"Країна щастя" КНДР та російські політв'язні. 10 важливих документалок від Docudays UA

Дар'я Тарасова
25 березня, 2016 п'ятниця
10:30

Північна Корея, сирійські біженці, війна на Донбасі, політв'язні в Росії та багато іншого – у Києві розпочинається Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

Цього року до програми фестивалю, який є однією з головних кіноподій в Україні, потрапило майже 100 фільмів від режисерів з різних країн світу. 13-й фестиваль Docudays UA триватиме з 25 березня по 1 квітня у Києві.

У рамках міжнародного кінофестивалю, об'єднаного цього року темою прориву крізь ілюзії, відбудеться низка дискусій, майстер-класів, спеціальні покази, перегляд фільмів конкурсної програми та багато іншого. За тиждень міжнародне журі визначить переможців у кількох програмах, серед яких DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО та DOCU/КОРОТКО. Новинкою цього року стане конкурс DOCU/УКРАЇНА.

Еспресо.TV відібрало з усієї програми 10 фільмів, які будуть цікавими та актуальними для українців.

У ПРОМЕНЯХ СОНЦЯ / UNDER THE SUN 

null

Фільм про життя в Північній Кореї від відомого російського режисера українського походження Віталія Манського відкриє 13-й Docudays UA. Документальна стрічка знята у копродукції Росії, Латвії, Німеччини, Чехії та Північної Кореї. "У променях сонця" наочно ілюструє ефемерність та фейковість всього північнокорейського суспільства. 

Зрозуміло, що зняти правдивий фільм про Північну Корею було складно: за знімальною групою постійно спостерігали, пересуватися вони могли тільки у супроводі наглядачів, а більшість фільму знята "з-за занавіски в готелі".

Цікаво, що дозвіл на зйомку Манський отримав лише за умови, що фільм зроблять за написаним північно-корейськими партійними робітниками сценарієм.

"У променях сонця" – це документальний фільм про життя восьмирічної школярки Зін Мі в Пхеньяні, столиці КНДР. За вигаданим сценарієм, фільм мав би показати досконале життя в досконалій країні. Дівчинка – дочка зразкових батьків, які працюють на зразкових фабриках (насправді, батько – журналіст, а мати працює в заводській їдальні).

Сім’я буцімто мешкає в бездоганній квартирі в середмісті столиці Північної Кореї. Як з'ясував режисер, родина з бабусями та дідусями тісниться в однокімнатній квартирі біля вокзалу. 

Дівчинка збирається вступити в дитячий союз, аби стати частиною ідеального суспільства, яке живе під вічним сяйвом променів сонця – символу великого народного вождя Кім Ір Сена.

Паралельно команда Манського потай знімала фільм про фільм, показуючи, як розігрується весь цей спектакль щасливого життя в Північній Кореї. 

"Я вважав своїм цивільним, кінематографічним, яким завгодно обов'язком поділитися власними спостереженнями з усіма вами. Поділитися, щоб, по-перше, ми всі розуміли й уявляли наше, не дай боже, майбутнє, тому що нас туди розвертає... Я, правда, хочу вас заспокоїти – Росія не стане Північною Кореєю, тому що це неможливо. Але навіть розворот у цей бік – абсолютна катастрофа", – розповів Віталій Манський під час дискусії з головним редактором журналу "Искусство кино" Данилом Дондуреєм.

Де і коли подивитись:

Вхід на церемонію відкриття (25 березня) лише за запрошеннями. Повторний показ документального фільму "У променях сонця" для всіх відбудеться 26 березня о 12:00 у червоній залі "Будинку кіно". Режисер особисто представить стрічку на фестивалі. 

ДОРОГИЙ ДЯДЯ ВОВА 

null

У програмі DOCU/ПРАВО буде представлений фільм російської режисерки Марії Павлової про політв'язнів "Болотної справи".

Женя готується до свого весілля. Її подруга допомагає їй із зачіскою, родичі приносять подарунки перед церемонією. Однак Женя піде не до РАЦСу, а до слідчого ізолятора. Її майбутній чоловік Льоня заарештований за так званою "Болотною справою" або "Справою бранців 6 травня". Після церемонії Женя піде додому сама та почне чекати. Вона чекатиме на зустрічі, листи, суд та вирок. 

Сьогодні, на жаль, цей фільм про жертв російського режиму актуальний і для українців. 

Читайте також: 26 в'язнів Кремля: не Савченко єдиною

Де і коли подивитись: 

27 березня о 15:00 у червоній залі "Будинку кіно" (вхід за квитками)
28 березня о 10:00 у червоній залі "Будинку кіно" (вхід вільний)

АЛІСА В КРАЇНІ ВІЙНИ / ALISA IN WARLAND 

null

Польський фільм про українську Революції Гідності покажуть у програмі DOCU/ЖИТТЯ. Українські режисерки Аліса Коваленко та Любов Дуракова зняли документальний фільм про події, учасницями яких були самі.

Коли на Майдані починалася революція, Алісі було 26 років. Як і багатого інших режисерів, вона почала знімати важливі події, що відбувалися в її країні.

Але дуже скоро відстань між камерою і реальністю починає скорочуватися, життя і смерть стають важливішими за просто зйомки фільму, і впродовж наступних двох років Аліса опиняється в найгарячіших точках заворушень: від Майдану Незалежності в Києві, через блок-пости Слов’янська, до руїн Донецького аеропорту.

Це також історія подорожі та особистий щоденник української дівчини-документаліста, яка стикається з проблемою вибору, так само, як і більшість громадян її країни, коли історичні події раптово вриваються в особисте життя.

Де і коли подивитись: 

28 березня о 21:00 у червоній залі "Будинку кіно" (вхід за квитками)
29 березня 0 13:00 у великій залі кінотеатру "Кінопанорама" (вхід вільний)

ГРОЗНИЙ-БЛЮЗ / GROZNY BLUES

null

Фільм швейцарського виробництва, знятий італійським режисером Ніколою Белуччі, розповідає про чотирьох жінок-правозахисниць, які живуть у Грозному – столиці спустошеної війною Чечні. Щодня жінки ризикують стати об'єктом кримінального переслідування, бути побитими.

Разом з тим, їх оточують співгромадяни, яким краще не помічати жаху навкруги та бути байдужими. У будівлі, де працюють правозахисниці, розташовано блюз-клуб, який постійно відвідує молодь.

Чеченські кампанії 90-х років вони майже не пам’ятають і тепер намагаються зрозуміти, що коїться в країні, де вони живуть. 

"Фільм не лише звинувачує. Він ставить усі можливі питання: куди хоче і зможе рухатись народ? Що значить слово "демократія" в такій країні, як Росія? Чому важливо берегти пам'ять про геноцид і яка наша роль у всьому цьому? Як таке можливо, що, незважаючи на масові порушення прав людини в Чечні і достатню обізнаність про них, "Європа" залишалася пасивною – та сама "Європа", яка постійно говорить про захист людини як про одну зі своїх духовних і політичних основ?" – розповів сам режисер.

Де і коли подивитись: 

30 березня о 19:00 у синій залі кінотеатру "Київ" (вхід за квитками)

ПОДІЯ / THE EVENT 

null

У програмі "Крізь ілюзії" буде представлений голландсько-бельгійський фільм українського режисера, автора документальної стрічки "Майдан" Сергія Лозниці.

Документальний фільм "Подія" присвячений Путчу та реакції демократичної частини суспільства на нього у серпні 1991 року. Невдала спроба державного перевороту, якою керували консервативні комуністи в Москві, призвела до завершення панування радянської влади. 

Лозниця показує те, що відбувалось в ті дні у Ленінграді: багатотисячні громадянські протести на Дворцовій площі, обличчя та емоції революції.

Змонтовану з чорно-білих плівок Ленінградської кіностудії архівних фільмів "Подію" вже показали на Венеційському кінофестивалі та на МКФ у Торонто.

Де і коли подивитись: 

28 березня о 17:00 у синій залі кінотеатру "Київ" (вхід за квитками)

ДРОН / DRONE

null

Норвезький фільм режисерки Тоньє Гессен Шей, який буде представлений в програмі DOCU/ТЕХНО, вже отримав 4 нагороди міжнародних кінофестивалів.

Фільм порушує питання безпеки у світлі нинішніх воєнних конфліктів, коли дрони стають знаряддями вбивства.

Люди в Пакистані живуть під дронами, а пілоти цих дронів захоплені "грою" у дистанційне вбивство людей, перебуваючи в США.

Фільм показує нове тлумачення фрази "піти на війну" та боротьбу людей за справедливість та прозорість. Дрони змінюють війни, а жителі Пакистану бояться ясного неба над головою. Лише хмари заважають дронам розгледіти людей.

