Ексклюзив

Технологічні та екологічні. Чи по кишені українцям електромобілі

Катерина Рещук
26 лютого, 2016 п'ятниця
19:20

Електрокари започаткували нову еру автомобільного світу. Чи вистачить в українців грошей долучитись до революції

Світ мчить у майбутнє із шаленою швидкістю, але не всі помічають революційні зміни. Раптом з’являється відчуття, що саме зараз переламний момент в історії людства і ти понад усе маєш долучитися до нової епохи.

Два року тому такі думки надихнули львів’янина Назара Шимоне-Давида на покупку унікального електрокара Tesla. Назар став не тільки першим володарем офіційної Tesla в Україні, але й засновником Tesla Club Ukraine.

"Як колись люди пересіли з коней на парові двигуни, так і зараз ми переходимо від спалювання рештків динозаврів до чогось інноваційного та прогресивного. Я просто не міг залишатись осторонь", - розповідає Назар Шимоне-Давида.

Електрокари увірвались у автомобільний світ стрімко та невпинно відвойовують позиції у традиційних автівок. Яку ж роль в цій революції відіграє Україна?

Згідно даних МВС, на жовтень минулого року в Україні було зареєстровано 499 електромобілей. Цифра не надто вражаюча, але варто звернути увагу на відсотки. Це на 920% більше ніж у 2014 році, коли українці поставили на облік лише 54 електрокара.

Але це лише офіційна статистика. За даними активістів із Tesla Club Ukraine в Україні вже зараз налічується значно більше тисячі автомобілей на електротязі.

Що ж стосується всього іншого світу, то там "зелені" автівки з кожним днем стають все більш буденним явищем. Так, в Європі тільки за три квартали минулого року продали 334 тисячі електрокарів.

В лідери за кількістю проданих авто на батарейках входять Норвегія, Франція, Німеччина і Великобританія - на ці країни припадає близько 75% всіх продажів за рік (дані аналітичного агентства avere-france.org.)

Цікаво, що Німеччина, яка є батьківщиною найпрестижніших автомобільних брендів, активно просуває електрокари. Ще минулого року країна поставила перед собою амбітну мету - довести кількість електромобілей до 1 мільйона до 2020 року, а уряд планує виділяти на покупку електрокара компенсацію в 5 000 євро.

Покупці електрокарів у Великобританії також отримують непогану знижку від вартості авто - 5 тисяч фунтів стерлінгів. З подібною ініціативою виступив і уряд Франції. Там на покупку електричного або гібридного автомобіля буде виділятися компенсація в розмірі від 6,5 до 10 тисяч євро.

А в Україні заохочують до придбання зелених автівок?

Не так давно Рада скасувала 10% мита, яке раніше треба було сплачувати при перевезенні електроавто через українську митницю. Однак у день голосування, ми були в одному кроці від справді дешевших електрокарів.  Паралельно в Раді голосувався, але не був прийнятий, закон про скасування ПДВ для електромобілів. Тоді, з урахуванням двох законів, вартість "зелених" машин знизилася б на вагомі 30%.

Інфографіка Мінекономіки

Якби було прийнято обидва законопроекти, ціни б значно відрізнялись від теперішніх: так, найсвіжіша модель Nissan Leaf коштувала б $30 500 замість $38 000, така ж модель з пробігом - близько $14 500 замість $18 000. А ціна на базову Tesla Model S опустилася б зі $100 000 до $80 000.

Експерти спільноти ЕlectroCars вважають, що, якби закон прийняли, за наступний рік в Україні могли б бути ввезені близько 5000 електромобілів.

Однак, за словами Назара Шимоне-Давида, не варто перебільшувати наслідки через залишення ПДВ.

"В перший день, коли було скасоване мито, але не скасоване ПДВ, в нас цілий день дзвонив телефон. Люди зрозуміли, що ПДВ не скасують, але вони все одно хочуть купувати. Ми платимо податок зі всіх товарів, які споживаємо. Вся Європа, крім Норвегії, так само має ПДВ. У нас зараз електричні авто не дорожче, ніж в Європі і це вже величезний прогрес", - вважає він.

Які зелені автівки обирають українці?

За минулий рік найпопулярнішим електрокаром в Україні залишається Nissan Leaf. Лише за офіційними даними за минулий рік їх було зареєстровано 306 одиниць.

Наступна в категорії електричних авто - седан Tesla Model S, таких машин зареєстровано 37, за останні два місяці їх кількість збільшилася на 12 штук. На третьому місці - Renault Zoe.

