10 фактів з життя Олександра Вілкула

Дмитро Добрий
1 лютого, 2019 п'ятниця
10:29

Один з уламків колишньої Партії регіонів подає 44-річного нардепа Олександра Вілкула вправним менеджером з добропорядної родини, далеким від жорсткого проросійського курсу економістом-патріотом, кандидатом у майстри спорту з шахів й, одним словом, молодими та перспективним кандидатом в президенти

Але давайте згадаємо дещо, чого немає у підчищеній статті з Вікіпедії та в "канонічній" автобіографії на його власному сайті.

1. Креатура групи Ахметова-Новинського

20 січня політпартія "Опозиційнй блок - Партія миру і розвитку", що є об’єднанням колишніх "регіоналів" з групи Ріната Ахметова та проекту "Партія миру" в минулому російського, а нині українського мільярдера, основного представника церкви Московського патріархату в органах влади Вадима Новинського, висунула Вілкула кандидатом в президенти. Жодної несподіванки не було, оскільки підтримати саме цю кандидатуру на противагу Юрію Бойку від альянсу екс-"регіоналів" з групи Дмитра Фірташа та середовища Віктора Медведчука "опоблоківці" постановили ще на закритому з’їзді, проведеному 15 грудня.

Читайте також: 10 фактів з життя Юрія Бойка

Сили за кандидатом, як видно, стоять серйозні. Й він для них теж не чужий.

У структурах нинішнього "Метінвесту", що є спільною власністю СКМ та "Смарт-холдингу", гірничий інженер Олександр Юрійович Вілкул працює зі студентських років.

2. "Батьків син"

null

Фото: Днепр Час (dpchas.com.ua)

Навряд чи Вілкул досягнув би того, чого він досягнув, без такого тата, як у нього. Перш ніж Вілкул-син "вибився в люди" й вийшов на перших осіб держави в політиці та бізнесі, поряд з ним завжди була велика і впливова тінь Вілкула-батька.

Наприклад, під час навчання сина у Криворізькому технічному університеті (1991-1996) тато працює там доцентом, очолює кафедру. А отримання батьком вченого звання професора співпало з успішним навчанням дитини в аспірантурі.

Читайте також10 фактів із життя Володимира Зеленського

За десять років після закінчення вишу, коли гендиректор одночасно двох криворізьких гірничо-збагачувальних комбінатів (ГЗК) - Північного та Центрального - зібрався до Верховної Ради (2006), якби не татусь Юрій Вілкул - голова Дніпропетровської облради, котрий, до того ж, як колишній ректор міг розраховувати на студентів та викладачів alma mater під час виборів, невідомо як би ще склалася доля його талановитого сина, 59-го номера у парламентському списку Партії регіонів.

3. Господар Кривого Рогу

null

Згідно з даними журналістських розслідувань, бізнес-імперія батька та сина Вілкулів складається з більшості найпривабливіших активів у Кривому Розі. При цьому Олександр Юрійович є "обличчям" сім’ї й представляє її інтереси у Києві та Дніпрі, а Юрій Григорович майже увесь час лишається вдома, де останні вісім з лишнім років керує комунальним господарством в кріслі міського голови.  

За останніми повідомленнями ЗМІ, у той чи інший спосіб клан Вілкулів нібито контролює підприємства будівельного, торгівельного, харчового і ювелірного профілю, а також ринок землі. І не тільки у Кривому Розі, а й у Кам’янському, Дніпрі, Запоріжжі.

Potiteka.net зараховує до них ПАТ "Електромашпромсервіс", ПП "Спецконтакт", ПП "Проместетіка", ПП "Промресурс КР", а також будівельну компанію "КРОСТ" й мережу міні-маркетів "Сімейка".

Окрім того, видання зазначає, що 80% криворізької землі теж володіють Вілкули.

Проте, то ще не все. Кілька років тому "Деловая столица" у прив’язці до родини екс-віце-прем’єра писала про мережу ювелірних крамниць на базі фабрики ювелірних виробів "Рубін".

Хто виступав у ролі інвесторів згаданих бізнесів, якщо згідно з чинним законодавством батько й син не можуть займатися підприємництвом? Мабуть, відповіді варто шукати у слідчих органів (див. нижче).

4. "Регіонал" №1 на Дніпропетровщині

Після того як на тріумфальних для Віктора Януковича президентських виборах сімейний клан Вілкулів забезпечив лідеру "регіоналів" необхідну кількість голосів у своєму 600-тисячному місті, "Папа" щедро подякував криворізьким "підрядникам". Вілкул-молодший повертається з Києва, де він вже чотири роки працює народним депутатом, та отримує місце №1 в обласному центрі. Вілкул-старший стає мером Кривого Рогу.

Читайте також: 10 фактів із життя Інни Богословської

2010 - 2012 рр. - Олександр Вілкул очолює Дніпропетровську ОДА, після чого його запрошують на посаду віце-прем’єра з питань інфраструктури, регіонального розвитку будівництва та ЖКГ. Політик приймає пропозицію, проте й надалі відповідає у "регіоналів" за рідну область.

5. Приятель "Хірурга"

null

Влітку 2012 року. Росія активно готується до війни (litsa.com.ua)

Раніше Вілкул підтримував дружні стосунки з одіозним путінським байк-клубом "Нічні вовки". Запрошував їх до Дніпра й охоче позував на світлинах поряд з головним "вовком", вихідцем з Кропивницького - Олександром Залдостановим ("Хірургом").

Слід нагадати, що саме "Хірург" координував PR-супровід окупації Севастополя. А ще його хлопці були одними з перших, хто пішов вбивати українців на Донбасі.

У липні 2014-го він записав пафосне відеозвернення з наступними словами:

"Сьогодні окремий батальйон "Нічних вовків" вступає до "Слов'янського полку" (до Гіркіна – Авт.). За Сталінград! За Донбас! За нашу Батьківщину!".

6. Товариш Царьова

null

Джерело: Днепр вечерний (dv-gazeta.info)

На одній з таких світлин поряд з ними можна побачити й відвертого сепаратиста, майбутнього "спікера парламенту "Новоросії" Олега Царьова. З початком російського збройного вторгнення Вілкул з міркувань власної безпеки воліє не згадувати про цю людину, однак їх поєднували різноманітні спільні інтереси. Обоє з Дніпропетровщини, обоє займалися успішним бізнесом, обоє були разом з Януковичем.

Товаришували вони довго. Ледь не синхронно отримували призначення.

Скажімо, у 2005 році Вілкул очолює міську парторганізацію ПР у Кривому Розі, своєю чергою Царьов - обласну у Дніпрі.

Разом "прокручували" різні комбінації. Останнього літа безмежного панування "регіоналів" (2013 р.) Олег навіть намагався лобіювати Олександра в статусі наступного голови Кабміну.

Читайте також: 20 фактів із життя Петра Порошенка

Це зараз прізвище Царьова сприймається більше ніж неоднозначно, а були часи, коли він користувався надзвичайною довірою Адміністрації президента й російського посольства в Україні, а також прем’єра Миколи Азарова (був його радником) завдяки чому можна було "вирішувати" чимало важливих питань. Саме Царьов в рамках "Антимайдану" у грудні 2013-го зі сцени на Європейській площі у Києві надихав бюджетників розповідями про те, як "Київ захопили фашисти", а також аргументами проти євроінтеграції.

7. Виводив "тітушок"

Місто Дніпро, 26.01.2014

Проти Євромайдану Вілкул виступав не лише "словом", але, як стверджують його критики, й "ділом".

26 січня 2014 року спеціально звезені на площу перед Дніпропетровською ОДА приблизно 800 найманців завдали тілесних ушкоджень учасникам Революції Гідності. Усі ці п’ять років обласна прокуратура, на думку учасників тих подій, саботує розслідування, а самого Вілкула досі не допитали.