Де і коли подивитись: 

31 березня о 17:00 у "Будинку кіно" (вхід за квитками)

ЗИМОВА ЛАМПЕДУЗА / LAMPEDUSA IN WINTER

null

Тема біженців у сучасному кінематографі стає дедалі популярнішою. У програмі "Подорожні" буде показаний фільм австрійського режисера Якоба Броссманна про італійський острів Лампедуза.

Цей острів – найближчий європейський берег для мігрантів, що знаходиться у 113 км від Тунісу. Саме він стає найпершим місцем, якого дістаються біженці, прямуючи до Італії. На цьому острові давно розташувався табір мігрантів, а сама Лампедуза стала своєрідним уособленням всієї міграційної кризи. 

До речі, це не перший фільм, у центрі уваги якого опинився острів Лампедуза. Цього року тріумфатором Берлінського кінофестивалю стала картина італійського режисера Джанфранко Розі "Вогонь у морі" (Fuocoammare).

Австро-італо-швейцарська картина "Зимова Лампедуза" показує острів, охоплений зимовим смутком. Туристи поїхали з Лампедузи, де залишились лише біженці, які борються за право вирушити на материк.

Після того, як вогонь знищує стару поромну переправу, що сполучає острів із Італією, мер Джузі Ніколіні та місцеві рибалки розпочинають боротьбу за новий корабель. Крихітна спільнота на околиці Європи відчайдушно бореться за солідарність із тими, кого багато хто вважає причиною кризи: людьми, які прибули на човнах із Африки.

Де і коли подивитись: 

30 березня о 20:00 у "Будинку кіно" (вхід за квитками)

ЗАРОБІТЧАНСЬКИЙ ШЛЯХ / ROAD OF A MIGRANT

null

Угорський фільм від режисерки українського походження Олени Федюк висвітлює тему трудової міграції в Україні. Стрічка переповідає історії людей, які мають працювати в не найкращих умовах за кордоном і вимушені бути там "громадянами другого сорту".

Тема трудової міграції залишається актуальною для України вже не одне десятиліття. Фільм Олени Федюк слідує за ходою 10-денного пішого паломництва із Самбора до Зарваниці.

Під час ходи і спільних молитов паломники не лише отримують благодать, але і мають змогу поділитися своїм досвідом за кордоном та возз’єднатися з відчуженими за роки міграції сім’ями. Вони намагаються подолати нищівні стереотипи та почуття провини за міграцію. 

Трейлер всієї програми "ПОДОРОЖНІ"

Де і коли подивитись:

31 березня о 15:00 у "Будинку кіно" (вхід за квитками)

ЗЕМЛЯ КАРТЕЛІВ / CARTEL LAND

null

Цьогорічний номінант на "Оскар" як найкращий документальний фільм від режисера Метью Гайнемана буде представлений у програмі ПРОТИ-ДІЯ.

Фільм розповідає про мексиканську наркомафію та боротьбу з нею місцевих активістів. Місцеві жителі з нелегальною зброєю в руках розпочали рух спротиву проти картелів спочатку в своєму містечку, а потім і по всьому штату. Окрім небезпечної та складної боротьби активісти стикаються ще й з опором корумпованої влади.

Історія захоплює не лише відвагою боротьби повстанців, які називають себе самообороною, але й видовищністю "картинки". Попри те, що фільм документальний, у ньому багато кадрів, яким би позаздрив не один Голлівудський екшн – стрілянина, обшуки, масові сутички.

Фільм отримав багато гарних відгуків, і, окрім номінації на "Оскар", здобув нагороди на "Санденсі".

Де і коли подивитись:

30 березня о 21:00 у кінотеатрі "Кінопанорама" (вхід за квитками)

МАРІУПОЛІС / MARIUPOLIS

null

Фільмом, що закриє кінофестиваль Docudays UA, стане стрічка литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, представлена на Берлінале цього року. Знятий у копродукції Литви, Німеччини, Франції та України фільм розповідає про мирне життя прифронтового міста під час війни на Донбасі. 

Герої картини - швець, рибалка, дівчина-телерепортер та інші жителі Маріуполя. Ці люди вже звикли до гуркоту "Градів" у декількох десятках кілометрів. Попри вибухи, які чутно по всьому периметру міста, життя триває, супроводжуючись дзвонами православної церкви та вереском трамвая.

Де і коли подивитись:

Фільм покажуть під час закриття фестивалю, вхід на яке буде за запрошеннями. Широкому загалу картину представлять 1 квітня о 20:00 у червоній залі "Будинку кіно" (вхід вільний).

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
Більше новин