інфографіка "Экотехника"

Nissan Leaf

Ємність батареї становить 24 кВт*г, потужність електро-двигуна можна порівняти з двигуном (ДВС) обсягом 3 литра, який розганяє його до 100 км/год за 9 секунд. Запас ходу до 223 км. Заряджається від 220В в за 8 годин, від зарядного пристрою KEBA P20 за 3-4 години.

У останніх модіфікаціях Nissan Leaf коштує $33-38 тисяч. Модель з пробігом обійдеться покупцеві близко $16-18 тисяч, але запас ходу в неї буде близко 160 км.  

Tesla Model S

Ємність батареї складає 85 кВт*г. Прискорення Model S є майже миттєвим і розганяє авто до 100 км\год за 5,4 сек. Максимальна швидкість 200 км/год, Запас ходу близько 480 км.Tesla Model S заряджається повністю від зарядного пристрою KEBA P20 за 3-4 години, від 220В за 20 год. Спеціальна зарядка Superchargers забезпечуює повну батарею приблизно за 40 хвилин.

В Україні авто б/у коштує від $65 тисяч, без пробігу - від $80 до $140 тис.

Renault Zoe

Двигуном авто слугує 290-кілограмова літій-іонна батарея ємністю 22 кВт*г. До 100 км/год авто розганяється за 13,5 сек. При сприятливих умовах на одному заряді можна проїхати до 210 км.

Ціна в Україні близько $32 тис.

Скільки ж грошей власника економлять електромобілі?

Авто на електричній тязі - високотехнологічні, швидкі та екологічні. Однак недешеві. Перед кожним покупцем постає питання, скільки ж живих грошей економить електромобіль. Цим перейнявся і київський програміст Владислав Карпенко, який створив онлайн-калькулятор, що допоможе водієві визначитися, чи варто купувати електрокар і якою буде економія від покупки.

Розрахунок проведено на основі вартості електроенергії за середнім тарифом від березня 2016 у 0.99 грн/кВтг та за курсом валют 26 грн за $. В середньому 100 км водієві електрокара обходитиметься близько 10 грн, для водія звичайного авто близько 200 грн, в залежності від об’єму двигуна та марки бензину.

Творець калькулятора наголошує, що придбання електромобіля аналогічно інвестиції зі ставкою по депозиту 42% річних незалежно від валюти. Вигода збільшується кожні 100 км пройденого шляху завдяки різниці між вартістю електроенергії та витратами на паливо, яке спалило б подібне авто із бензиновим двигуном.

Вагомим плюсом електромобілей є досить просте технічне обслуговування раз на 30 тисяч км – позначається відсутність рухомих запчастин у двигуні, мала кількість витратних матеріалів та низький рівень їх зношуваності.

Що треба знати майбутнім покупцям електрокарів?

Вартість якісного "серця" електрокара, акумуляторної батареї, поки що достатньо висока. Саме тому електромобіль при купівлі виходить дорожчим за авто на паливі. Ресурс батареї розрахований на використання до 8 років. За цей час її ємність (запас ходу) знизиться до 70%, але авто продовжує працювати. Вартість заміни батареї - $3-6 тис.

Взимку в середньому 10-20% енергії іде на обігрів батареї і салону, саме настільки і падає її запас.

Покупців також турбує, як вони будуть заправляти авто, чи достатньо в Україні електрозаправок для подорожей. Виробники наголошують, що у 95% випадків власники авто заряджають їх вдома, чого цілком достатньо. Кількість електрозаправок в Україні також невпинно росте. 

Наприклад, тільки у Tesla Club Ukraine діє 55 партнерських програм, 36 на заправках ОККО та їх мережевих ресторанів, вже долучаються інші заклади, кафе, готелі. Ці компанії використовують офіційні зарядні пристрої. Вони  абсолютно безпечні і безкоштовні - за них платить власник бізнесу. Щоб підзарядитися, потрібно просто попросити в офіціанта відповідний тип кабелю.

карта Tesla Club Ukraine

Щодо обслуговування, Nissan Leaf повністю обслуговуються в Україні, найближчий сервіс для Tesla є у Відні або Берліні, який потрібно проходити раз у 40 000 км. Незначний ремонт Tesla можна здійснити і в Україні.

                                                                      * * *  

Резюмуючи, електромобілі це майбутнє, яке вже наступило. Електроавто перестало бути екзотикою, чудом природи і стало буденністю для тисяч людей у світі. Це революція, яка вже відбулась.  

"Я не люблю слово "електро-" відносно "зелених" автівок. Ми ж не називаємо традиційні авто бензиновими. Це просто інший, кращий автомобіль. Він динамічний, емоційний, екологічний - саме такий, щоб стати невід'ємною​ частиною майбутнього", - наголошує Назар Шимоне-Давида.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.05
    Купівля 39.05
    Продаж 39.52
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:04
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
Більше новин