Зірка, Комета та Червоний Хрест. Час медичної фантастики

В’ячеслав Ільченко
28 березня, 2020 субота
09:09

Подовження карантину ставить перед людьми складну дилему: з одного боку нарешті можна відпочити. Почитати книжку, подивитись цікаве кіно, нарешті, зіграти в якусь настільну гру, типу “Мафії”… Однак на тлі завжди маячить привид епідемії і періодично просто-таки тягне почитати щось “медичне” - але позитивне, і щоб героїчні лікарі врятували якщо не світ, то хоча б вилікували хворого, і щоб не дуже було схоже на сьогодення. На щастя, медицина давно зайняла одне із провідних місць в науковій фантастиці…

Шлях в наукову фантастику для медицини, як не дивно, відкрили тепер уже класики пригодницької літератури – причому не англійці, не американці, а взагалі французи. 

Невеличка повість, “Дослід лікаря Окса”, нашвидкуруч написана Жулем Верном в далекому 1872 році стала родоначальником практично всієї “медичної” наукової фантастики. В ній є всі елементи сучасного лікарського трилера – таємниче захворювання, яке ніхто не може зрозуміти, детективне розслідування – де не ловлять злочинця, а шукають джерело хвороби. І, звичайно, геніальний лікар, який створює ліки. Щоправда, французький письменник весело посміявся над читачами, хвацько помінявши місцями хворобу і ліки – епідемію в маленькому місті Кікандон спричинив не вірус і не бактерія, а всього тільки збільшення концентрації кисню в повітрі. 

Але початок було покладено, для фантастів відкрився цілий новий всесвіт. 

Услід за Жулем Верном в жанр медичної фантастики парашутував Луї Буссенар – до теми він підійшов значно серйозніше, створивши першого лікаря-супергероя на ім’я Синтез. Свій час він випередив на цілі століття, адже не лише заввиграшки міг упоратись із будь-якою хворобою, а й опанував анабіоз та регенерацію. Два романи – “Таємниці лікаря Синтеза” (1888) та “Десять тисяч років серед льоду” (1890) поєднували в собі традиційну французьку пригодницьку прозу та спроби зазирнути в майбутнє медицини (буквально – лікар Синтез заморожує себе і потрапляє в 117-те століття). 

Але із традиційним “лікарем-генієм” Буссенару нудно – він створює цикл “Подвиги санітарки”, героїнею якого робить молоду військову лікарку Фрікетту – яка рятує людей на фронті і періодично втрапляє в фантастичні пригоди – то в Кореї та Японії, то на охопленій повстанням Кубі. І хоч фантастичного в романах “Із Червоним Хрестом” (1896) та “Палаючий острів” (1897) мало, саме такий образ лікаря-подвижника, який не боїться лізти під кулі задля порятунку людей, а не лікаря-експериментатора із таємничої лабораторії, стане потім для наукової фантастики основним.

Англо-американська фантастика медицину розглядала зовсім в іншому ключі. Лікар в них виглядав швидше інфернальною фігурою – достатньо згадати класичні твори Р. Л. Стівенсона “Дивний випадок доктора Джекілла та містера Хайда” (1886). А також Герберта Уеллса “Острів доктора Моро” (1896) та “Людину-невидимку” (1897)  - який втручається в життя людини і ламає його. Жаху піддав і культовий нині Говард Філліпс Лавкрафт, чий “Герберт Уест - реаніматор” (1922)вважається одним із перших творів в жанрах “хоррор” та “зомбо-апокаліпсис” - адже лікар в ньому, в гонитві за таємницею життя, породжує зомбі. Ці твори виявились настільки вдалими, що на довгі десятиліття медицина стала невід'ємною частиною літератури жахів.

Все змінилось аж після Другої світової, коли уже нове покоління письменників-фантастів в пошуках нових тем для своїх книг знову звернуло увагу на медицину і на образи лікарів. “Енциклопедія фантастики” Дж. Клюта та П. Ніколлса вважає, що піонером нової медичної фантастики був Сиріл Корнблат, відомий більше за своїм найкращим романом “Операція Венера”.

