Спати мало, але жити довго. Як печерні рибки дозволять людям економити час

Сліпі тетри Astyanax mexicanus - рибки з печер Мексики і півдня США - сплять всього по дві години на добу, і при цьому можуть жити до 30 років. Вчені вивчають їх, щоб зрозуміти механізми сну в людей

Про дослідження розповідає Popular Science.

Різні види тварин витрачають на сон різний час. Людина знаходиться приблизно в середині спектра, на одному кінці якого кажани і гігантські броненосці, що сплять по 18-20 годин на день, а на іншому - мешканці печер, що задовольняються двома годинами сну.

Серед останніх - сліпі риби "мексиканські тетри" (Astyanax mexicanus). Саме їх вирішили дослідити біологи, щоб зрозуміти, як живі організми можуть залишатися здоровими, присвячуючи сну всього кілька годин на добу.

Мексиканські тетри - улюблений об'єкт вивчення зоологів і фахівців з теорії еволюції. Цей вид риб існує у вигляді двох різко відмінних формах: представники "поверхневої" популяції населяють річки і виглядають як звичайні риби.

Читайте також: Біологи відкрили ген регенерації. Чи почнуть людям відрощувати кінцівки

Однак існують численні популяції виду, які незалежно перейшли до життя в печерах, без доступу до сонячного світла. Їх очі сильно зменшилися або, в деяких випадках, зникли повністю. Це ж стосується і пігментації. Однак натомість сліпі тетри навчилися спати по дві години без шкоди для організму, і жити при цьому до 30 років.

Дослідники цих риб зосередилися на вивченні нейропептіду, відомого як гіпокретін, або орексин. Цей білок міститься в гіпоталамусі і, як передбачається, бере участь в регуляції сну.

Наприклад, у собак, які страждають від нарколепсії - спонтанного засинання - в гені, що кодує орексин, виявлена ​​мутація. Вчені порівняли кількість гіпокретіну в печерних і поверхневих популяціях мексиканських тетр. Виявилося, що риби, що живуть в темряві, виробляють набагато більше цього білка, а на мембранах їх клітин набагато більше рецепторів до нього.

Дослідники провели експеримент, в ході якого "вимкнули" роботу орексину за допомогою хімічних препаратів. Це майже не вплинуло на тетр з поверхневих популяцій, але їх сліпих родичів ввело в стан дрімоти.

Що це означає для людини? Робота доводить, що є принаймні один спосіб кардинально скоротити час сну без наслідків для здоров'я. У людей нестача сну негативно впливає на організм і може призвести до розвитку серйозних хвороб, таких як діабет, рак і серцево-судинні захворювання.

Вивчивши фізіологію печерних риб, вчені зможуть розробити препарати, які дозволять людям спати менше без шкоди для здоров'я.

Тварини з незвичайними властивостями часто стають об'єктами досліджень для вчених, які мають намір поліпшити життя людини. Так, зоологи мають намір зрозуміти, як голим землекопам вдається не старіти, і застосувати отримані знання, щоб збільшити термін життя людей.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку