Чому йдуть варяги

Віктор Трегубов
8 листопада, 2016 вiвторок
10:58

Чому варяги-реформатори не стали панацеєю для України

Те, що зараз відбувається з Україною, можна вважати прискореним курсом навчання. За кілька дуже бурхливих років методом проб і помилок ми засвоюємо те, що інші країни вивчали за сторіччя. Пробуємо різні варіанти виправлення складної економічної та політичної ситуації і запам'ятовуємо, як пішло.

Одним з рецептів швидкого поліпшення становища країни, який взяло на озброєння нинішнє керівництво, було запрошення "варягів". Ну або легіонерів, якщо це слово вам більше до душі. Простіше кажучи - іноземних фахівців, які довели свою кваліфікацію на батьківщині.

Зараз найбільший з "варягів" - колишній президент іншої країни - подав у відставку. Здається, час підводити проміжні підсумки. Принаймні, за найпомітнішими з них.

Найскладніше говорити про діяльність Івана Міклоша. Екс-міністра економіки Словаччини з півроку тому пророкували навіть на міністра фінансів України в уряді Гройсмана. Не зрослося, залишився радником міністра фінансів. Саме він був одним з авторів і апологетів проекту податкової реформи, активно розкритикованого бізнес-спільнотою та рядом експертів за зайву консервативність.

Здавалося б, іронія долі: в Словаччині Міклош вважався радикальним реформатором, прихильником зниження податкового тягаря. В Україні він підпав під шквал критики за рівно протилежне. Можливо, секрет у тому, що в Словаччині він був відповідальним за економічні реформи, а в Україні частково є - вже вибачте за негарне слово - "наглядачем" від зарубіжних фінансових донорів, для яких краще рух української економіки "повільно, але стабільно", а не "швидко, але зі значними ризиками". Це важливий для нас урок.

Запам'ятовуємо: не факт, що варяг робитиме у нас те ж саме, що робив у себе.

Айварас Абромавічюс дає нам інший урок. І звучить він приблизно так: варяг, що прийшов з бізнесу, не обов'язково буде довго терпіти всю специфіку нашої політики, якщо не знайде для себе додаткових мотивацій.

Абромавічюс не отримав тих повноважень, які хотів, не зміг зробити те, що хотів - зокрема, щодо приватизації держпідприємств, зіткнувся з політичною протидією, голосно запитав "так навіщо я тут?" І виправив це - в сенсі, покинув нашу країну. Інший "варяг" з його команди, Яника Мірило, залишившись, перейшла на регіональний рівень - там, де їй простіше і приємніше працювати.

Урок другий: варягу потрібна мотивація. Без неї він псується.

А ось зворотний приклад - Войцех Бальчун. Глава "Укрзалізниці" перехопив ініціативу і, заручившись підтримкою прем'єр-міністра, який пішов в атаку на профільного міністра Володимира Омеляна. З Міклошем його трохи ріднить ситуація, в якій він опинився: для польського легіонера зараз важливіша стабілізація підприємства, яке дісталося йому в дуже жалюгідному стані, ніж його швидке реформування, яке хоче бачити міністерство.

А від Абромавічюса відрізняє той факт, що він, здається, вміє грати в політичні домовленості і союзи і не гребує тонкими маневрами. Можливо, він в цьому вправніший, ніж місцеве начальство. Ось вам і рок-музикант.

Урок третій: деякі варяги теж вміють "грати в престоли".

Нарешті, наш головний варяг, Михайло Саакашвілі.

Саакашвілі йшов в Україну, як тріумфатор, як рок-зірка, ведучи за собою цілу команду менших варягів. Після року з невеликим ситуація у нього далеко не така райдужна. Можливо, в результаті деякі варягокартвели з його "свити" виявляться більш успішні в нашій країні, ніж їх ватажок.

Проблема в тому, що Саакашвілі повинен був стати найкрутішим українським чиновником. Але він - політик. Він і поводився, як політик: багато з'являвся на телеекранах, диктував полум'яні промови, створював партію, краудсорс, збирав антикорупційні форуми, викривав опонентів.

У якийсь момент ця публічна діяльність затьмарила виконану ним роботу в Одеській області. Яка, хоч і значна, але все-таки не настільки об'ємна, як, наприклад, робота, виконана в Дніпрі командою Валентина Резніченка. І не настільки крута, як очікувалося від батька "грузинського дива" (не його вина - ефект завищених очікувань як він є).

При цьому, здається, Михайло Ніколозович не залишав надію повернутися в Грузію. Цю надію у нього відібрали результати останніх парламентських виборів - і тепер він повністю зосередився на політбудівництві в Україні. Відхід з губернаторства і заяви, що його супроводжують - це остаточний перехід в статус українського публічного політика.


Ось тільки тепер це складніше. Раніше його в Україні оцінювали, як казкового чарівника з грузинського епосу. Зараз багато хто вже будуть, як колишнього губернатора Одеської області, а це зовсім не той пафос.


Більш того, Саакашвілі логічно почав будувати свою політсилу як опозиційну, перейшовши до відкритої критики президента і його оточення, фактично звинувативши їх в свій відхід з поста глави ОДА. Ось тільки щось ті ж люди в оточенні президента не заважали йому свого часу погодитися на цю посаду.

Більш того, деяким з наближених президента з неоднозначною репутацією він, пам'ятається, допоміг обратися до парламенту по 205-му округу. Так, у українського електорату коротка пам'ять - але, як на зло, не у того прошарку, якому хоче сподобатися Саакашвілі.

І це, до речі, ще одна його проблема. Він орієнтується на електоральне поле, на якому вже сидить занадто багато політиків. Прошарок "демократичної" (тобто не проросійської) опозиції у нас не такий і великий. Його більш популістське крило окуповано "Батьківщиною" і Радикальної партією, туди не пробитися.

Тому Саакашвілі попрямував на ділянку лібералів-антикорупціонерів. Так, на тому, де вже активно працює "Самопоміч" та оновлений ДемАльянс, не рахуючи більш дрібні сили. При цьому спробу об'єднатися з ДемАльянсом півроку тому "грузини" самі ж загубили надто великими амбіціями (не виключено, що спробують знову, але вже буде складніше).

Чи вийде у Саакашвілі стати реальною силою в українській публічній політиці? Почекаємо до наступних парламентських виборів. На старті здається, що викликів більше, ніж можливостей.

Урок четвертий: навіть найкрутішому і найдосвідченішому варягу може бути досить складно реалізувати в Україні свої амбіції. У нас все-таки дуже непроста країна.

Чи можна в підсумку сказати, що сама ідея залучення варягів себе не виправдала? Мабуть, ні. Виявилося, що це зовсім не панацея. Виявилося, що деякі з них відразу відкидаються української політичної системою, як чужорідні тіла, а інші, навпаки, так хвацько в неї вписуються, що закрадається підозра, а чи стануть вони взагалі її міняти.

Деякі з них хочуть бути технократами, але вимагають повноважень і не заважати. А іншим, навпаки, значно цікавіше випробувати новий полігон в публічній політиці. Виявилося, що не завжди попередній досвід - запорука успіху на новому місці, і не завжди сам персонаж готовий робити в Україні те саме, чим він рятував власну батьківщину.

Простіше кажучи, найважливіший, узагальнюючий висновок для нас - до призначення кожного варяга потрібен не менший, а, можливо, і більший індивідуальний і обережний підхід, ніж до "аборигена". 

P.S. Автор свідомо не згадував Наталію Яресько. Виною тому не стільки її українське походження (частково українцями за походженням можна вважати і Міклоша, і Мірило), скільки той факт, що її особисті і ділові інтереси були помітно пов'язані з Україною ще до запрошення в уряд.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
01:24
обстріл ТЕС
"Метою був тотальний блекаут держави": Галущенко про російську атаку 22 березня
Більше новин