П'ять країн, де жителі взимку живуть без центрального опалення

25 жовтня, 2014 субота
06:00

Виявляється деякі країни в Європі та Азії не мають центральне опалення, однак не мерзнуть

Велика Британія

Кожен британець обігрівається «поодинці». Такого поняття, як центральне опалення, в країні немає. У будинках і квартирах встановлені бойлери - індивідуальні газові колонки, що нагрівають воду і батареї. Залежно від апетитів і можливостей господаря можна або замерзати, економлячи на обігріві, або шикувати щосили, топлячи свої батереї до сказу.

У туалетах і ванних батарей, як правило, немає - взимку температура в них не вище 10 градусів; в спальні теж топити не будуть - сплять в піжамі під теплою ковдрою. Всю ніч топити - дорого. На бойлері встановлений циферблат, кожна година розбита на 4 ділення по 15 хвилин. Ставиш будильник на 7 ранку, а бойлер программуешь на 6.45, щоб прокинутися в теплі; в 8.30 йдеш на роботу - бойлер запрограмований на те, щоб відключитися.

Опалення - кілька годин на добу, дуже економно. І неймовірно екологічно. Британські фізіологи склали таблицю-інструкцію: вище 21 градуса - температура дискомфорту, вище 24 - температура, яка підвищує ризик серцевих нападів. Нижній поріг комфорту - 18 градусів. Від 16 до 18 - температура нормальна, ризики невисокі, і така температура тримається в п'яти мільйонах будинків Королівства. Компанії, що поставляють електрику і газ (це конкурентний ринок, і можна вибрати, у кого купувати тепло, приблизно так само, як ви вибираєте, на якій заправці заправляти машину), дають список порад, як не замерзнути взимку. І одна з них - завести котика. Тому що котик теплий і не споживає електроенергії.

Незаможні жителі Королівства теж якось пристосовуються і викручуються. Деякі ходять відігріватись до місцевих бібліотек, де тепло, затишно і є безкоштовний Інтернет.

Населенню даються поради щодо економії. Наприклад, не рекомендується запускати пральну машину «вхолосту» - потрібно чекати, поки бак заповниться брудною білизною під зав'язку. Радять прати в холодній воді, це корисніше для білизни, ніж гаряча вода. Вимикати комп'ютер, коли він простоює без роботи. Не залишати на зарядці мобільник на всю ніч. Використовувати енергозберігаючі лампочки. Приймати короткий душ замість тривалої ванної.

Японія
Система центрального опалення є тільки в префектурі Хоккайдо - найхолоднішої частини країни. Решта населення Японії обігріває себе самостійно.

Більшість сучасних будинків в Японії обігрівається за допомогою електричних кондиціонерів (зима/літо) і обігрівачів різних типів: електричних, масляних, гасових або газових.

У холодну пору року японці одягають теплі легкі піжами, до складу матеріалу яких входять спецальні волокна, які дуже добре зберігають тепло, або використовують поверх звичайної ковдри електричну.

Дуже популярні в Японії електричні килими. Такий килим нагадує електричне ковдру. Користувач може регулювати температуру обігріву. Можна обігрівати тільки частину килима, там де, наприклад, ви сидите.

Ще одним атрибутом японської культури, який традиційно використовується для обігріву, є котацу. Він є в кожному японському домі. Сучасний котацу представляє собою стіл з нагрівальним елементом, установленним під кришкою.

Котацу існував і в стародавній Японії, хоча в ті часи він називався і виглядав дещо інакше.

Навколо котацу, за традицією, збирається вся родина не тільки для вечері, а й для бесід, спільних настільних ігор, перегляду телевізора. Котацу об'єднує всю сім'ю від мала до велика, підкреслює сімейне єднання і теплоту відносин. Зібравшись під загальною ковдрою, діти в буквальному сенсі, привчаються «не тягнути ковдру на себе».

До речі, в японських школах опалення немає. У рекреаційних зонах є точки локального обігріву, де на перервах діти можуть погріти руки.

Німеччина
 

У Німеччині також немає центрального опалення в класичному розумінні пересічного українця. Тут кожен обігрівається сам. У приватних будинках - свої котельні, в багатоквартирних будинках - окреме газове обладнання, яке гріє воду для батарей. Скільки газу спалив, стільки й заплатив.

