Як суд окупованого Донецька розпорядився землею у Києві

3 жовтня, 2018 середа
18:00

Розслідування журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" Юлії Савчук

Кількість сумнівних будівництв у Києві з року в рік зростає в геометричній прогресії. Життєвий простір ущільнюється, а хмарочоси з'являються на берегах, рекреаційних зонах і навіть, непримітних, на перший погляд, промислових майданчиках.

Нещодавно на території непримітної, на перший погляд, промислової зони по вул. Кайсарова у Голосіївському районі столиці розпочалося повномасштабне будівництво житлового комплексу. Історія багатоповерхової забудови із милозвучною назвою “Паркова Долина”, виявилася цікавою та вельми утаємниченою. 

Усе почалося 2003-го року, коли Київрада на чолі з Олександром Омельченком передала в оренду автотранспортному підприємству (АТП 13058) майже 8 Га землі. Цільове призначення ділянки — для автомобільного транспорту, незмінним воно згідно Кадастрової карти, є і нині. Проте це не завадило корпорації “Укрбуд” зводити тут п'ять багатоповерхівок.

Автотранспорт чи багатоповерхівки?

Проте цілковитою несподіванкою для нас стала інформація з реєстру прав на нерухоме майно. У витягу за даним кадастровим номером вказано, що цільове призначення земельної ділянки — для будівництва житлового комплексу. Зміни в реєстр внесені у лютому 2016-го року на підставі рішення Донецького окружного адміністративного суду. Постанова була винесена в Донецьку 4 липня 2014 року, коли місто уже було непідконтрольною територією. І що найцікавіше — в Єдиному державному реєстрі судових рішень постанова з таким номером відсутня, а в списку справ, призначених до розгляду цим судом, під цим номером — зовсім інший спір.

 

Юристи не приховують свого здивування. “Такого не може бути, тому що коли позов надходить до суду, завдяки цій системі, це програмне забезпечення спеціально розроблено, розподіляє автоматично на кожного суддю і присвоюється свій унікальний номер”, - пояснює експерт в галузі земельного права Олександра Поліщук.

Таємниче рішення Донецького адмінсуду

На той час суд функціонував, але це була тимчасова територія, непідконтрольна органам державної влади, то ж яким чином виносилися рішення, хто мав доступ до печаток та документообігу? Юрист Денис Писаний зазначає, що в липні 2014 року ці питання законодавчо не були врегульовані, оскільки до прийняття в серпні 2014 року закону Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням АТО, який вступив у силу 20 серпня 2014 року, будь-які суди в Донецьку та Луганській області приймали відповідні рішення, які визнавалися на території України

Текст Постанови з відповідним номером та суттю справи нам вдалося відшукати на форумі інвесторів “Паркової Долини”, таку ж копію мають і у відділі продажу житлового комплексу. Ані печатки, ані підписів вона не містить, лише нерозбірливий штрих-код наприкінці тексту рішення. Із заявою звернулася приватна особа, якій Київрада відмовила у проханні виділити шматок землі по вул. Кайсарова для приватизації. Тоді як третя особа — АТП 13058, у користуванні якої знаходиться ділянка, звернулася із самостійними вимогами — змінити цільове призначення для будівництва житлового комплексу. І суд прохання АТП підприємства задовольнив у повному обсязі. До того ж цей спір мав розглядати зовсім інший суд. Олександра Поліщук пояснює: за підсудністю автотранспортне підприємство мало податися не до адміністративного, а до господарського суду м. Києва.

 

 

Ми звернулися із запитом до АТП 13058, проте там його відверто проігнорували. А Департамент земельних ресурсів КМДА, який виступав відповідачем по справі, письмовим листом поінформував нас, що жодні зміни до Державного земельного кадастру про цільове призначення не вносились. Натомість Земельний кодекс не передбачає зміну призначення землі на підставі суду і жодної погодженої землевпорядної документації і рішення Київської міської ради, як того вимагає закон, немає, зазначає Денис Писаний.

Ми поцікавилися в “Укрбуду” стосовно деталей розгляду справи. У відповідь нам повідомили, що відношення до будівництва не мають, натомість передали інформацію від ТОВ “СПЕЦБУД-ПЛЮС”, де вказано наступне: “Будівництво по вул. Кайсарова, 7/9 ведеться на законних підставах, а саме на підставі дозволу на виконання будівельних робіт, виданого ДАБІ від 03 листопада 2016 року. Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно цільове призначення земельної ділянки — “для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового комплексу”.

