Чернівці: європейська перлина Буковини

7 грудня, 2015 понедiлок
09:38

Мешканців інших міст, які вперше приїжджають у Чернівці, їх краса вражає й дивує

Якось не чекаєш зустріти в Україні таке по-справжньому європейське в архітектурному плані місто (і при цьому – не Львів).
А справжні поціновувачі ставлять столицю Буковини навіть вище, ніж місто Лева. Бодай тому, що за всієї своєї зовнішньої краси й елегантності Чернівці з їхнім австро-угорським шармом залишаються щирими й не такими комерціоналізованими, як Львів.

Історично-архітектурна спадщина Чернівців справді унікальна – значна частина міста збереглася майже недоторканною з кінця ХІХ – початку ХХ ст. Але варто враховувати, що при всій своїй унікальності та європейськості, це все ж український обласний центр, часто - з розбитими дорогами, обдертими стінами й іншими «принадами» нашої дійсності.

Втім, центральні, найбільш "туристичні" вулиці - переважно чисті й охайні, тож неприємних контрастів тут майже не трапляється. Тим більше, що до 600-річчя міста, яке Чернівці відзначали 2008 року, було відреставровано чимало старих будівель

Місто на горбистому правому березі річки Прут – досить невелике, історичний центр – компактний і насичений. Тільки встигай роззиратися навколо й милуватися будинками та відзначати цікаві деталі на фасадах: десь на фронтоні вирізьблений лев, десь – цікава ліпнина з вигадливих квітів.

Будинок на вулиці Кобилянської, 23, де колись розміщувалася пожежна частина, цікавий статуєю середньовічного лицаря, що зливає з глечика вогонь. Це шанований у католицизмі святий Флоріан, захисник від пожеж.

А на верхівці дому, що на розі вулиць Горького та Хмельницького, всілася велика кам’яна сова.

Мабуть, ви вже зрозуміли: аби насолодитися Чернівцями сповна, безперечно, треба гуляти містом пішки.

Головна туристична артерія буковинської столиці – колишня вулиця Панська, а нині - Ольги Кобилянської, досить довга й повністю пішохідна. На ній розташовані численні кафе й ресторани, крамниці, польський, румунський та німецький народні доми (обов’язково зазирніть у «німецький» дворик), Палац урочистих подій, Свято-Духівський собор, костел Пречистого Серця Ісуса.

Улітку тут майже щодня грають вуличні музиканти. А біля кованої карети туристи охоче фотографуються в будь-яку пору року.

Вулиця Кобилянської впирається в одну з п’яти головних площ міста – Соборну, на якій стоїть яскравий Кафедральний собор Святого Духа. Якщо піти від нього вниз по вулиці Івана Франка, побачите цікаві будинки-близнюки. За легендою, між ними є тунель, що підземними ходами пов’язаний із Соборною площею – щоб було де сховатися на випадок нападу ворога.

Інші площі, навколо яких вирує життя Чернівців, – Театральна з прегарним міським театром, Пресвятої Марії (колишня площа Турецької криниці), площа Філармонії, на якій стоїть колишній готель «Брістоль» - нині гуртожиток Чернівецького медичного університету. І, звісно, Центральна площа, де стоїть зведена 1847 року міська ратуша. Щодня опівдні з її вежі лунає мелодія «Марічки» у виконанні сурмача.

У теплу пору року дворик Чернівецької міськради відкритий для відвідувачів практично цілодобово, у ньому проводять різноманітні виставки й перформанси. А праворуч від ратуші – Чернівецький художній музей, будівлю якого було зведено 1901 року для Буковинського ощадного банку. Панно на фронтоні символізує економічне процвітання Буковини.

Завдяки вдалому геополітичному розташуванню Чернівці швидко розвивалися, тут вели жваву торгівлю купці з різних країн Європи, а серед місцевих мешканців були представники багатьох національностей. Завдяки багатокультурності місто було відоме своєю толерантністю - недарма з 1908 року на прапорі Чернівців розміщено напис Viribus Unitus («Спільними зусиллями»).

