Страсбурзькі комікси про щастя…

2 жовтня, 2018 вiвторок
14:15

Другий. Після болю. Ми говорили за хмарами. Пухнастими купами білосніжної вати вони запхали небові вуха – від усіх земних істерик, рішуче й ніжно перекрили собою земну юдоль, все лишилося внизу, змаліло й одразу втрачало значення й переставало бути твоїм. Колонка Ольги Герасим’юк

Ще шукаючи своє місце в літаку, я наткнулася на неї. Попросила пропустити. Вона всміхнулася якось судомно й сказала: "А можна краще я туди сяду? Коло вікна. Я дуже хочу коло вікна, а мені не попало таке місце".

Я зазвичай завжди беру собі квиток на місце біля вікна й ненавиджу сидіти посередині між пасажирами. А тут я раптом сказала: "Та звісно, сідайте! Мені й тут буде добре". І всунулася між нею і похмурим огрядним дядьком…

Дві з половиною години лету затиснутою між цим товстуном (ще й лапище своє поклав біля себе на пів мого простору!) і цією худенькою пані в білому дуже простому платті, з потертою сумочкою на колінах… Оце мене обмарило.

Вона була німкеня.

Коли вже всі напилися соків і зжували сандвічі, вона раптом спитала:

– А Ви звідки?

– З Києва.

– От же чудове місто! Я тут була вперше.

– І що Ви робили в нас?

І тут вона це сказала:

– Я приїжджала розмовляти з космосом.

Якомога рівнішим голосом я продовжила розмову, ніби нічого дивного не почула.

– І як? Ви часто з ним розмовляєте? Що чути звідти? Які новини? Чи все по-старому?

Констанц (так її звали) говорила, тримаючи себе за пальці ноги – вона скинула дешеві, трохи стоптані черевики, й сиділа, зігнувшись, щоби діставати ногу.

– Я дуже забила пальця – задерла голову, коли виходила з готелю, й перечепилася об щось, – пояснила вона, щоби я не вигадувала собі нічого. Мені полегшало. Та наступної миті Констанц задоволено повідомила:

– Сила космосу працює! Я скерувала її на палець. Коли прилетимо, маю сподівання, що все буде, як новеньке…

Ну, що ж. Я зрозуміла, що нічого тут не вдію – і треба з людиною просто поговорити, зрештою.

Констанц літала на сеанс до якоїсь "Натальї", що проводила його в моєму місті.

Очі Констанц при цій згадці засвітилися радістю – я аж позаздрила, що так можна радіти…

Наталья та, як я зрозуміла, входила в контакт із кимось важливим у космосі й розставляла на місця все, що в житті людини в минулому склалося наперекосяк.

Вона дуже заможна людина, та Наталья, бо людей у відчаї в земному житті достатньо, щоби з бізнесом у неї складалося якнайкраще. Але ця здогадка несуттєва в оцій розповіді. Це лише нотатка на полях.

– А Ви куди? У Страсбург? Там такий прекрасний Собор… Колись, як я була юна, їздила туди, уявляєте, лише на одну ніч із моїм хлопцем! Це була неповторна ніч у цьому мереживному Соборі – і на світанку хутко додому, в Штутгарт, щоби встигнути на роботу… Він був моїм першим. І ми одружилися. Був єдиним. Ми прожили 25 років. І рівно стільки ж минає, як ми розлучилися. Уявляєте – однаково…

Констанц все життя боялася.

У дитинстві вони з мамою бідували й голодували – і вона все життя боялася злиднів і голоду. Це було причиною того, що Констанц завжди дуже берегла гроші. Просто вчіплялася в них намертво – і тримала, як ніби з кожною дрібною витратою скорочувалося життя.

– Ми з чоловіком були залежними од них. Я – бо боялася, що не буде їжі, а він – бо йому треба було на випивку.

Так ці двоє прожили чверть століття.

Констанц за все відповідала сама – за дім, за малого їхнього Майкла, за пса, за сад… І – страх. Це все, що вона відчувала..

– І от, майн лібе… Якось я так стомилася, що знахабніла – й оголосила собі один день вихідним. Потім взяла собі два. Напевне, це якось підвело мене до того, що я таки потім розлучилася зі своїм першим і єдиним… Ще чверть століття я потім жила сама… у страху, що не подужаю, і горе подолає мене…

А зараз – подивіться на мене. Я така щаслива! Щойно через космічну силу поговорила з мамою і батьком, якого й не пам’ятаю, бо помер ще як я була маленькою… Але гляньте на мене – їхні руки зараз лежать на моїх плечах! Вони обіймають мене – о, як це тепло! Я в їхніх обіймах у повній безпеці…

Я трохи боязко зазирнула їй за спину й кивнула. Мама й батько Констанц летіли зараз із нею – і вона промінилася щастям.

– Ви знаєте, що я зробила? Я нещодавно всього позбулася. Продала свій дім, свій сад; на щастя, мій пес помер – і тепер мені не треба це все доглядати, мити-чистити. Я розірвала ланцюг, яким була до всього цього прикута… Я вчуся гуляти без пса. От ходжу на прогулянку – не для того, щоби вивести його розім’яти лапи, а щоби прогулятися собі, для себе, без обов’язку. Це важко. Але в мене вже виходить.

