Вчені розробили найменший комп'ютер у світі шириною 0,3 мм

Вчені з університету Мічігану повідомили, що їм вдалося створити найменший комп'ютер у світі

Про це повідмляє Сnet.

Попередній рекорд належав пристрою від IBM шириною в 1 мм. До офіційного релізу  розробники додали фото, де комп'ютер знятий поруч з зернятком рису, яке у порівнянні здається величезним.

Тим часом вчені кажуть, що дана розробка може і не бути комп'ютером в класичному сенсі слова. Хоча система є програмованою і володіє компонентами введення-виведення, програми і дані, що знаходяться в її пам'яті при зникненні живлення не зберігаються.

Робота підтримується фотоелектричним перетворювачем, а за передачу інформації відповідає бездротової приймач. Електрику для харчування забезпечує базова станція, яка також служить для обміну даними.

Розробники відзначили, що система дуже гнучка і може бути використана для десятка різних цілей. Сама ж команда при створенні орієнтувалася на те, що пристрій, в першу чергу, буде використовуватися для діагностики раку.

Наприклад, деякі дослідження показують, що тканини з пухлинами - набагато гарячіші, ніж нормальні тканини. Такий міні комп'ютер міг би передавати цю інформацію з організму лікарям.

"Оскільки датчик температури малий і біосумісний, він може приживатися в тканини. Ми використовуємо цей датчик температури, щоб дослідити зміни температури в пухлині в порівнянні з нормальною тканиною. По зміні температури ми зможемо зрозуміти працює терапія чи ні".

Проте вчені відзначили, що готові і до інших пропозицій, так як після офіційного релізу отримали ще кілька запитів на використання в областях, про які вони навіть не думали.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку