це дуже сумна обставина.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
Більше новин