Слідством так і не визначено хто саме фінансував та організовував напад на мирних мітингарів, а також чому перед побоїщем "тітушки" знаходилися у приміщеннях Дніпропетровської обласної ради та ДніпроОДА і хто й чому роздавав їм зброю травматичної дії.

Неофіційно "крайнім" зробили тодішнього шефа обласного СБУ Володимира Воропая, котрий згодом втік до окупованого Криму. Одначе, посадовець подібного рівня таких рішень самостійно приймати не став би.

Інструктаж, кийки та щити "тітушкам" роздають в будівлі ОДА

Приблизно така ж історія повторилася на 9 травня 2017 року, коли у Дніпрі спеціально скликані "спортсмени" напали на ветеранів АТО.

Генпрокурор Юрій Луценко тоді прямо заявляв, що до безчинств причетний безпосередньо Вілкул:

" …Ми точно знаємо, хто організовував і інструктував цих "тітушок". І, пане керівник "Опозиційного блоку", в мене погані новини: вони всі інструктувалися, організовувалися і фінансувалися у вашому штабі в Дніпропетровській області особисто Вілкулом".

8. Програв вибори мера Дніпра

Попри скандал з "тітушками" й зв’язок із Царьовим восени 2015 року пішов на вибори міського голови Дніпра.

У першому турі здобув перемогу, набравши 37,94% голосів виборців, однак у другому турі поступився давньому політичному опоненту, виразно проєвропейському та проукраїнському Борису Філатову і отримав лише 44,92% голосів виборців.

Читайте також: 10 фактів із життя Олександра Данилюка

За спостереженнями місцевих журналістів, Філатов вів кампанію значно рішучіше, оскільки в такий спосіб збирався "нагадати" Вілкулу, як під час Євромайдану саме через нього він мусив виїхати з країни.

9. ГПУ вимагала зняти депутатську недоторканність

Минулої осені Генеральна прокуратура України безуспішна намагалася зняти з Вілкула депутатську недоторканість, у зв’язку зі звинуваченнями у махінаціях з землею. Але марно. "За" проголосували 137 депутатів, "проти" - 36, утрималися - 2 та не голосували 70 народних обранців.

Як наголошував Луценко з трибуни Верховної Ради, Вілкул підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків) Кримінального кодексу. Мова про розкрадання бюджету шляхом уникнення оподаткування певних операцій за допомогою посадових осіб Дніпропетровської ОДА та РДА у 2010-12 роках.

Читайте також: 10 фактів із життя Віталія Купрія

Підозрюється, що Вілкул, коли очолював Дніпропетровську ОДА, буцімто забезпечив передачу у травні 2011 року ПАТ "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" понад 30 га земельних ділянок. Ця земля була колективною власністю колгоспу-комбінату "Катеринівський" у Нікопольському районі.

За версією Генпрокуратури, це завдало збитків на понад 12 млн грн.

Ще один епізод порушеного проти Вілкула кримінального провадження стосується 2012 року, коли він видав розпорядження щодо зміни цільового призначення 45 га, якою володіла ТОВ "Арт Ленд". Він особисто наказав голові Дніпропетровської РДА узгодити це прохання.

Компанія повинна була компенсувати за зміну цільового призначення 8,172 млн гривень, але заплатила всього 3 млн грн. Таким чином збитки від цього злочину становили 5 млн грн, або близько $800 тисяч на той час і по тому курсу, додав генеральний прокурор.

10. Погоджується на миротворців з СНД, не згоден з "водною" блокадою Криму

За перші сто днів президентства обіцяє запровадити на Донбасі миротворчу місію з "традиційно дружніх Україні країн (Білорусь, Азербайджан, Казахстан)", після чого там має з’явитися "тимчасова адміністрація під егідою ООН" і за "6-8 місяців" встановиться мир.

Каже, що в односторонньому порядку відновить водопостачання до окупованого Кримського півострову.

"За місяць дам і воду, і відновлю економічні відносини з Кримом", - оголосив він під час ефіру на ICTV.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
10:44
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
пожежа, Росія, РФ, Дагестан
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
Більше новин