Оскар-2015: чим жив кінематографічний світ минулого року

22 лютого, 2015 неділя
05:00

Сьогодні Лос-Анджелесі відбудеться 87-а церемонія вручення премії "Оскар". Журналісти Еспресо.TV дізналися, які стрічки цього року мають найбільше номінацій на довгоочікувану нагороду

Напередодні головної кіноподії року голлівудські красуні роблять останні примірки вечірніх суконь, кінокритики вправляються в мистецтві прогнозування, а сінефіли окуповують кінотеатри, щоб зрештою вибрати свої стрічки-фаворити. 

Уже зовсім скоро світ дізнається імена щасливих власників заповітних статуеток.

Поки тримається інтрига,  Еспресо.TV пропонує підбірку цьогорічних оскарівських улюбленців – фільмів, що мають найбільшу кількість номінацій від Американської кіноакадемії:

"БЕРДМЕН"


Для Алехандро Гонсалеса Іньярріту "Бердмен" став своєрідним творчим експериментом, а для шанувальників мексиканського режисера - справжньою несподіванкою. Знайомий глядачам, за так званою трилогією про смерть ("Сука-любов", "21 грам", "Вавилон"), сама назва якої справедливо не віщує нічого веселого, Іньярріту знімає першу в своєму житті комедію, вірніше трагікомедію. Фільм, про актора, що колись зіграв супергероя, а тепер мріє повернути прихильність мінливого глядача, приховує чимало сюрпризів.

Головну роль зіграв Майкл Кітон, колись він, як і його герой, прославився, знявшись у "Бетмені" Тіма Бартона, подальші спроби вибратися із амплуа супергероя довгі роки закінчувалися провалом. Картина знята одним кадром, коли камера невідступно слідує за героями (а наявні монтажні склейки практично неможливо помітити), тут варто віддати належне і оператору, що втілив сміливий режисерський задум – Еманнуелю Любецки, який, до речі, минулого року вже отримав Оскара за "Гравітацію".

Яким би не був вирок американської кіноакадемії, експеримент Алехандро Гонсалеса Іньярріту вже можна назвати вдалим: велика кількість нагород на кінофестивалях, схвальна критика, захоплена публіка і 9 номінацій на "Оскар", у тому числі високі шанси стати найкращим фільмом року.

"ГОТЕЛЬ "ГРАНД БУДАПЕШТ"

На відміну від несподіваного Іньярітту, стиль Веса Андерсона цілком витриманий і впізнаваний в його останньому фільмі "Готель "Гранд Будапешт", що так само має дев'ять номінацій. Як і в "Королівстві повного місяця", попередній стрічці американського режисера, тут панують ексцентричні персонажі, стильні декорації і яскраві барви.

Події у фільмі розгортаються в період між двома війнами, у вигаданій країні Східної Європи – Зубрівці. Головні персонажі – консьєрж легендарного готелю Густав і його помічник, портьє Зеро Мустафа. Відправляючи своїх героїв у карколомні пригоди, Андерсон піднімає питання вічних людських цінностей. 

"ГРА В ІМІТАЦІЮ"

"Засновано на неймовірній, але реальній історії", говорить слоган британської стрічки "Гра в імітацію". Серед восьми номінацій і категорія "найкраща чоловіча роль", в ній свою першу золоту статуетку може отримати Бенедикт Камбербетч, який зіграв чимало цікавих ролей як в кіно, так і в театрі, але для багатьох він все ж таки Шерлок із однойменного серіалу.

Власне, тут Камбербетч теж геній логіки – математик Алан Тюрінг, який зламав секретний код третього рейху, тим самим спас тисячі життів, утім сам став жертвою людської упередженості і нетолерантності.

"ЮНІСТЬ"
 

"Дорога в тисячу лі починається з першого кроку". Можливо, ця давня китайська приказка пригадалась режисеру Річарду Лінклейтеру, коли в 2002-му він затіяв проект довжиною в 12 років. За неповні три години, ми спостерігаємо, як першокласник стає студентом. Змінює хлопчика, а разом з ним його сестру (її зіграла донька режисера) та батьків, не лише акторська гра, а й саме життя.

