Чи залежить образ ідеальної жінки від самооцінки чоловіка, - дослідження

Психологи виявили особливості уявлень про ідеальну жінку у чоловіків з різною самооцінкою

Про це пише Naked Science.

Вибірку склали три вікові групи чоловіків: 18-24 роки, 26-32 роки, 33-40 років. Самооцінка вимірювалася методикою вивчення самооцінки Т. Дембо-С. Рубінштейна в модифікації П. В. Яньшина, в результаті респонденти були розділені на чотири групи за рівнем самооцінки: завищена, висока, середня і низька.

Уявлення про ідеальну жінку вимірювалися семантичним диференціалом. Дані оброблялися методами факторного та кластерного аналізу.

В результаті дослідження з'ясувалося, що в цілому представники сильної статі бачать в якості ідеалу жінку, відповідну традиційному жіночому образу: турботливу, яка розуміє, чесну, віддану і струнку.

Але у чоловіків з різною самооцінкою є деякі відмінності в уявленнях про ідеал.

У тих, чию самооцінку можна назвати низькою, в образі ідеальної жінки переважають традиційні "жіночі" характеристики (не вульгарна, охайна, господарська, розуміюча), у чоловіків із завищеною самооцінкою - більш "емансиповані" і сучасні характеристики (цілеспрямована, самостійна, з характером).

Цікаво, що в обох груп респондентів образ ідеальної жінки має значимий зв'язок з образами "моєї дівчини" і "ідеальної дружини" - ймовірно, учасники дослідження наділяють ідеал тими якостями, якими володіє їх обраниця.

Раніше вчені з'ясували, що ми схильні вважати свого романтичного партнера розумнішим, ніж він є насправді.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує