10 фактів із життя Дмитра Добродомова

Дмитро Добрий
2 лютого, 2019 субота
13:01
Зміст

Кожен, хто бажає очолити державу, мусить мати якісь надзвичайні досягнення. Тобто конкретні великі справи, серйозні цифри, вражаючі показники діяльності чи ще щось таке видатне, що має переконати виборців віддати за нього свої голоси та довірити управління країною

Подивимося, які ж здобутки складають політичне реноме 42-річного керівника партії "Громадський рух "Народний контроль" (НК) Дмитра Євгеновича Добродомова. Львів’янина, журналіста та народного депутата.

1. Починав з Садовим

У 1998-2008 роках працював у близькій до нинішнього лідера "Самопомочі" газеті "Експрес", де пройшов шлях від рядового дописувача з незакінченою вищої технічною освітою до заступника головреда. Називає ті роки "прекрасними".

На цих президентських виборах, нагадаємо, міський голова Львова також висунув свою кандидатуру.

Читайте також: 10 фактів з про Андрія Садового

З часом започатковує власне друковане видання "Інформатор", а 2010-го переходить на лояльне до нього місцеве ТБ.

2. Очолював медіа-холдинг екс-"регіонала" Димінського, де й народився "Нарконтроль"

За оцінками економістів, серед доларових мільйонерів Західної України одні з найбільших статків завжди мав президент ФК "Карпати" Петро Димінський. У його, як би це сказали сьогодні, хабі й зробив гарну кар’єру Добродомов за рахунок власної презентабельної зовнішності та вміння красиво висловлюватися.

Петро Петрович не завжди був таким нібито нейтральним з політичної точки зору, як упродовж кількох останніх років. Свого часу вирішальним для нього особисто та для його бізнесу було зближення із Партією регіонів, в фракції якої він перебував у Верховній Раді.

Читайте також: 10 фактів з життя Олександра Вілкула

Зараз Добродомов позиціонує себе самостійним політиком й намагається усіляко дистанціюватися від колишнього патрона, іменуючи його не інакше як "олігархом". НК вдалося успішно відсудити у ЗІКа "народноконтролівський" логотип із точно таким зображенням і з точно такою ж назвою, яка була і в однієї з двох передач авторства Дмитра Євгеновича, що протягом чотирьох років виходили на цьому каналі ("Народний контроль", "Хто тут живе?").

"Народним контролем" спершу називалася не партія, а щотижнева телепрограма антикорупційних журналістських розслідувань на ЗІКу, яка стала виходити в ефір з весни 2013-го. Вів її генеральний продюсер каналу пан Добродомов.

І в тому, щоб "розкручувати" його подібним чином, аби згодом отримати політичні дивіденди, на думку політологів, Димінський мав не менше зацікавлення, ніж його топ-менеджер. Просто настав момент, коли один з партнерів "увів" НК й "прив’язав" його виключного до свого іміджу молодої й привабливої людини.

3. Як стверджують майданівці, начебто протидіяв штабу Революції Гідності

Як і чимало з наближених до тодішньої президентської вертикалі Добродомов на початках Євромайдану за вказівкою "згори" долучився до дискредитації революціонерів. Про це йшлося у зверненні львівської інтелігенції до голови Верховної Ради Андрія Парубія з вимогою відкликати з парламенту учорашнього медіа-менеджера "регіоналів", прийнятому після гучного скандалу за участю росіянкою Столярової (див. нижче).

Ось відповідний фрагмент:

"Усім давно була відома промосковська позиція Добродомова, котрий завше був по інший бік барикад, а під час Євромайдану активно протидіяв визвольному руху, намагався у силовий спосіб розігнати обласну координаційну раду національного спротиву у Львові (штаб Майдану). Вона об'єднувала усі національно-патріотичні партії і організації, революційне студентство. Коли цей задум не вдався, Добродомов пішов на провокацію: почав створювати паралельну координаційну раду (Комітет Майдану Львівщини - Авт.), аби паралізувати роботу діючої ради" (ЦензорНЕТ).

Документ підписали представники понад 20 громадських організацій Львівщини - від осередку ОУН до обласної Спілки офіцерів.

"Все це - ніщо інше, як просто маніпуляція", - коментував текст відкритого листа Добродомов.

Водночас, за деякими свідченнями, політик не так виконував чиїсь доручення, як намагався "підім’яти" львівський штаб революції під себе. Що, втім, не заважало йому поєднувати досягнення обох цілей.

4. Співпрацював з російським політтехнологом Столяровою

2016 року українські хакери отримали доступ до електронної пошти  Марії Столярової - PR’ниці "ДНР"-"ЛНР" з Російської Федерації, котра пізніше відповідала за виробництво новинних телесюжетів на каналі "Інтер". Як з’ясувалося, одним з клієнтів був, власне, Добродомов, точніше його прес-служба.

Продукція ця (Столярова називала її "напівфабрикатом") на "Інтері", щоправда, не розміщувалася, а передавалася замовнику. Однак, такі ділові відносини між обома сторонами начебто справді мали місце, переконував тоді журналіст Андрій Дзиндзя.

На підтвердження наводилося листування зі скриньки Столярової, а також перехоплений таким чином один відеоматеріал.

Пізніше СБУ вислала Столярову з Україну. Безпосереднім приводом стала допущена нею публічна наруга над пам’яттю Героїв Небесної Сотні.

Бажаючі можуть отримати вільний доступ до дампу матеріалів Столярової за цим посиланням.

У листопаді 2018 року в інтерв’ю "Бульвару Гордона" депутат визнав факт співпраці "Нарконтролю" зі Столяровою:

"Ми шукали, де найкраще виготовити рекламний ролик. До речі, патріотичний і класний ролик, який ми хотіли запускати по телебаченню. Сценарій був повністю наш. Найкращий варіант нам запропонували на "Інтері". Згадана вами Столярова була редактором цього телеканалу. В її пошті був сценарій нашого ролика. Усе. Крапка. У нас листування не було, просто був сценарій ролика".

5. Пройшов до Ради за підтримки БПП

null

До парламенту Добродомов потрапив з третього разу.

Перша марна спроба мала місце 2002 року на львівському 116-му окрузі, коли він був пов’язаний з "Україною без Кучми!".

Друга - за десять років, 2012-го. Його кандидатуру схвалив антиянуковицький КОД ("Комітет опору диктатурі"), й насамперед партія УДАР Віталія Кличка. Балотувався по одномандатному округу №115 (Львів), на території якого невідомі розклеювали плакати із його зображенням у червоній сорочці та написом: "Це онук НКВДиста Дмитро Добродомов. Хочеш такого "народного" депутата?".

У коментарі газеті "Сегодня" кандидат в депутати зазначив, що дід його "охороняв кордон - служив у прикордонних військах" й помер 1971-го.

2014 року Добродомов знову зареєструвався на 115-му, і при цьому заручився підтримкою від блоку щойно обраного президентом Петра Порошенка. Ставка себе виправдала, проте у складі фракції БПП нардеп пробув не надто довго.

Читайте також: 20 фактів з життя Порошенка

17 червня 2015 року народний депутат Дмитро Добродомов - в "активі" якого вже нараховувалося півроку секретарства у Комітеті ВРУ з питань запобігання та протидії корупції -  написав заяву про вихід з фракції "Блок Петра Порошенка", оскільки він збирався на муніципальні вибори з іншою політсилою - з "Народним контролем".  

6. Пішов на вибори мера Львова і… пролетів

Восени 2015 року, користуючись багаторічною широкою популярністю в якості ведучого на ЗІК, депутат вирішив скласти конкуренцію Садовому, "свободівцю" Руслану Кошулинському, бізнесмену Володимиру Гірняку та іншим менш відомим фігурам та виставити свою кандидатуру на виборах львівського міського голови. У ті місяці місто заполонили біг-борди чи то з рекламою авторської телепрограми, чи то з промоцією нової партії з ідентичною емблемою та назвою.

Читайте також: 10 фактів з життя Руслана Кошулинського

В підсумку Добродомов програв вже у першому турі, пропустивши вперед Садового та Кошулинського. Мером його "побачили" лише 10,74% (28 697 голосів).

7. ЗІК: після обрання до Верховної Ради перша дружина стає успішним ресторатором, родина купує нерухомість

За іронією долі "фірмова", програма ЗІКу "Хто тут живе?", яку він колись створив і яку вів, у 2015 році присвятила свій окремий випуск новим апартаментам "борця з корупцією", виявленим у нього після потрапляння до Ради.

Аби уникнути непорозумінь дамо цитату:

"Мальовничий район міста. Неподалік - парк "Погулянка", Ботанічний сад та Шевченківський гай. Саме тут у новобудові бізнес-класу за свідченнями майстрів і сусідів і мешкає Добродомов. Перевіряємо у реєстраційній службі. Ось офіційний документ, квартира і справді таки є власністю нардепа. І не проста, а дворівнева, розміщена на 10 та 11 поверхах. Справжній пент-хауз, вигляд на місто заворожує…".

Також у програмі наголошувалося, що у жовтні 2013 року він продав свою 2-кімнатну квартиру на не престижному Сихові, однак не вніс ці відомості до податкової декларації.

Приблизно тоді ж - у вересні 2013 року - Олена Мосолова, перша дружина Добродомова, почала займатися ресторанним бізнесом та надавати послуги харчування і "на наступний рік заробила майже 380 тис. грн.".

"Цікавий факт: Добродомова обрали депутатом наприкінці жовтня 2014-го і вже наступного місяця він стає власником фешенебельного пент-хауза у Львові. А ще через місяць вже його дружина купує ще одну квартиру у столиці… А ще у дружини нардепа - Mercedes E-класу. Гарно виходить: заробила дружина 380 тис. і відразу на Mercedes витратила. А звідки мільйон на квартиру (у Києві - Авт.)? Адже згідно з наступного витягу з реєстру дружина Добродомова інших бізнесів не має і не є засновником жодних підприємств", - підсумовували журналісти.

Копії документів наводилися в кадрі.

8. Допомагав Саакашвілі прориватися через кордон

Після виходу з фракції БПП нардеп зблизився з депутатською групою "єврооптимістів". З ними та з представниками "Батьківщини" він долучився до подій на прикордонному пунктів "Шегені", коли Міхеіла Саакашвілі як особу без громадянства не хотіли впускати до України і ті, хто мав депутатську недоторканість, вирішили забезпечити "коридор" своєму лідеру.

Добродомов через цю історію потрапив до бази даних "Миротворця".

Одначе, як він заявляв наступного дня, ніякого прориву кордону не було.

За його словами, 10 вересня 2017 року Саакашвілі планував пройти законну процедуру, показавши на кордоні паспорт, але "влада зробила все, щоб він не зміг навіть підійти до прикордонників".

"Я намагався підійти до прикордонників, мені відповіли, щоб я йшов куди завгодно", - підкреслював депутат у коментарі "Українській правді".

9. Відмовився від об’єднання з Гриценком

Водночас, коли "єврооптимісти" вирішили підтримати екс-міністра оборони Анатолія Гриценка в статусі "єдиного кандидата" на посаду глави держави, Добродомов з такою позицією не погодився. І йде окремо.

"Ми виступали за те, щоб усі свідомі демократичні сили, які не перебувають під впливом олігархічних кланів, відставили в сторону особисті амбіції, об'єдналися разом, щоб визначити єдиного кандидата в президенти і щоб в новій демократичній об'єднаній партії піти на парламентські вибори і отримати більшість", - сказав лідер "Нарконтролю" на з’їзді у жовтні 2018 року.

Читайте також: 10 фактів з життя Гриценка

Він вважає, що на заваді появи монолітної платформи "Народна довіра" стали саме "амбіції" голови "Громадянської позиції":

"На жаль, принципи цієї платформи були зруйновані з першого дня, коли Гриценко себе відразу оголосив кандидатом у президенти, коли лідери політичних сил - ми їх бачили на цій платформі - вирішили, що їх особисті амбіції важливіші, коли, натягнувши маску нових, вони діють старими методами... Платформа не склалася на сьогоднішній день" ("Інфтерфас-Україна").

10. Одружився з політологом Ганною Малкіною

Минулої весни кандидат в президенти Добродомов поєднав долю з 39-річною професоркою Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктором політичних наук Ганною Миколаївною Малкіною.

Це вже другий шлюб політика.

Малкіна часто виступає на телебаченні. Переважно на телеканалі "112".

Там же головним чином можна зустріти і Добродомова ("112", NewsOne, "Наш").

* * *

Одні називають його "політичним колобком",  котрий і від Садового пішов, і від Димінського…. І від Кличка, і від Порошенка, а тепер і від Гриценка. Інші вважають його політичним кон'юктурником.

Тож, знаючи стиль Добродомова, не варто дивуватися, якщо після чергових виборів ми побачимо за його участі чергові альянси та комбінації.

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.37
    Продаж 43.09
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
11 травня
00:02
Артем Довбик (ліворуч)
Довбик та Циганков віддали асисти у матчі "Жирони" у Ла Лізі
2024, п'ятниця
10 травня
23:32
Ірина Геращенко, стрибки у висоту, легка атлетика
Геращенко принесла Україні першу в сезоні медаль "Діамантової ліги"
23:15
Ексклюзив
Андрій Яніцький
За часів Зеленського уряд перетворився на "декорацію", - Яніцький про звільнення Кубракова
23:11
Оновлено
знищена ворожа техніка
"Наші воїни, артилерія та дрони дають відповідь окупанту": Зеленський про спробу росіян прорвати українську оборону на Харківщині
23:05
терористи ХАМАС
ХАМАС заявив, що прагне укласти угоду про перемир'я, але "Ізраїль хоче війни"
22:43
Вселенський Патріарх Варфоломій
Вселенський Патріарх Варфоломій підтвердив участь у Саміт миру
21:34
Ексклюзив
путін
Це сором для Путіна: дипломат Чалий про лідерів інших країн, які були присутніми на параді 9 травня
21:30
Володимир Зеленський
"По всій лінії фронту – важкі бої": Зеленський заслухав доповідь Сирського
21:29
Кіліан Мбаппе, ПСЖ, Ліга чемпіонів
Мбаппе оголосив, що залишає ПСЖ
21:22
Укрпошта
Укрпошта виставлятиме на аукціонах незатребувані посилки
21:09
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Концентрація військ РФ, загроза рейдових дій у напрямку Харкова та ситуація біля Авдіївки. Воєнні підсумки тижня
20:56
Огляд
Сила "Королівства планети мавп": що подивитися на вихідних
20:52
Оновлено
США Україна
БМП Bradley, ракети для Patriot та NASAMS: Байден підписав указ про передачу Україні військової допомоги на $400 млн
20:51
Інгулець
У Першій лізі визначився другий володар путівки до УПЛ
20:51
Канада
Канада виділить $55 млн на закупівлю систем ППО для України
20:26
У Білорусі будують об'єкт поблизу міста Осиповичі, де можуть зберігати ядерну зброю, - NYT
20:08
Оновлено
Унаслідок російських обстрілів Харківщини загинули троє цивільних, є поранені
20:04
OPINION
Ігор Гулик
Для кого Єрмак концентрує владу?
20:01
Мая Санду
У МЗС РФ назвали політику Санду геноцидом. Молдова відповіла
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 807-го дня війни: Повітряні Сили отримали перший тренажер F-16, дрони влаштували пожежу на НПЗ у Калузькій області РФ
19:39
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку
19:33
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
В Україні у квітні через обстріли РФ загинули щонайменше 129 цивільних, – ООН
19:26
штучний інтелект
Обманюють, блефують та прикидаються людьми: дослідники попередили про нові здібності ШІ
19:13
Румунія, прапор Румунії
У Румунії заявили, що з початку великої війни до них утекли 11 тис. українських чоловіків
19:01
Американські вчені попередили про найсильнішу за 20 років геомагнітну бурю: як це вплине на Землю
18:53
Андрій Дончик
Держкіно призначило нового директора кіностудії імені Довженка
18:47
Ексклюзив
Керченський міст
Окупанти продовжують переміщувати Керченським мостом важку броньовану техніку, - "Інформаційний спротив"
18:43
окупаційна символіка
Литовські прикордонники не пропустили з Білорусі вагон з намальованим знаком "Z"
18:38
Бельгія
Бельгія виділить Україні €9 млн для відновлення енергетичної інфраструктури
18:31
Дмитро Медведєв
"Полетить не лише до Києва": Медведєв знову погрожує атакувати Велику Британію за допомогу Україні
18:16
Президент України Володимир Зеленський
Снаряди для України: Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів
18:12
Віктор Гулевич
Лукашенко звільнив з посади начальника генштабу Білорусі
18:08
Василь Байдак
Комік Василь Байдак буде одним із коментаторів фіналу Євробачення-2024
18:07
OPINION
Валерій Пекар
На захист дисидентів: вони — візіонери майбутнього
18:05
ізраїльські солдати
Ізраїль схвалив розширення військової операції у Рафаху
18:00
Служба безпеки України
Штурмували позиції ЗСУ на Донеччині: серед трьох підозрюваних бойовик, який воював проти сил АТО
17:55
відключення електроенергії
Атаки РФ на підстанції та об'єкти системи передачі несуть загрозу для атомних станцій, – Міненерго
17:39
Тумадж Салехі
Coldplay, Стінг та ще 100 митців закликали звільнити засудженого в Ірані до смертної кари репера Тумаджа Салехі
17:37
Оновлено
Президентка Словаччини Чапутова зустрілась у Києві з прем'єром Шмигалем
17:28
Ексклюзив
знищені окупанти
Якщо росіяни не змогли прорватися в перші 12 годин, то вони вже втратили "вікно можливостей": Defence Express про ситуацію на Харківщині
Більше новин