Людство дурнішає? Рівень IQ у населення Землі поступово падає, - дослідження

Майже все 20 сторіччя рівень IQ у людей повільно зростав, піднімаючись кожні десять років у середньому на 3 бали. А тепер показники пішли на спад

Дослідження опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Такий підйом рівня IQ  отримав офіційну назву – "ефект Флінна". Наразі ж аналітики з Центру економічних досліджень імені Рагнара Фріша в Норвегії провели аналіз бази призовників з 1970 по 2009 роки,  результат якого виявився неочікуваним - нові дані показали, що запаморочливий бум зростання давно минув.

Виявляється, ефект Флінна досяг свого піку в людей, що народилися в середині 1970-х років, і відтоді значно скоротився.

"На сьогодні це один із найбільш переконливих доказів деградації ефекту Флінна. Якщо припустити, що модель повністю достовірна, то результати вражають і досить сильно турбують ", - каже психолог Стюарт Річі з Університету Единбурга, який не брав участі в дослідженні.

Дослідники зібрали дані з тестів IQ у норвежців 18-19 років, які проходили ці тести при вступі на обов'язкову військову службу. У період з 1979 по 2009 роки до військової служби було призвано близько 730 000 осіб, і стільки ж було отримано тестів IQ. В результаті вчені з'ясували, що за цей період середній результат тестів знижувався на 7 балів кожне покоління.

Середній показник IQ за роком народження (A) і розподіл балів IQ (B)

Це не перше дослідження, що показує настільки неприємні результати, але одне з наймасовіших. Ще в середині 2000-х сам Флінн виявив таку ж тенденцію серед британських підлітків.

Але в новому дослідженні вчені зафіксували зниження IQ всередині реальних сімей, а отже, цей ефект відбувається не через демографічні чинники, на зразок генетичної небезпечної акумуляції несприятливих генів у різних шарах суспільства.

Також однією з можливих причин таких результатів є зміна способу життя, можливо, методів навчання і виховання дітей, а також того, як вони проводять вільний час.

Внутрішньосімейні оцінки ефекту Флінна

Є і інші версії. Основна говорить, що тести IQ недостатньо точні для підрахунку інтелекту сучасних людей, адже вони зосереджені на формах мислення, яким не приділяється такої великої уваги в сучасній освіті і способі життя сучасних молодих людей.

Наприклад, відповідно до теорії психолога Реймонда Кеттелла, інтелект можна розділити на рухомий і кристалізований. Рухомий інтелект відповідає за логічне мислення, знаходження нових патернів і рішення нових завдань.

Кристалізований інтелект являє суму знань і навичок, набутих людиною, а також здатність утримувати їх  довготривало в пам'яті, коли не потрібен рухомий  інтелект.

Звідси розвинулася думка, що IQ вимірює рівень кристалізованого інтелекту, тоді як в сучасних людей сильніше розвинений рухомий.

Згідно з тією ж теорії Кеттелла, хоча по суті ці два види інтелекту - абсолютно різні процеси, рівень кристалізованого інтелекту залежить від рівня рухомого, тому що люди з високим рухомим інтелектом, навчаючись швидше, відповідно швидше накопичують і кристалізований інтелект, що підтверджують IQ-тести.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку