5 найпопулярніших криптовалют світу. Окрім біткоіна

Анастасія Пашинська
4 вересня, 2017 понедiлок
16:35

В які криптовалюти, окрім біткоіна, вкладають гроші інвестори

Коли ви думаєте про криптовалюту, то перше, про що згадуєте - це біткоін. Але крім біткоіна, існує більш ніж тисяча різних криптовалют. 4 нові валюти додалися до біржі, поки писалася ця стаття.

Редакція Еспресо.TV не буде вивчати кожну валюту, а розгляне лише найпопулярніші. Популярність валюти ми оцінимо за ємністю ринку - кількості грошей, які вже вкладені в криптовалюту.

Згідно з сайтом CoinMarketCap, сумарний обсяг ринку криптовалюти - $156 мільярдів. Біткоіни займають 45% від загальної вартості ринку.

Якщо ви не знаєте, що таке біткоін, то про нього можна прочитати тут. Так само, як і про біткоіни кеш.

Але останнім часом інвестори, для яких біткоіни коштують надто дорого, віддають перевагу іншим криптовалютам.

Ethereum (ефіріум, ефір)

null

20% від загальної вартості ринку криптовалюти ($34 мільярди)

Кількість валюти: більше 94 мільйона одиниць

Вартість на момент написання статті: $313,51

У 2013 році засновник журналу Bitcoin Magazine - Віталік Бутерін запропонував ускладнити систему біткоінів. Так з'явився Ethereum. Кошти на реалізацію проекту збирали через краудфандінг - де кожен охочий міг вкласти гроші в проект. Ethereum стартував у 2015 році. Нову криптовалюту часто називають біткоіни версії 2.0.

У Ethereum є майнери, які підтримують роботу системи і добувають новий "ефір". Система нагороджує майнерів так само, як і майнер біткоіни.

Робота ефіру заснована на блокчейні. І ні, блокчейн це не тільки про біткоіни. Біткоіни належать до блокчейну, як електронний лист до всього інтернету. Блокчейн - це одна велика електронна система, поверх якої можна створювати різні види валют.

В ефірі так само, як і в біткоіні, є механізм підтвердження транзакцій. Ethereum, як і біткоіни, вже встиг пережити поділ на 2 валюти: Etherium (ETH) і Etherium Classic (ETC). "Хардфорк" (відгалуження) трапився в 2016 році, після того як хакери знайшли вразливість системи і вкрали третину наявного у світі ефіру.

Після такої масової крадіжки було вирішено зробити "відкат" системи. Інакше повернути вкрадені кошти було неможливо. Не всі підтримали це рішення, адже ідея Ethereum полягає в децентралізації валюти і виключенні будь-якого людського втручання. Інвестори, які не підтримали повернення системи, перейшли на Ethereum CLassic, вартість якого зараз $15,8.

Але між біткоінами і ефіром існує багато відмінностей. Наприклад, біткоінів не може бути більше 21 мільйона, тоді як кількість ефіру не обмежена.

Біткоін скорочує вдвічі нагороду за відкритий блок кожні чотири роки, тоді як система ефіру має фіксовану винагороду - 5 ефірів.

Блоки в ефірі з'являються кожні 10-15 секунд, на відміну від біткоінів, якому для появи нового блоку потрібно 10 хвилин. Таким чином у системі Ethereum транзакції проходять набагато швидше.

Основна відмінність ефіру від біткоінів у тому, що ця криптовалюта працює за принципом "розумних контрактів".

Подібні контракти створені для того, щоб повністю виключити людський фактор і посередників. Розумний контракт укладається між двома учасниками - підписантами. Підписом є числовий ключ. Сам блокчейн працює як гарант - якщо умови контракту дотримуються, обидві сторони отримують свої покупки.

Наприклад, розумні контракти й ефір зможуть взяти на себе обов'язки букмекерів. Ви з одним посперечалися хто з бійців - боксер Флойд Мейвезер або боєць ММА Конор Макгрегор, переможе в матчі. Ви вказуєте умови угоди в смарт-контракті, ставки списуються з вашого гаманця і зберігаються в блокчейні. Коли матч закінчується, система перевіряє результати і переводить виграш переможцю парі.

І хоча в біткоінів є примітивна форма, саме в системі ефіру почалося повноцінне використання "розумних контрактів".

Ripple

null

5% від загальної вартості ринку криптовалюти ($8,4 мільярда)

Кількість валюти: більше 38 мільярдів одиниць

Вартість на момент написання статті: $0,212

Більшість криптовалюти є відділеннями від біткоінів: береться код біткоіна, поліпшується або незначно змінюється і на основі створюється нова криптовалюта. Але не у випадку з Ripple - його код написаний із нуля, під замовлення різних венчурних фондів.

Спочатку ідея подібної платіжної системи була придумана в 2004 році Райаном Фуггером. Тоді створилася закрита система для невеликої компанії. Вперше система запрацювала в 2012 році.

Основна функція Ripple - збільшення швидкості транзакцій між банківськими операціями. А також Ripple дає змогу заощадити на транзакціях. Калькулятор на офіційному сайті Ripple показує: якщо оборот банку $5 мільйонів, то можна заощадити $3,5 на кожній транзакції. А це економія в$ 3,5 мільйона щорічно.

