Нудний Кличко пішов, але надважка вага далі пробиває дно. Що не так із найпрестижнішою категорією у боксі

Дмитро Марценишин
16 жовтня, 2017 понедiлок
10:00

Після того, як Володимир Кличко пішов на пенсію, надважкому дивізіону у боксі обіцяли відродження, натомість він поринає у ще більшу кризу

Чому всі чекали на пенсію Кличка

У серпні надважкий дивізіон охопила ейфорія. Славетний український боксер Володимир Кличко відмовився від реваншу з Ентоні Джошуа та оголосив про завершення кар'єри. Промоутери наввипередки розповідали, що нарешті надважка вага розквітне і у ній розгорнеться запекла конкуренція за титули, до яких раніше нікому не дозволяв підступитися Кличко.

Читайте також: Чому Володимир Кличко мав залишитися, але вирішив піти

Багато вболівальників, відзначаючи досягнення Кличка, який домінував у важкій вазі майже 10 років, не забували його вколоти. Мовляв, українець був нудним, занадто прагматичним та не демонстрував видовищного боксу, якого хоче глядач. Тому провина у тривалому застої у надважкій вазі покладалася ледве не особисто на Володимира Кличка.

Врешті українець у 41 рік попрощався із боксом, але на обіцяний розквіт надважкого дивізіону немає навіть натяку. Навпроти, рівень чемпіонських боїв падає, а володарями титулів стають посередності.

Які "привиди" повилазили з минулого

Олександр Устінов (зліва)

WBA (Всесвітня боксерська асоціація) призначила на 25 листопада бій за титул "регулярного" чемпіона між Мануелем Чарром із Німеччини та Олександром Устиновим, який зараз представляє Росію.

Яким чином ці боксери отримали шанс битися за титул, напевне, відомо лише самій WBA, "суперчемпіоном" за версією якої є Ентоні Джошуа. Щодо британця жодних питань немає, але право битися з ним отримає хтось із пари бійців, яких ще років п'ять тому фахівці списали через цілковиту безперспективність.

33-річний сирієць Чарр, який представляє Німеччину, не мав поразок, доки не зустрівся у 2012 році із Віталієм Кличком. Після цього його також побили росіянин Олександр Повєткін, француз Йоанн Дюопа та латвієць Майріс Брієдіс, який є представником меншої вагової категорії (до 91 кг) та наступним суперником Олександра Усика.

Читайте також: Бій Усик - Брієдіс. Чи врятується українець від ударів полісмена-нокаутера

Тим більше принизливо, що Брієдіс відправив Чарра у глухий нокаут і зробив це у Грозному на очках у чеченського президента Рамзана Кадирова, який називав сирійця особистим другом.

40-річного Устинова тривалий час вела компанія братів Кличків – K2 Promotions, з якою він розсварився у 2014 році та перейшов до російського промоутера Володимира Хрюнова.

Після поразки у 2012 році від болгарина Кубрата Пулєва, рівень опозиції Устинова не витримував жодної критики.

Як чемпіони тупцюють на місці

Деонтей Вайлдер

Розчаруванням став і чемпіонський бій за титул WBO між його володарем Джозефом Паркером та британцем Хьюї Ф'юрі – кузеном екс-чемпіона світу Тайсона Ф'юрі. Інтерес до нього з самого початку був невеликим і суперники билися у Манчестері за напівпорожніх трибун.

Відверто кажучи, глядачі нічого не втратили. Паркер підтвердив репутацію боксера, який свої технічні прогалини компенсує агресією. Ф'юрі традиційно покладався на захист та весь бій втікав від суперника, зрідка контратакуючи. Марудні 12 раундів завершилися перемогою новозеландця за очками і загальним скепсисом з приводу перспектив цих молодих боксерів – Паркеру лише 25, а Ф'юрі – 23, але у них вже зараз не вірять.

Продовжує тупцювати на місці й чемпіон світу WBC (Всесвітньої боксерської ради) Деонтей Вайлдер. Він володіє титулом з 2015 року, але ще не провів жодного бою з боксерами топ-рівня. Американець ходить по колу і у наступному поєдинку знову зустрінеться з канадцем Бермейном Стіверном – у якого він й відібрав пояс. Цей бій також нікому не потрібен і не цікавий.

Що чекає на Джошуа

Не стане кроком вперед наступний бій для Ентоні Джошуа, який 28 жовтня у Кардіффі захищатиме титул IBF (Міжнародної боксерської федерації) проти 36-річного Кубрата Пулєва. Болгарина, який з часу, коли його три роки тому нокаутував Володимир Кличко, навряд чи став кращим.

Проте, такі нині реалії дивізіону, тому Джошуа варто приготуватися, що його теж звинувачуватимуть у прохідних боях. Це неминуче, оскільки за спиною британця, який нині є лідером дивізіону, складно знайти нові обличчя.

Переважно це люди, які терпляче сиділи за спиною Володимира Кличка та чекали свого шансу. Усі ці боксери не бездоганні - американець Енді Руїс програв бій за вакантний титул WBO Паркеру. Його співвітчизника Домініка Брізіла та британця Ділліана Вайта нокаутував сам Джошуа. Валлієць Тонні Беллью – гість із категорії до 91 кг, перспективи якого у надважкій вазі геть сумнівні. Як і небитого Джаррелла Міллера зі США, який у 29 років лише подає надії.

Читайте також: "Спорт, поза політикою". Як український боксер став жертвою російської пропаганди

За таких умов не буде дивним, якщо до одного з чемпіонських титулів знову дістанеться Олександр Повєткін, який до поразки від Володимира Кличка був регулярним чемпіоном WBA. Попри те, що росіянина вже кілька разів ловили на допінгу, промоутери продовжують вперто вірити у 38-річного боксера. Повєткіна за допомогою боїв проти андердогів, на зразок українця Андрія Руденка, просувають по рейтингу.

Як повернути інтерес

Хоч трохи оживити надважку вагу здатні лише об'єднавчі бої. Найближчий з них може відбутися наступного року між Ентоні Джошуа та Джозефом Паркером, який дав принципову згоду на поєдинок.

Наступним кроком має стати зустріч переможця цього протистояння із Деонтеєм Вайлдером, у якій вперше з 1999 року визначиться абсолютний чемпіон світу у надважкій вазі.

Читайте також: Українець Шабранський битиметься з найкращим боксером Росії. Що світить нашому бійцю

Цілком можливо, що у їх розподіл знову втрутиться Тайсон Ф'юрі, який у 2015 році відібрав у Кличка три з них – WBO, WBA та IBF. Британець вкотре анонсував своє повернення на ринг у наступному році. Якщо це не порожні балачки і Ф'юрі вдасться відновити британську боксерську ліцензію, яку у нього відібрали через допінг, та привести себе у належний стан, то це буде гарною новиною для дивізіону. 29-річний британець ще далеко не все сказав у боксі і цілком здатен на гучний камбек.

До чого тут Усик

Ще однією людиною, яка здатна зробити категорію цікавішою, щонайменше для українців, виглядає Олександр Усик. Зараз він зосереджений на об'єднанні титулів у крузервейті де вже дійшов до півфіналу Всесвітньої боксерської суперсерії переможець якої отримає все.

Після цього можна ставити нову мету. Усик вже неодноразово обіцяв, що якщо стане абсолютним чемпіоном у свій нинішній вазі – спробує сили у хевівейті. Щоправда, це перспектива не близька і перехід станеться не раніше 2019 року. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
Більше новин