Мені час покінчити з усім тим, що зробило з мене оту істоту.

Син засуджує мене – він не розуміє, що я роблю… Але я не думаю зараз про нього – в нього є хороша дівчина, і я переконана, що з ним усе буде гут. Що буде зі мною?..

Вона помовчала, а потім видихнула:

– Мені в листопаді 70! Коли ж іще, як не зараз? Я повинна спробувати все поміняти негайно, сьогодні! Я не хочу йти отак – ніби я не жила.

Констанц задихнулася від хвилювання й махнула в повітрі рукою навхрест – як ніби закреслила все, що було. Безоглядно.

– Ах! – вона безстрашно виструнчила спину. – У мене є гроші за продане – буду на них жити. А потім… коли скінчаться… вони потім звідкись візьмуться! Сила космосу дасть мені їх! Як думаєте? Дасть? О, не відповідайте, не збивайте мене Я купила невеличку квартиру – і мені досить. Зрештою, в моїй країні, щоби зі мною не сталося – з голоду не дадуть вмерти. Людям, що втратять усе, дають щось щодня – і вони точно не можуть вмерти з голоду. Це мене заспокоює… Я від цього не вмру. Але яке щастя – не боятися! Я, розумієте, не боюся! Я заговорила до Вас щойно! Ви не знаєте, як це страшно було – я ніколи ні до кого не заговорюю, а тут – бац! – "Можна я сяду на Ваше місце біля вікна?" Ха-ха-ха! А ви така – бац! – "Можна!" Це все сила космосу!!!! Він відповідає мені!

Констанц вхопила мене за руку й щасливо засміялася. Її обіймали мама й батько, з виду їй було десять років, вона тримала мене своєю теплою пергаментною рукою й сонячно сміялася…

– Перед від’їздом я пішла Києвом пошукати подарунок малюку своєї племінниці. Я подумала, що 15 євро витратити зі свого скарбу я цілком в змозі. Космос все одно поверне мені… Гляньте, що я знайшла!

Вона витягла з сумочки, яку тримала на колінах, крихітні повзунки з написом: "Героям теж потрібні обійми"…

– Слухайте, спробуйте й Ви! Тільки не завтра – сьогодні! Завтра може не настати. От спробуйте! У Вас щось із серцем – бо інакше Ви не дали би мені своє місце.

Ваше серце болить.

І Констанц взялася єднати мене з космосом.

– Ось послухайте: "Добрий ранок!".

Констанц сказала це чисто, ніби й не була німкеня. Вона навчилася це казати в Києві – і чомусь це їй здавалося паролем до зв’язку з космічною силою, яка може забрати біль.

І саме тут чомусь я стратила, не витримала – й сльози потекли теплими ріками. Їх були точно ріки. Вони текли з усіх глибин моєї душі. Якусь дамбу там рвонуло – і літак поволі заповнювався цією водою, почав знижуватися, бортпровідниця оголосила турбулентність, наказала всім повернутися й пристебнутися, хмари почали розбігатися під черевом нашого човна, і ми пішли на дно. Воно коливалося внизу кошлатою лісовою порослю, між нею п’явками розходилася ріка й увсебіч, як водяні жуки, розбігалися мурашки авто, збільшувалися на очах, надувалися, й у них усередині були вже помітні істоти, подібні на нас із Констанц. Як ніби ті мурашки ними наїлися й забили свої кишківники…

Коли земля здригнулася від нашого доторку, я відняла руки від мокрих очей. Констанц обіймала мене й гладила по щоках. Вона світилася й гріла мене цим сяйвом, і шепотіла: "Зроби, як я – сьогодні, чуєш? Не відкладай на завтра! Подивися на мене – я така щаслива! Я напишу тобі, що було далі! Ти ж віриш, що я не вмру з голоду й від страху?"

Я вірила. Перед сном учора я саме прочитала дослідження про щастя, де автор стверджував, що навіть коли ми вилікуємо всіх на світі, нагодуємо й встановимо вічний мир – це нічого не дасть. Щастя – це важче, ніж подолати страждання… І воно – це лише приємне відчуття відсутності болю. І більше нічого… І поза приємністю й болем немає ні добра, ні зла…

Я думаю, вона була не німкеня, а янгол. Мені саме треба було відповіді – і вона прийшла й попросила мене поступитися місцем біля вікна.

В аеропорту ми розсталися – я пішла на автобус до Страсбурга, йшла й озиралася. Констанц шкутильгала в інший бік – але біль у забитій нозі їй, здається, таки справді не дошкуляв… Вона всміхалася батькові й мамі, що летіли за нею назирці. За годину вони всі приїдуть в її нову манюсіньку квартиру, поллють квіти, прочинять вікна й впустять свіжого вітерцю в кімнату, виженуть сонну осу й підуть пройтися в парк без пса. Констанц дорогою купить одну, але найкращу здобну булочку на всіх, шматочок щойно збитого жовтого масла у фрау сусідки й маленьку баночку апельсинового джему з шампанським, а вдома ще є трохи пахучого чаю на дні…

Ольга Герасим’юк

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
02:17
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
Більше новин