До речі, як прогулюватиметеся вулицею Кобилянської, зверніть увагу на бордюри, на яких різними мовами написано назву міста.

Упродовж шести століть у Чернівцях мирно й дружно жили українці, росіяни, євреї, румуни, вірмени, німці, поляки, чехи, угорці. Кожна етнічна спільнота споруджувала свої храми й громадські будівлі, які неабияк урізноманітнювали архітектурне обличчя центру Буковини. Серед них – народні доми, Румунський палац культури, Вірменська церква Петра і Павла.

А Садгірську синагогу, зведену у псевдомавританському стилі з такої самої червоної цегли, як і знаменитий Митрополичий палац, імовірно, побудував цадик Ісраель Фрідман – дуже шанована євреями постать. Його могила на єврейському цвинтарі в Садгорі (на околиці Чернівців) є місцем паломництва хасидів з усього світу.
Протягом тривалого часу синагога стояла занедбана, аж доки за її реставрацію взялися нащадки цадика Фрідмана. У сусідньому будинку рабина, який також буде відремонтовано, вони планують зробити готель для хасидів-прочан, щоб паломництво до могили цадика було організованим.

Вітражі з розповідями з Тори у вставлених під час реконструкції вікнах синагоги виконав відомий чернівецький художник Анатолій Федірко.

Але Садгірська синагога розташована все ж досить далеко від центральної частини міста. У центрі ж можна ознайомитися з іншими цікавими пам’ятками єврейської спадщини.
На жаль, величну хоральну синагогу Темпль, проект якої на початку 1870-х розробив архітектор Юліан Захаревич, під час Другої світової війни було сильно пошкоджено підпалом. А в 1950-х, уже за радянської влади, будівлю намагалися підірвати. Купол було повністю знищено, але стіни вистояли. Зрештою залишки споруди перебудували під кінотеатр «Жовтень», який тепер носить назву «Чернівці».

Головна синагога Буковини нині розташована на вулиці Садовського, 11. Зовсім поруч від неї стоять ще два дуже цікаві храми, ознайомлення з якими входить в «обов’язкову програми» екскурсії Чернівцями.

Миколаївська церква на Сагайдачного, 82 – найстаріша дерев’яна пам’ятка міста, збудована 1607 року в «хатньому» стилі, притаманному Буковині тих часів.

Кафедральний собор по вулиці Руській, 35, також носить ім’я святого Миколая Чудотворця. Але в народі він більш відомий як «п’яна церква» - завдяки покрученим башточкам, які нібито будували не зовсім тверезі майстри.

Така архітектура справді трапляється нечасто. Як пояснюють фахівці, закручені спіраллю башти – ознака стилю неоромінеск. Собор був збудований у 1927-1939 роках, за румунського періоду Буковини, за зразком шедевру румунського середньовічного зодчества - православного Успенського архієрейського собору в місті Куртя-де-Арджеш.

Це єдиний православний храм Чернівців, богослужіння в якому не переривалися й за радянських часів. Ще одна цікава особливість церкви – вівтар у ній розташований не по центру, а з правого боку від входу.

Ну й, звісно, неможливо не згадати про головну привабу Чернівців, з якої, власне, всі починають описувати красу буковинської столиці - Чернівецький національний університет імені Федьковича. Колишня резиденція митрополитів Буковини й Далмації з 2011 року в ходить у перелік об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Студентам пощастило навчатися в одному з найкрасивіших вишів не лише України, а й усього світу.

Туристам може пощастити дещо менше – без студентського квитка всередину потрапити досить складно. Рятують екскурсоводи, адже офіційні екскурсії (за плату, зрозуміло) тут дозволені.

І це той випадок, коли економити не варто, адже з гідом ви не лише побачите розкішні інтер’єри, які не менш прекрасні, ніж його зовнішнє оздоблення, а й дізнаєтеся багато цікавого про історію його будівництва, що почалося 1864-го й тривало майже двадцять років.

Фото Chernivtsy.cv.ua, Wikimedia

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
00:09
Ввечері 26 квітня Росія атакувала Україну ракетами
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
Більше новин