Називаючи війну тероризмом, Українська влада позбавляє країну захисту

Олена Тищенко
20 січня, 2015 вiвторок
07:48

Проти наших бійців на Сході наразі ведеться добре спланована військова операція

Протилежна сторона використовує «Гради, «Точки-У» та «Урагани», про що говорять всі: від військових, до Прем’єр-Мiністра. В новинах використовується воєнна риторика: “бої по лінії фронту”, “чергова хвиля мобілізації”. І тут же: спільна прес-конференція Генерального прокурора та Голови СБУ, які повідомляють країну про те, що “Лідеру самопроголошеної "ДНР" Олександру Захарченку оголошено про підозру у вчиненні теракту під Волновахою” і “ведеться слідство у справі про тероризм”.

То що в нас відбувається?  Скільки ще можна дурити одне одному голову? Яка підозра? Яке слідство? Це те ж саме, як у Другій світовій війні проти загарбників СРСР використовувало б КНБ. Що можна розслідувати в Києві по відношенню до бойових дій на Сході? Як СБУ проводить слідчі дії? Виїжджає на місце? А як опитує свідків? По телефону? Або просто складає протоколи?

Хоча, вибачте, вони “оголошують підозри заочно” і заочно ж розслідують справи. За кошти державного бюджету. Замість розслідування хабарництва у військоматах та розкрадання техніки у Міноборони. Замість розслідування злочинів Янкуовича та членів його Уряду, які успішно розморожують свої активи, чиї підприємтсва продовжують працювати в Україні і фінансують бойовиків на Сході. Внаслідок бездіяльності української Генпрокуратури. Або діяльності, але в іншй бік.

Будь який правознавець і просто нормальна людина розуміє, що те, що відбувається, це – абсурд. Механізми кримінального провадження не мають ніякого відношення і не є ефективними у випадку відкритих воєнних дій. Тим більше не можна виграти війну, вперто називаючи її тероризмом, та порушуючі удавані кримінальні справи проти її учасників. Як юриста, коробить навіть мова Кримінального кодексу “від Портнова”: “Підозра”.  Підозра, чи вбиті мирні мешканці, чия загибель задокументована, та за яку несуть відповідальність озброєні бойові загони, що воюють на території України? Раніше проти правопорушників порушувалися справи. А тепер їх “підозрюють”?! У тероризмі. Коли вони “Градами” поливають наші території, військових та мирне населення. Це – не тероризм.

Українська влада наполегливо продовжує уникати офіційного визнання очевидного: в нас йде війна.  Не важливо навіть яка: громадянська, з Росією, але війна. І необхідне термінове введення воєнного стану та звернення до країн – гарантів української недоторканості та безпеки за Будапештським меморандумом та угодою ООН, щодо введення миротворчих сил. До цього – ми змушені будемо кидати наших недоозброєних військових як “гарматне м”ясо” на добре озброєного ворога.  А навіщо? Якщо військова допомога нам гарантована світовими лідерами?

Чому це не робиться? Раніше причина полягала в бажанні провести вибори та переділити владу, що було юридчно неможливе у випадку введення поєнного стану. Це вже відбулося. А тепер? Європа вимагатиме крім військогого контингенту, ввести ще й дипломатичний? Та запровадити зовнішній контроль за економікою та боротьбою з корупцією? Адже миротворчі операції ООН можуть бути саме такими, не обмеженими військовим контингентом та зброєю. Вони як правило комплексні. Чи страшно визнати війну, що потребуватиме розрив дипломатичних відносин чи їх суттєву зміну? Чи боїмося, що нам не будуть надані гроші Європою? Так нам їх і так не дають навіть в тому обсязі, що обіцяли. Саме у зв”язку з невизначеністю політичної ситуації.

І тому ми продовжуємо втрачати. Життя наших хлопців, яких ніхто не вчив воювати; контроль над територіями, бо ми не можемо перекрити вільне пересування по враженим територіям, оскаільки, як в інтерв”ю одному з телеканалів, сказав військовий у пункті пропуску – “Конституція забороняє. В нас же не воєнний стан”.

То в чому проблема?

У правознавців є хороше правило: якщо хочеш зробити щось правильно, визнай очевидне та назви речі своїми іменами. Не приховуй. В нас війна? Так. Отже треба вводити воєнний стан. На вісй території? Ні. На Сході. Таким чином ми можемо застосувати обмежувальні правові механізми виключно щодо цих територій. В нас є Будапештська угода, за якою Велика Британія та США гарантували нашу безпеку? Ми найстаріший член ООН? Треба вимагати воєнну допомогу та введення миротворчих військ. А не стояти за звичкою з простягнутою рукою як на паперті. В нас є правові підстави саме вимагати. Це до того ж допоможе офіційно, на міжнародному рівні зафіксувати: бере участь РФ у воєнних діях, чи бойовики самі озброїлися їх “Градами”. Це також допоможе локалізувати конфлікт і надасть решті України час на економічне перезавантаження. І збереже життя багатьом молодим хлопцям, яких наразі кидають в неоголошену війну.

А в нас – дві людини, які мали б гарантувати дотримання права та законності в країні: Генпрокурор та Голова СБУ – сидять перед телекамерами та на всю країну розповідають про кримінальні справи, порушені проти керівників ДНР, та заочно оголошені підозри.

І неясно хто взагалі керує протидією “сепаратистам”: Генпрокуратура, МВС, РНБО чи Міноборони? Це знову таки плутанина, що викликана невизначеністю правового стану.

Не буде з цього нічого хорошого. Ми втрачаємо час і втрачаємо політичні позиції. В ДНР та ЛНР скоро повірить весь світ. Ніколи війна не вигравалася кримінальними справами. І ніколи правова держава не будувалася на порушеннях норм права. А вібдувається саме це, адже за Конституцією мобілізація поєднана з введенням воєнного стану. Його ж умови визначають права сімей загиблих. А не на швидку руку написані плутані постанови та укази, які остаточно спотворили нашу і без того багатостраждальну правову систему. До того ж: яка мобілізація? Це – сфера Міноборони. Але офіційно війни ж не має. На думку Генпрокурора та Голови СБУ – є лише особи, “підозрювані” у тероризмі. Отже і вирішувати проблему мають саме вони. Навіть не МВС. Бо тероризм за підслідністю відноситься до СБУ та Генпрокуратури.

То ж відсутність правосвідомості, і головне, поваги до закону – продовжує загострення кризи в Україні. Бо без нормальної правовї структури – все поринає у хаос.

І бажано було б пам”ятати, що своєчасне оголошення воєнного стану – це не право якоїсь особи чи купки осіб. Це обов”язок Президента як Гаранта Конституції перед країною. Перед тими, кого він свої розчерком пера направляє на загибель під час неправової мобілізації.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
09:04
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
Більше новин