Технологія Ripple вже використовується великими банками: Bank of America, HSBC, а Western Union "експериментує" з протоколами Ripple.

Ще одна відмінність від біткоінів - криптовалюту Ripple не можна майнити у звичному сенсі слова. Це централізована система, де всі цифрові гроші належать одній компанії Ripple Lab. На даний момент існує близько 38 мільярдів одиниць криптовалюти, і засновники системи збираються продовжити випуск до 100 мільярдів одиниць.

Але це не означає, що компанія просто роздає криптовалюту.

Якщо вам не подобається, що при видобутку біткоінів і ефіру комп'ютери повинні витрачати обчислювальні потужності на рішення вигаданих завдань, які не несуть ніякої користі, то з Ripple компанія "орендує" потужності вашого комп'ютера для обробки величезних масивів наукових даних.

За обробку невеликого шматочка інформації користувач отримує винагороду у вигляді валюти Ripple.

Litecoin

null

2% від загальної вартості ринку криптовалюти ($3,29 мільярда)

Кількість валюти: більше 52 мільйона одиниць

Вартість на момент написання статті: $69,72

Litecoin був запущений у 2011 році колишнім інженером Google Чарльзом Лі. І якщо біткоіни розцінювався як "золото", то Litecoin називають "сріблом" криптовалюти. Litecoin - хардфорк (відгалуження) від біткоіна. Основа коду і принципи роботи у криптовалют однакові.

Litecoin, як і багато подібних криптовалют, створювався з метою поліпшити систему біткоін. Так, у системі Litecoin різниться процес майнінгу. Якщо в біткоін блоки створюються кожні 10 хвилин, то в Litecoin це відбувається швидше - кожні 2,5 хвилини. Саме тому Litecoin може обробити більшу кількість транзакцій ніж у системі біткоінів.

Кількість криптовалюти обмежена - 84 мільйони одиниць.

Також для майнінгу в Litecoin не потрібні сильні обчислювальні потужності, як для біткоіна, а основний акцент робиться на оперативній пам'яті обчислювальної машини.

Dash

null

1,6% від загальної вартості ринку криптовалюти ($2,7 мільярда)

Кількість валюти: понад 7,5 мільйона одиниць

Вартість на момент написання статті: $333

Ще одна криптовалюта, яка вийшла в результаті зміни коду біткоіна. З'явилася система Dash в 2014 році і спочатку називалася XCoin, потім DarkCoin і в березні 2015 року система отримала нинішню назву.

Основна відмінність від біткоіна - повна анонімність. Біткоін анонімний до тих пір, доки не буде виявлений власник гаманця. Тоді всі транзакції можна буде простежити. В системі Dаsh стежити за чужими транзакціями неможливо - дані про транзакції не публікуються в блоках.

Робота мережі біткоінів тримається лише за рахунок майнерів - вони займаються видобутком і розподілом інформації про транзакцій по блоках.

У Dash ця робота розділена на два рівні - майнери і оператори Мастернод. Оператори відповідають за анонімність і швидкість транзакцій в системі, за що отримують винагороду.

Щоб стати оператором Мастернода, потрібно залишити в заставу 1000 одиниць Dash. Оператори отримують більшц винагороду, ніж майнери.

Nem

null

1,5% від загальної вартості ринку криптовалют ($2,7 мільярда)

Кількість валюти: 8,9999 мільярда одиниць

Вартість на момент написання статті: $0,288

Система Nem з'явилася в кінці 2015 року. На відміну від інших валют, вона має свій власний унікальний код. Nem працює, використовуючи технологію блокчейна й алгоритму POI (proof of importance- доказ важливості).

Що це означає?

Доказ важливості (POI), доказ роботи (POW) і доказ наявності (POS) мають одну спільну рису. Це все алгоритми, які при застосуванні до криптовалютності допомагають підтримувати порядок під час створення блоку, провести транзакцію правильно, нагородити учасників.

Наприклад, система біткоінів. Litecoin і Dash працюють, використовуючи алгоритм POW - майнери виробляють обчислення, вирішують завдання і, як доказ виконаної роботи, показують відповідь. За правильну відповідь вони отримують винагороду.

Щоб заробити біткоіни, ви повинні взяти участь у гонці обчислювальних потужностей. Як підсумок - створення блоку дорогий і трудомісткий процес. У міру вдосконалення технологій людям доводиться витрачати більше грошей, щоб отримати останнє обладнання ASIC (машини для майнінгу). Таким чином, ще більше енергії витрачається даремно.

Алгоритм POS працює на подобі дивідендів - ті, у кого більше коштів на рахунку, отримують відсотки. Але виходить, що "багатші" користувачі будуть ставати ще швидшими.

Алгоритм POI, який використовується в Nem, об'єднує в собі концепції цих двох алгоритмів. Але алгоритм не тільки винагороджує тих, у кого великий залишок на рахунку, а також враховує, наскільки часто вони здійснюють операції з іншими користувачами.

Це означає, що ті, хто активно допомагає економіці системи Nem винагороджуються. Кожному користувачеві надається рейтинг довіри, що вище він, то більше шансів отримати винагороду.

Той, хто вносить свій вклад, може отримати додатковий XEM (валюта мережі Nem).

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
Більше новин