Кожного року режисер знімав по сцені і таки в 2014 завершив цей проект. Доля не слідує нічиїм сценаріям, але до режисера виявилася прихильною. Усі чотири основних актори благополучно відпрацювали тривалий проект. Результат привернув увагу міжнародних кінофестивалів, де "Юність" вже завоювала безліч нагород, а на "Оскарі" має шість номінацій.

"СНАЙПЕР"

У шести номінаціях позмагається і фільм "Снайпер", який зрежисерував невтомний Клінт Іствуд. Стрічка базується на мемуарах Кріса Кайла, який служив снайпером в Іраку. За рекордну кількість вбитих противників він був прозваний Дияволом.

Картина популяризує не лише фігуру Кайла, а й всю американську армію, що не могло не викликати політичну полеміку серед глядачів.

Мистецтво чи пропаганда – це питання стоятиме і перед Американською кіноакадемією.

"МИСЛИВЕЦЬ НА ЛИСИЦЬ"

"Мисливець на лисиць" - ще одна неймовірна, але реальна історія, на які був багатий минулий кінематографічний рік. Мультимільйонер Джон Дюпон прагне задовольнити свої амбіції, ставши наставником братів-олімпійських чемпіонів. Буде спойлером повідомляти, куди можуть привести мрії розбещеного і водночас закомплексованого багатія, втім свого часу ця історія шокувала світ, облетівши всі газети.

До речі, роль Дюпона виконав Стів Карелл. У стрічці актор не схожий сам на себе не лише завдяки прекрасно відтвореному драматичному образу (досі був знаний переважно за комедійними ролями), але й старанням гримерів, які щодня створювали йому орлиний ніс.

До речі, саме "Грим" - одна із п'яти номінацій "Мисливця". 

"ІНТЕРСТЕЛЛАР"


Не обійшлося у 2014 і без кіноподорожей космосом. Цього разу досліджувати незвідані світи відправляються Метью Макконахі і Енн Гетевей, точніше їх герої у стрічці "Інтерстеллар".

Вийшовши на екрани, новий фільм Крістофера Нолана, одразу знайшов чималу кількість шанувальників, а разом із тим породив жарти, що на перегляд картини варто йти лише в компанії експерта із квантової механіки.

Утім мова людських почуттів, на відміну від мови фізики, доступна кожному. До того ж, фільм уподобала Американська кіноакадемія, давши йому можливість позмагатися в п’яти номінаціях.

"ТЕОРІЯ ВСЬОГО"

Це ще один британський фільм у списку номінантів на "Оскар". Він про всесвітньо-відомого фізика-теоретика Стівена Хокінга, та про його стосунки із дружиною.  

Якраз кохана жінка, а ще бажання створити теорію, яка пояснить увесь всесвіт, дають сили вченому боротися із тяжкою хворобою, що паралізує його тіло.

Можливо, головною нагородою для картини став схвальний відгук самого Стівена Хокінга – йому фільм про себе сподобався, до того ж у своєму фейсбуці геніальний науковець опублікував таке: "Він виглядає, як я, поводиться, як я, і має моє почуття гумору" - це про виконавця головної ролі у фільмі, Едді Редмейна.

Тож, останній має всі шанси отримати статуетку за найкращу чоловічу роль, це - одна з п'яти номінацій стрічки.

"ОДЕРЖИМІСТЬ"

Немає більш шкідливого слова, ніж "молодець", так вважає харизматичний, талановитий, але жорстокий диригент оркестру, в який мріють потрапити усі юні музиканти з амбіціями. Тому, щоб не нашкодити своїм підопічним, Флетчер, замість добрих слів, жбурляє в тих підручні важкі предмети.

У нього є мрія – знайти і виховати свого Чарлі Паркера. А у першокурсника консерваторії Ендрю Німана теж є мрія: стати найкращим, ну і, звісно, отримати визнання самого маестро. Тому з першого ллються піт, кров і сльози в прямому сенсі. Що відводить фільм від музичної теми і наближує до спортивної драми. 

У п'яти номінаціях змагатиметься "Одержимість" Дамьєна Шазеля за золоту статуетку, але пророчать її саме за чоловічу роль другого плану - Джей Кею Сіммонсу, який і створив образ жорстокого тирана. 

Хто ж недаремно готуватиме урочисту промову, і таки триматиме на сцені жадану статуетку, Україна дізнається в ніч з неділі на понеділок у режимі реального часу. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде у прокат в Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
Більше новин