КВУ: кандидати у президенти витратили на кампанію понад 1,2 млрд грн

44 кандидати на пост Президента України офіційно витратили 1 млрд 273 млн грн

Про це повідомила прес-служба ВГО "Комітет виборців України". 

"44 кандидата на пост Президента України офіційно витратили 1 млрд 273 млн грн. Дані відповідно до проміжних фінансовими звітами кандидатів про використання коштів виборчого фонду, опублікованих на сайті ЦВК 25 березня", - йдеться в повідомленні.

Відповідна інформація в проміжних звітах охоплює період з моменту відкриття виборчих фондів до 18 березня 2019 року. Остаточні фінансові звіти кандидати нададуть після виборів.

У КВУ зазначили, що більшість коштів кандидати витратили на використання ЗМІ. На це було направлено 853 млн грн.

"У процентному відношенні найбільше коштів на рекламу в ЗМІ витратили: Юрій Кармазін (100% усіх коштів витрачено на рекламу), Валентин Наливайченко (89%), Дмитро Добродомов (88%), Олександр Вілкул (87%), Юрій Бойко (85 %) і Сергій Тарута (83%) ", - інформують в КВУ.

Читайте також: Кандидати в президенти України: хто є хто

В абсолютному відношенні найбільше на рекламу витратили (у гривнях):

У Комітеті виборців повідомляють, що сім кандидатів на пост Президента поки офіційно не здійснювали ніяких витрат під час кампанії. Це Олександр Ващенко, Микола Габер, Дмитро Гнап (зняв кандидатуру), Олександр Данилюк, Роман Насиров, Руслан Рігованов і Олександр Соловйов.

Голова КВУ Олексій Кошель зазначив, що неофіційні витрати кандидатів насправді ще більше.

"Закон не встановлює обмежень щодо розміру виборчих фондів кандидатів, тому політики можуть витрачати будь-які суми. В результаті в цілому кандидати тільки офіційно витратили 1,2 млрд грн. Однак неофіційні витрати ще більше. Зокрема, традиційно в звітах не відображені витрати кандидатів на зарплати для агітаторів, членів комісій та спостерігачів. Що стосується значних витрат на рекламу, то це свідчить про низьку якість кампанії ", - сказав Кошель.

Він сказав, що на рекламу була витрачена кожна друга гривня із виборчих фондів кандидатів, що є надмірним сумою. За його словами, законодавство деяких держав Європи (наприклад, Польщі) забороняє кандидатам витрачати на рекламу більше певного відсотка коштів або взагалі забороняє платну політичну рекламу.