Парубій домовляється з Грузією про підтримку надання Україні автокефалії

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, перебуваючи у Грузії з нагоди святкування 100-річчя Першої Республіки Грузія, зазначив, що відновлення автокефалії йде нога в ногу з відновленням державності

Він повідомив, що планує обговорити питання щодо підтримки автокефалії України і з президентом Грузії, і з головою Парламенту, і з грузинським патріархом Іллею ІІ, тому що "підтримка Грузинською православною церквою української автокефалії є дуже важливою", інформує прес-служба ВР.

За його словами, патріарх Ілля ІІ дуже часто бачиться з  українськими єпархами, він розуміє і знає важливість відновлення української православної автокефальної церкви.

Читайте також: У пошуках втраченої єдності. Навіщо потрібна українська помісна церква 

"Відновлення автокефалії, століття якої Грузія відзначала минулого року, фактично нога в ногу йшло з відновленням державності. Незалежна церква і незалежна держава будувались разом - і Грузія знає вагу і ціну важливості своєї незалежної церкви", - зазначив він.

У цьому контексті голова українського парламенту висловив сподівання на підтримку Грузинської православної церкви.

Читайте такожЯк Києво-Печерська лавра виховувала бойовиків для Гіркіна

"Ми дуже розраховуємо на підтримку і патріарха, і Грузинської православної церкви прагнення України і усіх українців до створення української православної автокефальної церкви. Сподіваюся, що на рівні президента і спікера (Грузії – прим.) ця ідея підтримана повністю, і я дуже сподіваюсь, що і патріарх цю ідею підтримає", - зазначив голова Верховної Ради України, підтвердивши розуміння ними важливості, значення та прагнення України до побудови своєї церкви.

За його словами, ці питання вони проговорюватимуть як світська влада:

"Ми ні в якій мірі не прагнемо втручатися в релігійну сферу. Ми можемо тільки відображати інтерес і бажання українців і грузин".

Парубій зазначив, що ця ідея знаходить розуміння і підтримку серед депутатів і керівництва парламенту Грузії, і висловив сподівання, що коли буде прийнято рішення про томос, то Україна отримає підтримку, у тому числі, і Грузинської автокефальної православної Церкви.