Мафія, СІЗО та бізнес у Росії. Хто такі автори українського "мирного плану" для Трампа

Дмитро Гомон
20 лютого, 2017 понедiлок
15:42

Український депутат-перебіжчик, персональний юрист президента і девелопер зі зв'язками в Росії збирались запропонувати Трампу мирний план для України і компромат на Порошенка

У понеділок, 20 лютого, "вистрелила" новина про мирний план для України, який збираються запропонувати президенту США Дональду Трампу. Газета The New York Times, яка першою розповіла про існування цього плану, стверджує, що він передбачає проведення референдуму про здачу Криму в оренду Росії на 50-100 років.

Повний переклад статті українською від Еспресо.TV можна прочитати тут.

Видання стверджує, що авторами плану є двоє американців та один українець: особистий адвокат Трампа Майкл Коен, колишній бізнес-партнер Трампа Фелікс Сатер і український народний депутат, член фракції Радикальної партії Андрій Артеменко.

Мирний план повинен був потрапити в руки радника Трампа з питань нацбезпеки Майкла Флінна. Але все пішло шкереберть через відставку останнього. Причиною стала брехня віце-президенту та розмови з російським послом у США про зняття санкцій.

Андрій Артеменко. Український автор - соратник Омельченка, Тимошенко і Ляшка

Андрій Артеменко

Андрій Артеменко. Фото: sps.org.ua

Артеменко вперше був обраний у Верховну Раду в 2014 році по списку Радикальної партії Олега Ляшка. Але це далеко не перший і навіть не другий політичний проект, до якого він долучився.

На даний час 48-річний політик є членом фракції Радикальної партії у парламенті. Разом із тим, у Артеменка є власний політичний проект - політична партія "Солідарність правих сил".

Партія, згідно з даними Департаменту державної реєстрації та нотаріату Мінюсту була зареєстрована ще у 2010 році. Утім, офіційний сайт Артеменка стверджує, що він очолив її лише в 2015 році. На рік раніше він став керівником однойменної громадської організації. Під час Майдану Артеменко фінансував "Правий сектор".

Політичну кар'єру починав разом із Олександром Омельченко - у 1998 році долучився до передвиборчої кампанії політика на посаду мера Києва. Переміг Омельченко і Артеменко став його радником.

Навесні 2002 політик потрапив у СІЗО за звинуваченням в розкраданні коштів Міноборони. Мова йшла про фінанси державного футбольного клубу ЦСКА, яким Артеменко керував у 1999-2000 роках. За чутками, він отримав його від тодішнього керівника ДУСі Ігоря Бакая.

Артеменка звільнили на поруки через 2,5 роки після затримання, а згодом зняли всі звинувачення. Що цікаво, поручителями виступила група депутатів на чолі з одіозним Михайлом Добкіним.

У 2006 році Артеменко очолював фракцію БЮТ у Київраді, проте згодом перейшов до складу фракції тодішнього мера Києва Леоніда Черновецького.

Зі США Артеменко пов'язаний дуже давно - ще з 1990-х років, коли побував там на семінарі щодо спортивної юриспруденції. З чотирьох дітей політика двоє мають громадянство США, а ще один - громадянство Канади.

Під час інавгурації Трампа депутат перебував у США. В ефірі телеканалу Еспресо він розповів, як туди потрапив голова ДФС Роман Насіров. Сам Артеменко, за його словами, поїхав туди за запрошенням від свого друга конгресмена Дейни Рорабейкера. Останній вважається одним із головних провідників політики Кремля в Конгресі США.

У своєму включенні депутат говорив, що жоден з українських політиків під час інавгурації ніяких питань з новою адміністрацією Білого Дому не вирішував.

Фелікс Сатер. Народжений в СРСР юрист

Фелікс Сатер

Фелікс Сатер. Фото: Youtube / Felix Sater

The New York Times стверджує, що допомогти пану Артеменко доправити мирний план у Білий дім взявся Фелікс Сатер - давній бізнес-партнер Дональда Трампа.

Сатер народився у Москві, в єврейській родині. Коли йому було вісім років, батьки емігрували в Ізраїль, а потім у США та оселилися в Нью-Йорку. Свої статки Сатер заробив як радник багатьох відомих компаній, консультуючи їх по угодам з нерухомістю, а також в галузі енергетики.

У Росії Сатер співпрацював з російською компанією Mirax Group, яку очолював скандально відомий бізнесмен Сергій Полонський. З Трампом у девелопера була співпраця під час будівництва 46-поверхового готелю Trump SoHo в Нью-Йорку та ще одного готелю Трампа в місті Фенікс (штат Арізона). Сатер планував зведення Башти Трампа (Trump Tower) у Москві, але згорнув цей проект у 2015 році через початок передвиборчої кампанії Трампа.

Як пише The New York Times, хоча Трамп публічно дистанціювався від девелопера ще у 2013 році, проте їхня співпраця тривала десятиріччями. Вона продовжувалась навіть після скандалу з аферою з маніпулюванням акціями. До неї, як пише видання, була причетна мафія.

Сатер, як писала газета Miami Herald, уник покарання погодившись на співпрацю з ЦРУ та допоміг відстежити угоду з продажу "стінгерів" у Росію. На знак вдячності він за аферу з акціями на $40 млн сплатив лише штраф $25 тисяч і не відсидів жодного дня в тюрмі.

Одружений з українкою юрист

Майкл Коен

Майкл Коен. Фото: AP

Ще одним ланцюжком, який мав сполучити мирний план Артеменка та Білий Дім газета The New York Times називає персонального юриста президента США Майкла Коена. Він розповів виданню, що отримав план у запечатаному конверті від Фелікса Сатера.

Газеті The Washington Post, яка підхопила історію, Коен розповів інакшу версію. За його словами, під час короткої зустрічі з Сатером і Артеменко, яка тривала не більше 15 хвилин, він відмовився обговорювати тему чи передавати документ у Білий Дім тепер уже екс-раднику з нацбезпеки Майклу Флінну.

За словами Коена, він сказав українському депутату, що може лише надіслати письмову пропозицію Флінну, написавши на його офіційну адресу. Втім, The New York Times наполягає, що їм Коен говорив саме про те, що доставив "українську пропозицію" Флінну, а Сатер це підтвердив.

Коен співпрацює з компанією Trump Organization з 2007 року і досяг посади виконавчого віце-президента. У 2008 році він голосував за Обаму, але потім розчарувався у своєму виборі. У 2010 році невдало балотувався до Сенату штату Нью-Йорк.

Як пише The New York Times, Коен був причетним до різноманітних ділових проектів Трампа, зокрема до зведення Башти Трампа в Грузії та короткострокового проекту по змішаним єдиноборствам із залученням російського бійця. "Він вважається лояльним помічником, якому Трамп довіряє вирішення складних проблем", - пише видання.

Прізвище Коена останній раз засвітилося в ЗМІ у зв'язку з публікацією так званого "досьє на Трампа", яке нібито збирав колишній агент британської розвідки. В опублікованих матеріалах стверджувалось, що Коен мав таємну зустріч з представниками Кремля у Празі. Сам він стверджує, що жодного разу не бував у цьому місті.

А ще в досьє було написано, що дружина Коена має російське походження, а тесть юриста - пов'язаний з нерухомістю бізнес у Москві. Сам Коен заявив, що його дружина має українське, а не російське походження, а тесть навряд чи колись взагалі бував у Росії.

Колишній радник Януковича

Пол Манафорт

Пол Манафорт. Фото: NBC

The New York Times серед інших причетних до плану згадує також Пола Манафорта. Фігурант "амбарної книги" Партії Регіонів, як і Майкл Коен, зараз є об'єктом перевірки американських спецслужб щодо його зв'язків у Росії та Україні.

Колишній політтехнолог "регіоналів", як стверджує видання, був причетний до створення Радикальної партії, яка виступає в жорсткій опозиції президенту Петру Порошенко.

Сам Манафорт, нагадаємо, заперечує звинувачення в тому, що отримував якісь незаконні платежі від "регіоналів" та має зв'язки з РФ. Так само він заперечує будь-яку причетність до мирного плану.

Ключовим елементом ланцюжка, який мав призвести до запуску плана був Майкл Флінн. Після того, як він був змушений подати у відставку, як пише The New York Times, Коен, Сатер і Артеменко сподіваються, що новий радник з нацбезпеки візьметься за їхню справу. Втім, досі невідомо навіть, хто буде цим новим радником та як він ставитиметься до Росії.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
00:59
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
Більше новин