В своєму оповіданні “Маленька чорна валізка” (1950) він не просто зачіпає медичну тематику, а й ставить моральну дилему – що для лікаря важливіше, рятувати життя, чи зашибати гроші? До жалюгідного п'янички та шахрая до рук потрапляють медичні інструменти із далекого майбутнього. Дива, які вони творять, глибоко змінюють його – колишній шарлатан стає справжнім подвижником. Але це також стає причиною його трагічної загибелі… 

Як і маленька повість Жуля Верна у свій час, це невеличке оповідання стало подією в науковій фантастиці, відкриттям нових горизонтів. 

Невдовзі великий фантаст і візіонер Філіп К. Дік обіграв корнблатівський сюжет, додавши в нього нотку іронії та парадоксу. В його “Лікарі Майбутнє” (1953) не чарівний інструмент потрапляє з майбутнього в минуле, а навпаки, лікар-подвижник Джім Парсонс із минулого потрапляє в “світле майбутнє” - де про медицину і зовсім забули. Там дешевше і простіше вбити хвору людину, ніж лікувати. Вірний своїм поглядам, Філіп Дік робить Парсонса революціонером, який із своєю валізкою і непохитними принципами повертає людям давно втрачене милосердя та відчуття справедливості.

Вклад Філіпа Діка до “медичної” фантастики цим не обмежився. “Клани Альфанського Місяця” (1964) моделюють унікальне суспільство – під час зоряної війни цілий дурдом опинився на нічийній території. Залишені напризволяще хворі створили свою державу, із парламентом і політичними фракціями параноїків, шизофреників та аутистів. Химерне плетиво подій ставить філософське питання: а хто тут взагалі ненормальний? Земляни, які самі заплутались в своїх прихованих планах та інтересах, чи хворі, для яких політичні парадокси – простенькі задачки, на один психоделічний трип.

Однак справжній прорив наступив із приходом в фантастику двох класиків – Джеймса Уайта та Мюррея Лейнстера. Вони вважаються титанами науково-фантастичної медицини, на яких рівняються всі інші. Вони абсолютно різні – і в той же час схожі. 

Світ Джеймса Уайта масштабний і комплексний – в ньому відпрацьовано все: від медичної класифікації десятків і сотень розумних видів до проблем, які він ставить перед зоряними медиками. Щоб описати Космічний Госпіталь, створений його фантазією, знадобилось цілих 12 романів, і то цього явно замало. Більше двох десятків персонажів – і далеко не всі з них люди. Наприклад, Прілікла – крилатий павук, такий легенький і крихкий, що дмухни – розсиплеться. Але кому як не йому, впоратись із ордою дітей десятка різних видів. А тралтан Гурронсевас – ходячий танк на шести ногах, який був шеф-кухарем, а став – лікарем. Химерний чужастик Ліорен – священик всіх релігій, який лікує словом. А майор О'Мара – психолог, який з одного боку нагадує інквізитора, а з іншого – чарівника, здатного вправити будь-які мозки. 

Яскравим персонажам – яскраві проблеми. У “Великій Операції” (1971) пацієнт розміром із цілий континент. В “Лікарі-вбивці” (1992) ліки одночасно лікують і вбивають – причому одразу цілу цивілізацію. А в бурлескному “Галактичному Шеф-Кухарі” (1996) і зовсім шлях до одужання лежить через шлунок. Лікарі Космічного Госпіталя зупиняють війни, встановлюють контакт із іншими галактиками і навіть лікують зірки. 

Поряд із таким галактичним масштабом Мюррей Лейнстер здається надто непоказним із своїми оповіданнями про Медичну Службу. Героїв всього два – зоряний санітарний інспектор Калхаун і його кішкоподібний напарник Мургатройд, чий організм здатен виробити антитіла проти будь-якої хвороби. Але це лише на перший погляд. Маленький кораблик “Ескулап” - один із стовпів галактичної цивілізації. Кому, як не Калхауну, зупинити тирана, який потай вирішив погратись в бактеріологічну війну – “Зброя-мутант” (1964). Йому ж доведеться вирішити загадку “блакитної  чуми”, через яку не можуть зустрітись космічні Ромео і Джульєтта – “Заборонений світ” (1964). А що робити із цілою планетою, яка борсається в лещатах вічного карантину, бо ніхто не розуміє, чому хворіють люди – теж вирішувати йому.

Медицина у обох цих письменників – не лише ліки, вакцини та госпіталі. Це перш за все моральний вибір, встановлення справедливості і порятунок життів – навіть якщо це означатиме смертельний ризик або крок в невідомість. 

Але найбільш актуальною для нас, напевне, буде дилогія “Давній Перн”, яка входить до фентезійного суперциклу Енн Маккефрі “Драконовершники Перна”. Два романи – “Моріта – володарка драконів” (1983) та “Історія Нерілки” (1993) губляться на тлі епічних пригод як основної частини серії, так і іншої “медичної” фантастики. Але тим вони й цінні – своєю камерністю, домашністю і людяністю. Сюжет цих романів побудований навколо Великої Чуми, яка раптово охопила Перн. На той час планета уже почала потроху впадати в сонне середньовіччя, втрачаючи технології та знання. Неквапливо і сочно Енн Маккефрі накидає об'ємну картину тих подій, очима героїв різних прошарків населення. Хтось до останнього не вірить в хворобу, хтось у всі дзвони дзвонить, а хтось і жертвує собою для того, аби забезпечити людей ліками – гублячись у вирі стрибків в просторі та часі… 

Безумовно, полиця “медичної наукової фантастики” значно і значно більша. В цій статті немає Джона Уїндема, Гаррі Гаррісона, Джона Холдемана та Френка Герберта. Немає Теодора Старджона, Джона Браннера, Річарда Матесона та Пірса Ентоні. І ще… і ще… і ще ось це варте уваги - а формат статті обмежений.

Тут головне – почати, і кінця-краю не буде. Навіть в розкручених медійних франшизах можна знайти медицину. Не вірите?

Стів Перрі, наприклад, створив прекрасну дилогію “Медстар” (2004), дія в якій відбувається у всесвіті Зоряних Війн. Вона оповідає історію невеличкої команди лікарів під час Війни Клонів, куди потрапляє молода джедайка-цілителька Баррісс Оффі. І це не менш цікаво, ніж сімейна сага Скайуокерів. 

Навіть в похмурому світі вічної війни Warhammer 40k є свої космодесантники-апотекарії і навіть цілий Орден Останньої Свічі, який рятує людей від демонічних хворіб (наприклад, в ”Інфернальному Реквіємі” (2019) Петера Фехерварі).

Адже куди б не рушила історія і куди б не завела фантазія, лікарі завжди будуть стояти на сторожі людства.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.06
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал з дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялась "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
16:10
Ексклюзив
ЗРК Stormer
"В нас є сили й засоби для ураження літаків РФ": у Повітряних силах ЗСУ прокоментували збиття Ту-22М3
16:09
На фото: система ППО
Країни Великої сімки зобов'язалися посилити українську ППО
16:07
РФ атакувала Одещину ракетами: є постраждалий, пошкоджено припортову інфраструктуру
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
15:54
Конгрес США
У США додали нафтові санкції проти Ірану в законопроєкт про допомогу Україні
15:53
G7
Країни G7 перенесли розгляд питання передачі Україні заморожених активів РФ на саміт у червні
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
15:04
Сергій Лавров
Лавров заявив, що РФ не припинить вогонь навіть у разі початку перемовин з Україною
14:52
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Російська компанія "Башнефть" встановлює антидронові сітки на свої НПЗ, щоб захистити їх від атак БПЛА
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
13:36
Тейлор Свіфт
Тейлор Свіфт випустила новий альбом The Tortured Poets Department
13:30
діти, злочини росії
Україна повернула з Росії 17-річну дівчину
Більше новин