На всіх батареях стоять вентилі з термостатами, ними регулюють температуру в приміщенні. У вітальні, де сім'я проводить багато часу, їх вмикають сильніше, а в туалеті - на самий мінімум. Існують навіть спеціальні рекомендації для температурного режиму приміщень. Для залу достатньо 20 градусів тепла, для ванної до 22 градусів, в спальних кімнатах необхідно 16-18 градусів тепла. В мало використовуваних приміщеннях (туалетах, коморах та ін.) температура повітря повинна бути 14-16 градусів тепла.

«Якщо дозволяють обставини (відсутність маленьких дітей), то підтримуйте температуру прохолодніше. Зменшивши температуру в приміщеннях на 1 градус ви економите до 6% теплової енергії. Зниження температури приміщення з 24 градусів до 20 градусів забезпечить до 24% економії тепла» - свідчать рекомендації.

Вночі німці часто користуються електричними простирадлами - грілкою на все тіло. Вона включається і вимикається автоматично.

Німецькі домовласники все охочіше використовують для обігріву індивідуальних будинків біомасу, дрова, пелети з відходів деревообробки, теплові насоси і сонячні батареї. Держава підтримує цю тенденцію законодавчо і матеріально.

Недавно в Німеччині набув чинності закон, згідно з яким нові будівлі, що здаються в експлуатацію, зобов'язані частину споживаної ними енергії черпати з поновлюваних джерел. Завдяки різним державним програмам домовласникам, які перейшли на екологічні види палива, компенсують до 15 відсотків витрат на придбання та установку нової техніки.

Франція
 

Центрального опалення в нашому розумінні у Франції немає.

Замість цього є два варіанти:

1. Загальне будинкове опалення - це централізоване опалення в окремо взятому багатоквартирному будинку. Воно включається управлінням будинку, в квартирах немає ніякого обладнання для цього.

2. Індивідуальне опалення. У ванній, туалеті або кухні знаходиться апарат, регулюючий гарячу воду. Він електричний або газовий.

До цього апарату підключені і батареї. Тепло в квартирі регулюється. Електричні нагрівачі поширені більше, ніж газові. Їх головне достоїнство: вони не вимагають регулярної і дорогої перевірки і підтримки, як газові. Використання входить в загальний рахунок за електрику.

Тариф на електрику в країні - подвійний: повний - з 7.00 до 23.00 і пільговий, тобто в півтора рази менший, - з 23.00 до 7.00. Держава ось уже кілька десятиліть підштовхує громадян всіляко економити енергію. І не тільки за допомогою тарифної політики. Потужний важіль - фіскальний. Всі французи, які здійснюють роботи з теплоізоляції свого житла - старого або ж тільки що відбудованого, - мають право за законом вписати затрачені кошти в податкову декларацію. В цьому випадку від 25 до 50 відсотків від вартості робіт їм зарахуються зі знаком «мінус» і можуть знизити прибутковий податок.

Те ж саме стосується установки різного роду енергозберігаючого екологічно вигідного обладнання - сонячні батареї, нагрівачі з підвищеною енерговіддачею, як газові, так і електричні. На їх придбання громадяни отримують пільгові кредити. Що стосується нового житла, то починаючи з 2008 року кожен проект площею понад 1000 квадратних метрів повинен відповідати новим вимогам теплоізоляції. Інакше його не приймають і відправляють на доопрацювання.

Фінляндія

Все частіше новий фінський будинок черпає енергію, як міфологічний Антей - від землі. Адже в умовах Фінляндії на глибині 200 метрів температура може доходити до +10 градусів. Фінські скелі - наче гігантські радіатори: влітку вони накопичують тепло, взимку віддають.

У будинках встановлюють особливий пристрій: теплонасос. Коштує він, звичайно, недешево, зате окупається за 5-7 років і дозволяє економити від 30 і вище відсотків електроенергії. Не дивно, що такі цифри спокушають і власників старих будинків переобладнувати свої житла.

Фіни змусили працювати на себе навіть навколишнє повітря - уявіть собі холодильник вивернутий навиворіт, де холодна частина на вулиці, а нагрівальна система з циркулюючую спеціальною речовиною - в приміщенні. При морозах до -25˚ це працює чудово: витративши на роботу 1 кВт електроенергії, тепловий насос виробить до 2 і навіть 5 кВт тепла.

Такий «теплий» холодильник, а точніше, кондиціонер ефективний для невеликих будинків - не більше 120 метрів житлової площі. Зате для малих будинків це справжня знахідка: не треба бурити землю і встановлювати дороге обладнання: всі витрати не більше 2000-3000 євро.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
Більше новин