Повітря за ціною квартири. В розстрочку

Оскільки забудовник виявився небагатослівним, ми вирушили до відділу продажу нібито з бажанням купити квартиру у комплексі. Менеджер Олександр виявився дуже говірким та з радістю розповів про усі тонкощі справи. “Є містобудівні умови, видані містом, “Укрбуд” займається зміною цільового призначення самостійно. Ми пішли в Донецький суд і змінили цільове призначення”, - охоче повідомляє чоловік.

 

Тобто, “Укрбуд” навіть не приховує, що доклав до цього руку. Проте, далі розмова стає цікавішою. Нині ціна на житло в “Парковій долині” коливається саме в залежності від того — має будинок дозвіл на будівництво чи ні. І становить від 17 до 20 тисяч гривень за метр. Представник відділу продажу Олександр пояснює: зараз дозволу на будівництво другого будинку немає, проте експертизу пройшли і найближчим часом розпочнеться активне будівництво.

 

Тобто, тут безсоромно продають квадратні метри житла, не погодженого до будівництва, ще й пропонують гарну розстрочку — аж на 50 місяців. Таким чином кількість інвесторів стрімко зростає, а разом із ними — і прибутки компанії. Громадський активіст Георгій Могильний розповідає, що за даними Комісії Нацфінпослуг, станом на кінець 2017 року до ЖК “Паркова Долина” вже залучили грошей приватних інвесторів на квартири близько 700 млн гривень . І додає: маючи таку суму в розпорядженні, вони спокійно можуть давати хабарі, оплачувати будь-який “дах” і взагалі не турбуватися.

 

Цього не приховують і у відділі продажу. “В “Укрбуд” взагалі яка практика і тенденція будівництва? Починаємо з 18 поверхів, 17...  зайшли під декларацію, отримали документи, оп — і вже додалося 3 поверхи. У нас 18-19, потім було 20, потім 21, потім 22, три рази міняли”, - ділиться секретами Олександр.

null

null

Загадкове зникнення містобудівних умов

Досить дивна ситуація склалася і з містобудівними умовами та обмеженнями ЖК “Паркова Долина”. Георгій Могильний стверджує, що текст цього документа містить суперечливі тези. Приміром, спершу вказано, що це території комунально-складські, тобто житло будувати не можна, проте далі зазначено, що в проекті генерального плану, який не прийнятий, передбачено утворення житлових територій.

Ми звернулися до Департаменту містобудування із проханням надати нам ці містобудівні умови для ознайомлення, проте на нас чекав іще один сюрприз. Ці документи в Департаменті просто загубили, а нові досі не видали, про що складено відповідний акт у квітня цьогоріч. Детального плану території, за іронією долі, теж немає. Згідно Генерального плану, тут досі розташовані склади.

 

Літаки над головою

У лютому 2017-го року Державна авіаційна служба здійснила інспекційну перевірку приаеродромної території аеропорту “Київ (Жуляни)” та зафіксувала будівництва по вул. Кайсарова 7/9 без погодження з аеродромом, Державіарухом та Службою безпеки. Експерт з авіаційного права Андрій Гук пояснює, що необхідно отримати кілька висновків перед тим, як будувати і визначити навіть місце та висоту споруди в такій зоні. “Потрібно спочатку отримати висновок експлуатанта аеродрому, потім Украероруху, і вже потім необхідно отримати висновок комісії Державіаслужби. Тільки після цих погоджень можна вважати, що проектна документація відповідної споруди відповідає основним вимогам”, - додає експерт.

Якщо хтось почав будівельні роботи без дотримання цих вимог, то в Державіаслужби є повноваження зупинити будівництво. Проте результати відповідної перевірки були як забудовником, так і ДАБІ проігноровані, тому Державіаслужба звернулася до суду. Юристи погоджуються: Державна авіаційна служба має всі підстави, аби вимагати радикальних рішень. Це може бути досягнуто або певним приписом ДАБІ про те, щоб будинок був приведений у відповідність до певних правил і він отримав необхідні висновки, відповідно до них змінив цю споруду, а якщо це неможливо, то мова може йти і про знесення.

Рішення по цій справі може бути винесено вже 8-го жовтня. Проте забудовники впевнені — нині їх не можуть зупинити жодні державні органи. “Компанія дуже багато направила коштів саме на те, щоб ці комплекси добудовувались. Сьогодні не прокуратура, не “мусора” наші, ніхто не може зупинити будівництво”, - хизуються у відділі продажу “Паркової Долини”.

Тож допоки контролюючі органи закривають очі на нахабність забудовників, Київ остаточно перетворюється на кам’яні джунглі.

Відео: https://espreso.tv/video/260687

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Радослав Сікорський
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
Більше новин